X

Έρχονται ισχυρές καταιγίδες, χιόνια και θυελλώδεις άνεμοι

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα, χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά, τσουχτερό κρύο και θυελλώδεις άνεμοι θα συνθέσουν τις επόμενες ώρες το σκηνικό του καιρού.

Ant1news



Η επιδείνωση του καιρού θα ξεκινήσει από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και την κεντρική και νότια χώρα, τις χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, τους θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη και την πτώση της θερμοκρασίας, σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αναμένονται σχεδόν σε όλη τη χώρα και συγκεκριμένα στην Αττική, την Κεφαλονιά, στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά, τη Δυτική Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την Ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Βροχές ή χιονόνερο προβλέπονται παράλληλα στη Θεσσαλονίκη και στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία.

Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Πάρνηθα και στα γύρω ορεινά της Θεσσαλονίκης, ενώ χιόνια θα πέσουν επίσης στα ορεινά και τα ημιορεινά της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και της Θράκης, της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας, της Εύβοιας και πιθανόν της Θεσσαλίας. Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση του καιρού ανά περιοχή.

Τι καιρό θα κάνει τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα στην Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών και ασθενών χιονοπτώσεων στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής Ελλάδας και καταιγίδες κυρίως στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές.

Οι άνεμοι στα κεντρικά και βόρεια θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές νοτιοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν αναμένεται να σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Σε ποιες περιοχές είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες 

Όσοι κινηθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της χώρας είναι απαραίτητο να έχουν μαζί τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ήδη σε σημεία περιοχών της Πέλλας και της Ημαθίας η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, λόγω χιονόπτωσης και παγετού. Ειδικότερα, αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Άρνισσας-Χιονοδρομικού Κέντρου ΒΟΡΡΑΣ, από το 12ο χλμ. έως το χιονοδρομικό κέντρο.

Στο εθνικό και λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Βέροιας-Σελίου από 18ο χλμ. έως το χιονοδρομικό κέντρο. Στο εθνικό και λοιπό επαρχιακό οδικό δίκτυο, καθώς και στην Εγνατία οδό, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αντιολισθητικές αλυσίδες απαιτούνται στα εξής σημεία: στην επαρχιακή οδό Καστοριάς-Φλώρινας, μέσω Βιτσίου, από το 14ο χλμ. έως το 28ο χλμ. και στην επαρχιακή οδό Φλώρινας -Καστοριάς, μέσω Βιτσίου, από το 18ο χλμ έως το 30ό χλμ.