X

Αγώνας δρόμου για ενίσχυση της Κεφαλονιάς

Οικονομική ενίσχυση από την Ε.Ε αναζητά η κυβέρνηση για την Κεφαλονιά, ενώ ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το έκτακτο βοήθημα.

Ant1news

Οι κάτοικοι, για την κάλυψη άμεσων βιοτικών αναγκών τους, μπορούν ήδη να αιτηθούν έκτακτο οικονομικό βοήθημα 586,94 ευρώ που χορηγείται στα νοικοκυριά που η κατοικία τους δεν είναι κατοικήσιμη.

Παράλληλα, τη δυνατότητα ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ε.Ε. για την παροχή οικονομικής ενίσχυσης για την Κεφαλονιά θα συζητήσουν ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης με τον επίτροπο για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, σε συνάντηση στην Αθήνα στις 6 Φεβρουραρίου.

Επίσης, ανακοινώθηκαν διευκολύνσεις για τους σεισμοπαθείς από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, ενώ η Εθνική Ασφαλιστική, προχωράει σε μία σειρά ενεργειών ανακούφισης των  κατοίκων της περιοχής.

Ενημερώθηκε για τα προβλήματα ο πρωθυπουργός

Για την πορεία των ελέγχων και γενικώς για την κατάσταση στο νησί ενημερώθηκε ο Αντώνης Σαμαράς από τις τοπικές αρχές, επισκεπτόμενος στη συνέχεια τις πληγείσες περιοχές.

Ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να επουλωθούν το συντομότερο δυνατό οι πληγές που άφησε πίσω του ο σεισμός και έκανε σαφές πως είναι ώρα για έργα και όχι λόγια, προκειμένου να ξεπεραστούν το συντομότερο δυνατό όλα τα προβλήματα.

Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ στο νησί

Τους πληγέντες από τον πρόσφατο σεισμό στην Κεφαλονιά θα επισκεφθεί αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής το Γραμματέα της ΚΠΕ, Νίκο Ανδρουλάκη, την ερχόμενη Παρασκευή το πρωί.

Στο κλιμάκιο της αντιπροσωπείας θα μετέχουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, Θάνος Μωραΐτης, Χρήστος Γκόγκας καθώς και οι Νίκος Οικονομίδης και Αντώνης Λιάρος.

Εφιαλτική η εικόνα των ζημιών

Πολλά σπίτια και κτίρια στην Κεφαλονιά υπέστησαν καταστροφικές ζημιές και έχουν κριθεί ακατάλληλα, ενώ την εφιαλτική εικόνα συνθέτουν "ισοπεδωμένοι" δρόμοι με μεγάλα ρήγματα και άλλες υποδομές που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές. Ειδική μέριμνα από το υπουργείο Πολιτισμού για τις ζημιές σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, από τον σεισμό.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα από τον εγκέλαδο εντοπίζονται στο Ληξούρι και στα χωριά Λιβάδι, Άγιος Δημήτριος και Αθέρας ενώ η καταγραφή των καταστροφών συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς σε όλο το νησί. Από τους έως τώρα ελέγχους, τα μισά περίπου σπίτια στο Ληξούρι έχουν κριθεί προβληματικά και μη κατοικήσιμα, ενώ αρκετές κατοικίες έχουν επίσης υποστεί σοβαρές ζημιές και στο Αργοστόλι. Στο σύνολό τους, πάντως, τα κτίρια στο νησί φαίνεται ότι ανταποκρίθηκαν καλά και "άντεξαν" στον ισχυρό σεισμό της Κυριακής.

Δείτε ένα νέο βίντεο που δείχνει δεκάδες πακέτα τσιγάρα να πέφτουν από τα ράγια περιπτέρου την ώρα του μεγάλου σεισμού στην Κεφαλονιά:

Μέριμνα για όσους έχουν ανάγκη από φάρμακα

Ο Δήμος Κεφαλονιάς, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και την οργάνωση «Αλληλεγγύη» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, θα συνδράμουν σε όσους Άπορους-ανασφάλιστους είναι χρόνιοι πάσχοντες και έχουν ανάγκη τακτικής φαρμακευτικής αγωγής.

Οι ίδιοι καλούνται να δηλώσουν τα φαρμακευτικά σκευάσματα τα οποία έχουν ανάγκη στα κάτωθι τηλέφωνα: 26710. 22506, 26710.22425, 6944829520.

Στα πλοία διανυκτερεύουν οι πληγέντες

Στο λιμάνι του Αργοστολίου στην Κεφαλονιά, βρίσκεται από χθες το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο αντικαθιστά το πλοίο «Superfast 11».

Το πλοίο είναι χωρητικότητας 1300 ατόμων και φιλοξενεί περισσότερους από 1.000 πληγέντες από τον σεισμό.

Αντιμέτωποι και με φάρσες οι Κεφαλλονίτες

Οι μετασεισμοί και το κρύο δεν είναι ο μόνος εφιάλτης για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, αφού σύμφωνα με το inKefalonia, φαρσέρ τρομοκρατούν τον κόσμο, με προβλέψεις για σεισμό 9 ρίχτερ!

Οι καταγγελίες είναι συνεχείς, βάσει των οποίων άγνωστοι τηλεφωνούν σε σπίτια δηλώνοντας ότι καλούν από το υπουργείο Εσωτερικών και ζητούν να δηλώσουν οι κάτοικοι τα σπίτια τους γιατί όπως τους είπαν θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός.