X

Χατζηδάκης: Ανάγκη μείωσης του κόστους ενέργειας

Την ανάγκη μείωσης κόστους ενέργειας σε όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ υπογράμμισε ο Κωστής Χατζηδάκης στην άτυπη διυπουργική διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Βιομηχανία.

Ant1news

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, επέσημανε μεταξύ άλλων την απόλυτη προτεραιότητα που έχει η Βιομηχανική Πολιτική για την Ελληνική Προεδρία.

Στην άτυπη διυπουργική διάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Βιομηχανία που γίνεται στη Ρώμη για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Βιομηχανική Πολιτική συμμετείχαν ακόμη 11 Ευρωπαίοι Υπουργοί (Ιταλία, Γαλλία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Πολωνία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Μάλτα, Λουξεμβούργο, Ρουμανία) και 9 Υφυπουργοί και Γενικοί Γραμματείς (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Λετονία, Κροατία), ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα Βιομηχανία και Επιχειρηματικότητας κ. Antonio Tajani, η Πρόεδρος της Business Europe Emma Marcegaglia κ.α.

Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε την πρόσφατη δέσμευση του πρωθυπουργού στην εκδήλωση του Business Europe στις Βρυξέλλες για έμφαση στην αναγέννηση της Βιομηχανικής Πολιτικής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου (Σύνοδος Κορυφής), το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας του Φεβρουαρίου και το άτυπο Συμβούλιο του Μαΐου θα δώσουν την ευκαιρία να διατηρήσουμε τη δυναμική του διαλόγου που έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη, στραμμένοι όμως στην πραγματοποίηση εφικτών πρωτοβουλιών, σημείωσε ο υπουργός. 

Στο πλαίσιο αυτό  χαιρέτισε την πρόθεση της Επιτροπής να προχωρήσει σε νομοθετικές δράσεις για απλούστευση γραφειοκρατικών διαδικασιών έναρξης επιχειρήσεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη μείωσης κόστους ενέργειας σε όλα τα κράτη- μέλη, έτσι ώστε να βγουν από τη μειονεκτική θέση συγκριτικά με γειτονικές χώρες. Η ύπαρξη ενός βιομηχανικού συμφώνου προς υιοθέτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο εξέτασης για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όπως σημείωσε ο υπουργός, ενώ έστειλε σαφές μήνυμα ότι το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας θα πρέπει να έχει ενισχυμένο ρόλο όπως το ECOFIN.