X

Έντονη μετασεισμική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά

Πάνω από 250 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί στην Κεφαλονιά από την Κυριακή μέχρι σήμερα.

Ant1news

Έντονη μετασεισμική δραστηριότητα παρατηρείται στην Κεφαλονιά, με τους μετασεισμούς να φθάνουν τους 250.

Μετά την ισχυρή δόνηση των 5,8 βαθμών που σημειώθηκε την Κυριακή, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 25 δονήσεις ισχυρότερες των 4 βαθμών και περισσότερες από 130 με μέγεθος μεγαλύτερο των 3 βαθμών.

Σοκ προκαλεί εν τω μεταξύ η εικόνα του εδάφους στο δρόμο έξω από το Ληξούρι, όπου έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο ρήγμα σαν να σκίστηκε στα δύο η γη.

Συνεχίζεται η καταγραφή ζημιών

Την ίδια στιγμή, ο έλεγχος των τεχνικών κλιμακίων συνεχίζεται ενώ, σύμφωνα με το Έθνος, από τα 500 σπίτια που υπέστησαν ζημιές και έχουν ελεγχθεί, τα μισά κρίθηκαν μη κατοικήσιμα. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο περίπου 5% του συνόλου των κατασκευών στο νησί.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κυρίως οι κάτοικοι που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, ενώ 1.300 πολίτες φιλοξενούνται στο πλοίο "Ελ. Βενιζέλος".

Σεισμό 7 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά προέβλεψε ο Παπαζάχος

 «Με βάση το μεσοπρόθεσμο μοντέλο πρόγνωσης σεισμών που χρησιμοποιούμε μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια θα υπάρξει σεισμός την περιοχή του Ιονίου στην Κεφαλονιά, ο οποίος θα είναι 7 Ρίχτερ», προέβλεψε ο καθηγητής Βασίλης Παπαζάχος,  μιλώντας στην Ετήσια εκδήλωση της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρίας με θέμα: «Η Πρόγνωση των Σεισμών».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Κώστας Μακρόπουλος, σε δηλώσεις του στην συγκεκριμένη ημερίδα, είπε  ότι «δε μπορούμε να αποκλείσουμε το γεγονός να έχουμε και μεγαλύτερο σεισμό στην Κεφαλονιά, γιατί το 1953 είχαμε στην αρχή έναν των 6,4 και μετά ήρθε εκείνος των 7,2 Ρίχτερ».