X

Μετασεισμός τα 5,7 Ρίχτερ ή νέος σεισμός;

Χωρίς σαφή απάντηση, από τους σεισμολόγους, παραμένει το ερώτημα για το εάν τα 5,7 Ρίχτερ που ταρακούνησαν σήμερα την Κεφαλονιά ήταν νέος σεισμός ή μετασεισμός.

Ant1news

Συμφωνούν ότι οι δονήσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες στην Κεφαλονιά, αλλά μάλλον δεν έχουν την ίδια άποψη για το εάν ο σημερινός ισχυρός σεισμός στο νησί προέρχεται από άλλο ρήγμα ή από το ίδιο που έδωσε τα 5,8 Ρίχτερ, την προηγούμενη Κυριακή.

Άκης Τσελέντης

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Άκης Τσελέντης, εκτίμησε ότι πρόκειται για έναν ακόμα ισχυρό μετασεισμό και όχι για νέο μεγάλο σεισμό. Ο κ. Τσελέντης φάνηκε καθησυχαστικός και προειδοποίησε ότι το συγκεκριμένο ρήγμα θα «δουλεύει για καιρό».

Ευθύμιος Λέκκας

Από πλευράς του ο Αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε στον ΑΝΤ1 ότι είναι νωρίς ακόμα να πει κανείς εάν πρόκειται για νέο σεισμό ή για μετασεισμό, αλλά ο ίδιος εκτίμησε ότι πρόκειται για σεισμό που προκλήθηκε από διαφορετική σεισμική εστία του ιδίου ρήγματος. «Προέρχεται από ένα διαφορετικό ρήγμα που είχε δώσει τον προηγούμενο σεισμό», τόνισε χαρακτηριστικά δηλώνοντας ότι το ξενοδοχείο που έμενε έφτασε στα όρια της κατάρρευσης.

Κωνσταντίνος Μακρόπουλος

"Είναι ένας σεισμός της ίδιας τάξεως με τον προηγούμενο", δήλωσε στο ΑΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι θα καταπονήσει πολύ τα κτίρια του νησιού.  "Ήμασταν επιφυλακτικοί από την αρχή, όταν έγινε ο προηγούμενος σεισμός, τώρα πρέπει να επεκτείνουμε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη μετασεισμική δραστηριότητα από τον ίδιο εστιακό χώρο" σημείωσε.

Δήμητρα Σαχπαζή

Η Διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δήμητρα Σαχπαζή ενημέρωσε για την ισχυρότατη πρωινή δόνηση στην Κεφαλονιά αναφέροντας ότι έχει ενεργοποιηθεί μια μεγάλη περιοχή στο νησί, που αναμένεται να δώσει κι άλλες δονήσεις το επόμενο διάστημα.

Η κα Σαχπαζή επεσήμανε ότι προήλθε από τον ίδιο εστιακό χώρο, 12 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά του Αργοστολίου και ότι μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή δυτικά της Κεφαλονιάς. Επίσης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της περιοχής που είχε προκαλέσει τον σεισμό του 1953.

Σε σχέση με τις διαφορετικές μετρήσεις που κάνουν κάποια ινστιτούτα, όπως το Ευρωμεσογειακό, που τον εμφανίζει μεγέθους 6,1 διευκρίνισε ότι όλα τα ινστιτούτα κάνουν τις μελέτες τους. "Αν δειτε όλους του σεισμούς που έχουν σημειωθεί στη χώρα", επισήμανε, "υπάρχει απόκλιση στις μετρήσεις ανάμεσα στα ινστιτούτα, ακόμη και κατά 0,5 Ρίχτερ, αλλά και διαφορετικά επίκεντρα ακόμη και 50 χιλιόμετρα. Σημασία έχει ότι προέρχεται από την ίδια σεισμογενή περιοχή".