X

Economist: «Κέρβερος» η τρόικα για την Ελλάδα

Το οικονομικό περιοδικό παρομοιάζει την τρόικα με τον τέρας της ελληνικής μυθολογίας.

Ant1news

Άκρως αιχμηρό είναι το δημοσίευμα του περιοδικού Economist για τον ρόλο της τρόικας, κάνοντας παραλληλισμό με τον Κέρβερο της ελληνικής μυθολογίας.

Αναλυτικότερα, ο Economist γράφει:

Στην ελληνική μυθολογία, ο Κέρβερος ήταν ο σκύλος με τα τρία κεφάλια που φυλούσε τις πύλες του Άδη. Στη σύγχρονη πολιτική της Ελλάδας, η τρόικα είναι το τρικέφαλο τέρας που κρατάει εγκλωβισμένη τη χώρα στον «οικονομικό» Κάτω Κόσμο. Στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα, ακόμη και οι καθαρίστριες φωνάζουν «δολοφόνοι» στην άφιξη των μελών της τρόικας. Στη Λισαβόνα, πανό διαμαρτυρίας γράφουν «Γαμ**** την τρόικα». Μάλιστα ένας δημοφιλής νεολογισμός στα πορτογαλικά είναι «entroikado», που σημαίνει «οικονομικά ξεσκισμένος».

Ως φύλακας των πιστωτών, η τρόικα δεν επρόκειτο να γίνει αγαπητή ποτέ. Η τριμελής αντιπροσωπεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συστήθηκε την εποχή του πρώτου πακέτου διάσωσης της Ελλάδος, τον Μάιο του 2010. Έκτοτε βρέθηκε στην καρδιά κι άλλων πακέτων διάσωσης, όπως της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και πρόσφατα της Κύπρου.

Ολοένα και περισσότερο ο ρόλος της αμφισβητείται. Τρώει το τέρας περισσότερη σάρκα από τις χώρες που υποτίθεται ότι έπρεπε να σώσει; Και ποιος είναι εκείνος που ελέγχει τελικά το τέρας.