X

Αναστάτωση και ανησυχία στην Κεφαλονιά από τον νέο ισχυρό σεισμό

Νέος ισχυρός σεισμός, ταρακούνησε τα ξημερώματα την Κεφαλονιά και προκάλεσε νέες ζημιές κυρίως στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Ant1news

 

Αναστάτωση και ανησυχία έχουν κυριεύσει τους κατοίκους της Κεφαλονιάς μετά και από τον νέο ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στις 5:08 τα ξημερώματα, μια εβδομάδα μετά το πρώτο σεισμό των 5,8 Ρίχτερ.

Η δόνηση είχε μέγεθος 5,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, και σημειώθηκε, 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου και 294 χλμ δυτικά της Αθήνας. Ωστόσο το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο όπως και το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κάνουν λόγο για σεισμό 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και όχι 5,7.



Το μέγεθος του σεισμού δεν είναι όμως το μόνο που «διχάζει» τους ειδικούς, καθώς κάποιοι σεισμολόγοι εκτιμούν ότι πρόκειται για μετασεισμό του κύριου σεισμού της περασμένης Κυριακής, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για νέο σεισμό που έδωσε νέο ρήγμα της περιοχής.

Ιδιαίτερα αισθητός έγινε  ο σεισμός στην Δυτική Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η σεισμική δόνηση ξύπνησε τους κατοίκους σε Πάτρα, Αμαλιάδα, Μεσολόγγι, Πύργο, Κάτω Αχαΐα, Ναύπακτο και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Λίγο μετά τις 12:15 το μεσημέρι έγινε αισθητή νέα σεισμική δόνηση 3,9 Ρίχτερ, ενώ οι κάτοικοι εκτός από τις συνεχείς δονήσεις καλούνται να αντιμετπίσουν και την κακοκαιρία, καθώς στο νησί βρέχει από το πρωί.

Τραυματισμοί και ζημιές από τον νέο σεισμό

Εννέα άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ ζημιές προκλήθηκαν σε σπίτια, στο οδικό δίκτυο και στο λιμάνι του Ληξουρίου, όπου φαίνεται προς το παρόν ότι εντοπίζονται οι περισσότερες ζημιές που προκάλεσε ο νέος ισχυρός σεισμός.

Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του Ληξουρίου, έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια, ενώ κατέρρευσε ο εξωτερικός μαντρότοιχος του τοπικού νοσοκομείου, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση στο νοσηλευτικό ίδρυμα. Διαβάστε οδηγίες για αντιμετώπιση άγχους μετά από σεισμό.

Στο Ληξούρι έφθασε και κλιμάκιο οκτώ ατόμων της 6ης ΕΜΑΚ Πατρών με εκπαιδευμένο σκύλο, ενώ ενισχυμένη με 20 αστυνομικ ούς,από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, είναι η αστυνομική διεύθυνση Κεφαλληνίας, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες του νησιού και να παρέχεται η όποια βοήθεια χρειαστεί σε υπηρεσίες και πολίτες.

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο και στο λιμάνι του Ληξουρίου

Ο δρόμος Αργοστολίου – Ληξουρίου άνοιξε προκειμένου να εξυπηρετήσει μόνο έκτακτες ανάγκες, καθώς η προσέγγιση στο λιμάνι του Ληξουρίου παραμένει αδύνατη. Στον επαρχιακό δρόμο Αργοστολίου - Ληξουρίου, από τον νέο σεισμό, έχουν πέσει ογκόλιθοι σε κεντρικά σημεία του δρόμου, ενώ έχουν σημειωθεί και κατολισθήσεις.



Όσο αφορά το λιμάνι του Ληξουρίου, δυο μηχανικοί του δήμου Κεφαλονιάς αναζητούν σημείο που να μπορεί να αγκυροβολήσει το καράβι που εκτελεί το δρομολόγιο Αργοστολίου - Ληξουρίου. Ωστόσο, οι άνεμοι που πνέουν στον θαλάσσιο χώρο, μεταξύ των δύο περιοχών της Κεφαλονιάς, απαγορεύουν τον απόπλου των καραβιών, καθώς φτάνουν τα 9 μποφόρ. 

Σε επιφυλακή ο κρατικός μηχανισμός

Ο νέος σεισμός συζητήθηκε και στην συνάντηση που είχαν το πρωί ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ εντολή για ενεργοποίηση του σχεδίου «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην Κεφαλονιά, έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στο νησί μεταβαίνουν επίσης ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας και ο γγ Δημοσίων Έργων, Στράτος Σιμόπουλος, επικεφαλής κλιμακίου μηχανικών, καθώς και ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, για να επιθεωρήσει τις σχολικές εγκαταστάσεις, οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι την Τετάρτη.



Στο μεταξύ, σύσκεψη για την Κεφαλονιά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πραγματοποιείται στο υπουργείο Υποδομών, υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Κατόπιν εντολής του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, μεταβαίνει εκτάκτως στο σεισμόπληκτο νησί της Κεφαλονιάς ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Θανάσης Χριστόπουλος.

Ο κ. Χριστόπουλος συνοδευόμενος από τεχνικό κλιμάκιο του Υπουργείου Ναυτιλίας θα επιθεωρήσει από κοντά τις ζημιές σε λιμάνια του νησιού και θα συντονίσει τις ενέργειες καταγραφής και αποκατάστασης τους.

Στη σεισμόπληκτη Κεφαλονιά μέσω της υπερ-υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου & Ιονίων Νήσων, προωθούνται άμεσα «διαθέσιμοι» υπάλληλοι του Υπουργείου Υποδομών.

Το ΥΠΕΚΑ, μετά από συνεννοήσεις του αναπληρωτή υπουργού Σταύρου Καλαφάτη και του υφυπουργού Μάκη Παπαγεωργίου με την εταιρεία ΕΚΟ, εξασφάλισε την παροχή δωρεάν καυσίμων προκειμένου να διευκολυνθούν άμεσα οι μετακινήσεις των κλιμακίων μηχανικών που βρίσκονται στην Κεφαλονιά, ώστε να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό οι απαραίτητες αυτοψίες στις σεισμόπληκτες περιοχές.

Στην Κεφαλονιά βρίσκεται και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, για να προσφέρει τη στήριξή του στους πληγέντες, ενώ κοντά στους κατοίκους του νησιού που δοκιμάζονται από τους σεισμούς θα βρεθεί και ο ηθοποιός Νίκολας Κέιτζ, ο οποίος δηλώνει λάτρης της Κεφαλονιάς, την οποία επισκέφθηκε με αφορμή τα γυρίσματα ταινίας του..

Κλιμάκιο του υπουργείου Υγείας στην Κεφαλονιά

Στο πλευρό όσων δοκιμάζονται από τον σεισμό στην Κεφαλονιά θα βρεθεί σήμερα το υπουργείο Υγείας, προκειμένου να συνδράμει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Συγκεκριμένα, εντός της ημέρας, το υπουργείο θα στείλει στο νησί κλιμάκιο τεσσάρων εξειδικευμένων γιατρών (ειδικοτήτων παθολογίας, καρδιολογίας και γενικής ιατρικής). Επίσης, σε  συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), θα σταλεί κλιμάκιο τριών γιατρών (γενικοί ιατροί και παιδοχειρουργός).

Σύσκεψη της υπουργού Τουρισμού με τους τοπικούς φορείς

Η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, θα έχει την Τρίτη σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς στην Κεφαλονιά, με σκοπό τον συντονισμό δράσεων για την αντιμετώπιση των λειτουργικών αναγκών που προέκυψαν από τους σεισμούς και την προβολή του νησιού στο εξωτερικό ως ασφαλής τουριστικός προορισμός.

Στην Κεφαλονιά βρίσκονται ήδη εξάλλου ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Τουρισμού Αναστάσιος Λάσκος, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ.