X

10 θαύματα της αρχιτεκτονικής που θα δούμε μέσα στο 2014

Ουρανοξύστες και φουτουριστικά κτίρια που θα εγκαινιαστούν μέσα στη χρονιά που έρχεται.

Ant1news

Η Κίνα έχει τη μερίδα του λέοντος στα αρχιτεκτονικά θαύματα που θα ολοκληρωθούν μέσα στη φετινή χρονιά.

Στο σχετικό αφιέρωμα που έκανε το αμερικανικό δίκτυο CNN, 4 από τα 10 υπερσύγχρονες κατασκευές ετοιμάζονται στο έδαφος της ασιατικής υπερδύναμης.

Ας δούμε ένα-ένα τα κτίρια που θα αποτελέσουν σημεία αναφοράς με την αρχιτεκτονική τους:

Guangzhou Circle Mansi

Σε σχήμα ντόνατ, με μια τρύπα στη μέση που θα έχει διάμετρο 50 μέτρων, θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την πόλη Γκουανγκζού στη νότια Κίνα. Πρόκειται για κατασκευή της ιταλικής εταιρείας AM Progetti.

The Citadel

Θα είναι το πρώτο πλωτό κτιριακό συγκρότημα στην Ολλανδία, με 60 πολυτελή διαμερίσματα και χώρους στάθμευσης. Την κατασκευή του έχει αναλάβει η Waterstudio.

Harbin Cultural Center

Το νέο πολιτιστικό κέντρο στην Χαρμπίν της βορειοανατολικής Κίνας θα ξεχωρίζει για τη μοναδική αρχιτεκτονική του. Θα βρίσκεται στα περίχωρα της πόλης, περιτριγυρισμένο από ποτάμια.

The Leadenhall Building

Ένας νέος ουρανοξύστης θα έχει δεσπόζει στο Σίτι του Λονδίνου. Leadenhall Building είναι η επίσημη ονομασία του, ενώ το παρατσούκλι του είναι «Ο τρίφτης», λόγω του σχήματός του.

Shanghai Tower

Με ύψος 632 μέτρα ο νέος Πύργος της Σαγκάης βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο Lujiazui και έχει σχεδιαστεί για να αντέχει σε ακραία καιρικά φαινόμενα.

Rotterdam Market Hall

Το εμπορικό κέντρο στο Ρότερνταμ θα δώσει νέα πνοή στο ολλανδικό λιμάνι, που υπέστη τεράστιες ζημιές στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Tower Infinity

Αποκαλείται «Αόρατος Ουρανοξύστης», επειδή με τη βοήθεια συστήματος LED θα προβάλλονται εικόνες στη γυάλινη επιφάνεια του που θα «παραπλανούν» το μάτι του επισκέπτη στη Σεούλ της Νοτίου Κορέας.

Halifax Central Library

Η Βιβλιοθήκη στο Χάλιφαξ της Νέας Σκοτίας θα γίνει το νέο πολιτιστικό κέντρο του Καναδά. Είναι σχεδιασμένη από Δανούς αρχιτέκτονες.

Sky City

Θα είναι ο ψηλότερος ουρανοξύστης στον κόσμο, αφού εάν όλα πάνε βάσει προγράμματος θα έχει ύψος 838 μέτρα. Θα δεσπόζει στην πόλη Τσανγκσά της κεντρικής Κίνας.

Ryugyong Hotel

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στην πρωτεύουσα της Βορείου Κορέας, Πιονγκγιάνγκ. Οι εργασίες για την ανέγερση του είχαν ξεκινήσει πριν από δύο δεκαετίες. Σταμάτησαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και ξανάρχισαν το 2008. Το Ryugyong Hotel,το οποίο έχει σχήμα πυραμίδας, θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό το 2014.