X

Τελευταία ημέρα για τουλάχιστον 7 φόρους

Ουρές ταλαιπωρίας αναμένονται σε τράπεζες και ΕΛ.ΤΑ, καθώς λήγει σήμερα η διορία για την εμπρόθεσμη πληρωμή σειράς φόρων για αυτοκίνητα και ακίνητα, που αφορούν κυρίως το 2012.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Επανάληψη του σκηνικού ταλαιπωρίας της τελευταίας εργάσιμης του μήνα, που στήνεται σε υποκαταστήματα των Τραπεζών και των ΕΛ.ΤΑ αναμένεται σήμερα, καθώς μαζί με την πληρωμή μισθών και συντάξεων, λήγει η διορία εμπρόθεσμης εξόφλησης τουλάχιστον 7 διαφορετικών φόρων που αφορούν ακίνητα και αυτοκίνητα.

Ο «Γολγοθάς» εκατοντάδων χιλιάδων φορολογουμένων έχει βέβαια ξεκινήσει πολλές ημέρες νωρίτερα, καθώς οι περισσότεροι, κόβοντας από δεξιά κι αριστερά κι αναθεωρώντας προτεραιότητες δαπανών, προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν τα υψηλά, για τα τρέχοντα οικονομικά δεδομένα τους, ποσά που απαιτούνται για να είναι συνεπείς έναντι των σωρευμένων φορολογικών υποχρεώσεων με σημερινή ημερομηνία λήξης.

Στο ημερολόγιο των φορολογικών υποχρεώσεων που λήγουν σήμερα περιλαμβάνονται:

-Φόρος πολυτελείας ΙΧ άνω των 1.929 κ.ε.

Βαρύνει συνολικά περισσότερους από 250.000 ιδιοκτήτες. Κυμαίνεται από 293 ως 5.380 ευρώ. Πληρώνεται εφάπαξ σήμερα ή μπορεί να ρυθμιστεί σε δόσεις από Δευτέρα, αφού καταστεί ληξιπρόθεσμο χρέος κι επιβαρυνθεί με μικρό επιτόκιο

-Ανεξόφλητο «χαράτσι» 2012

Έχει βεβαιωθεί από τις Δ.Ο.Υ. σε ιδιοκτήτες 1,645 εκατομμυρίων ακινήτων. Κατά κανόνα αφορά μία ή δύο απλήρωτες δόσεις, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν πληρωθεί ως τον Ιούνιο του 2013. Αρκετοί ιδιοκτήτες έχουν ήδη προβεί σε διακανονισμό, μιας και είχε πληρωθεί έστω μία δόση και το χρέος είχε καταστεί ληξιπρόθεσμο από πέρσι.

-Απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας για το 2013

Αφορά 95.000 ιδιοκτήτες οχημάτων. Καλούνται να τα πληρώσουν εις διπλούν, καθώς το πρόστιμο ανέρχεται στο 100% του ποσού του τέλους. Μπορεί να εξοφληθεί όπως ο Φόρος Πολυτελείας ΙΧ.

-Φόρος εισοδήματος του 2013

Αφορά 26.843 φυσικά και νομικά πρόσωπα που έλαβαν το εκκαθαριστικό της δήλωσης τους τον Δεκέμβριο και καλούνται να πληρώσουν εφάπαξ φόρους συνολικού ύψους περίπου 50 εκ. ευρώ.

-η 6η δόση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2011

-η 6η δόση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2012

-η 4η δόση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας 2013

Οι τρεις δόσεις του ΦΑΠ της περιόδου 2011-2013 αφορούν περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ

Μαζί με όλα αυτά, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες έχουν να πληρώσουν και τις δόσεις ρυθμίσεων που έχουν κάνει για χρέη προς την Εφορία ή για την τμηματική απόδοση φόρων και προστίμων, ενώ περίπου οι μισοί ιδιοκτήτες ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων ανά την επικράτεια, τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου, πολλοί εξ αυτών ως σήμερα, πρέπει να πληρώσουν ακόμη μια δόση του χαρατσιού του 2013.