X

Άκαρπες οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη για την τρομοκρατία στη Συρία

Την «τρομοκρατία» στη Συρία είχα ως θέμα οι διαπραγματεύσεις που διεξήχθησαν την Πέμπτη στη Γενεύη μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ωστόσο δεν επετεύχθη καμία συμφωνία.

Ant1news

Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λάκνταρ Μπραχίμι ανέφερε την Πέμπτη ότι οι διαπραγματεύσεις εστιάστηκαν στο ζήτημα της «τρομοκρατίας» στη Συρία, χωρίς όμως να υπάρξει συμφωνία από τις δύο πλευρές όσον αφορά στην αντιμετώπισή της.

Το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και η αντιπολίτευση, που κάθονται από το Σάββατο στο ίδιο τραπέζι, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με θέμα την επίλυση της κρίσης στη χώρα, αλληλοκατηγορήθηκαν σήμερα για «τρομοκρατικές» ενέργειες στη διάρκεια του εμφυλίου που διαρκεί σχεδόν τρία χρόνια.

«Δεν υπήρξε συμφωνία για τον τρόπο αντιμετώπισης (της τρομοκρατίας)», δήλωσε ο Μπραχίμι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου και δίνοντας το στίγμα των θέσεων των δύο πλευρών πρόσθεσε ότι «δεν αισθάνομαι ότι υπήρξε πραγματική αλλαγή στις απόψεις των δύο συνομιλητών».

Στη διάρκεια της έκτης ημέρας διαπραγματεύσεων στη Γενεύη οι δύο πλευρές συζήτησαν «για τη βία και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, διότι αυτό το άρθρο είναι μέρος της Γενεύης 1», είχε αναφέρει το πρωί μια καλά πληροφορημένη πηγή της αντιπολίτευσης. Υπενθυμίζεται ότι στη Γενεύη 1, το κείμενο που είχε υιοθετηθεί τον Ιούνιο του 2012 από τις μεγάλες δυνάμεις, προέβλεπε τον τερματισμό «της βίας κάθε μορφής».

Ο Μπραχίμι έκανε γνωστό ότι η επόμενη συνάντηση μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης είναι προγραμματισμένη για το πρωί της Παρασκευής και θα έχει στόχο να «βγάλουμε κάποια διδάγματα για τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα και να εξετάσουμε πώς μπορούμε να οργανώσουμε καλύτερα την επόμενη συνάντηση». 

Ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί γύρω στις 10 Φεβρουαρίου στη Γενεύη, όμως η ακριβής ημερομηνία θα γνωστοποιηθεί την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, ο διεθνής απεσταλμένος διέψευσε κατηγορηματικά ότι παράλληλες διαπραγματεύσεις διεξάγονται αλλού στην Ελβετία, στη Βέρνη, όπως μετέδωσε ένα αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο. «Θα ήταν καλό, έτσι θα μπορούσα να πάω σπίτι μου. Δυστυχώς, δεν γίνονται παράλληλες διαπραγματεύσεις», τόνισε ο Μπραχίμι.

Επιπλέον, δήλωσε «πολύ, πολύ απογοητευμένος από την έλλειψη προόδου όσον αφορά τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στις πολιορκημένες συνοικίες της Χομς». «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, τώρα πρέπει να δούμε τι θα γίνει πρώτα: Θα διανεμηθεί βοήθεια και μετά θα μπορέσουν να απομακρυνθούν οι άνθρωποι, ή το αντίθετο, πρώτα θα απομακρυνθούν οι άνθρωποι και στη συνέχεια θα δούμε τι θα κάνουμε με τη βοήθεια;», πρόσθεσε ο Μπραχίμι. 

Το καθεστώς Άσαντ αναμένει πρώτα την απομάκρυνση των γυναικών και των παιδιών που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Χομς, ενώ η συριακή αντιπολίτευση διαφωνεί με τον χωρισμό των οικογενειών. Ανθρωπιστικές οργανώσεις και διπλωμάτες, πάντως, υπενθυμίζουν ότι το διεθνές δίκαιο απαγορεύει τις μετακινήσεις πληθυσμών υπό πίεση.