X

Ο έφορος θα υπολογίζει τον φόρο υπεραξίας. Ανοίγει ο δρόμος για μεταβιβάσεις ακινήτων

Με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών θα ανοίξει ο δρόμος για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπεύθυνος για τον υπολογισμό του φόρου υπεραξίας δεν θα είναι οι συμβολαιογράφοι (που αντιδρούσαν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο), αλλά ο έφορος της περιοχής στην οποία ανήκει το ακίνητο.

Ειδικότερα, αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες που θέλουν να μεταβιβάσουν το ακίνητο τους θα πηγαίνουν στην εφορία για να υπολογίζεται ο φόρος, να τον βεβαιώνει ο έφορος και να εκδίδεται η λεγόμενη ταυτότητα οφειλής. Αμέσως μετά θα πρέπει να πηγαίνει στον συμβολαιογράφο για την υπογραφή του συμβολαίου, ο οποίος θα παρακρατά και θα αποδίδει τον φόρο υπεραξίας.

Σε δεύτερη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών θα καθορίζεται ο τρόπος που θα υπολογίζεται η αξίας κτήσης του ακινήτου, που θα εφαρμόζεται σε περιπτώσεις, όπως ακίνητα που έχουν μεταβιβαστεί από γενιά σε γενιά, με θολούς τίτλους ιδιοκτησίας. Το πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι η αξία κτήσης θα πρέπει να υπολογιστεί με όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικό τρόπο, ενώ όπως ορίζει και η σχετική διάταξη, η τιμή αυτή θα πρέπει να αποπληθωριστεί, προκειμένου να μην προκύψει μεγάλος φόρος υπεραξίας.

Μείωση φόρου υπεραξίας ανάλογα με την παλαιότητα

  • 1 έως 5 έτη: 0,95
  • 5-10 έτη: 0,87
  • 10- 15 έτη: 0,79
  • 15- 20 έτη: 0,73
  • 20- 25 έτη: 0,66
  • άνω των 25 ετών: 0,61

Η υπεραξία, απομειωμένη, με τους παραπάνω συντελεστές, μέχρι του ποσού των 25.000 €, απαλλάσσεται από το φόρο, εφόσον ο φορολογούμενος διακράτησε το ακίνητο για πέντε τουλάχιστον έτη και δεν πραγματοποίησε άλλη μεταβίβαση ακίνητης περιουσίας εντός της περιόδου διακράτησης.

Σημειώνεται ότι πριν λίγες μέρες το υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιό του ζητούσε για την αποδοχή κληρονομιάς, πιστοποιητικό εκπλήρωσης όλων των φορολογικών υποχρεώσεων της τελευταίας πενταετίας για τα ακίνητα.