X

Στο δρόμο κοιμήθηκαν οι Κεφαλλονίτες

Ήρεμη ήταν η νύχτα που πέρασε στην Κεφαλονιά, με τους κατοίκους του νησιού να περνούν το βράδυ τους σε σκηνές, αυτοκίνητα, γήπεδα.

Ant1news

Σκηνές και τρόφιμα μεταφέρθηκαν με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, στους σεισμόπληκτους κατοίκους, ενώ σκηνές στήθηκαν στο γήπεδο του Ληξουρίου για να περάσει ένα ακόμα βράδυ εκτός σπιτιού για τους Κεφαλλονίτες, ιδιαίτερα μετά τη νέα χθεσινή ισχυρή δόνηση που προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία.

Εκτός από τις σκηνές, ανοιχτά στο λιμάνι του Ληξουρίου είναι τα καράβια που πραγματοποιούν το δρομολόγιο Αργοστολίου - Ληξουρίου για να προσφέρουν στέγη σε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούν.

Για τη διανυκτέρευση των κατοίκων διατέθηκαν ακόμα και λεωφορεία ΚΤΕΛ, ενώ η ανάγκη περισσότερων καταλυμάτων αλλά και κοντέινερ για τους σεισμόπληκτους πολίτες ολοένα και μεγαλώνει, καθώς οι αρχές προειδοποιούν τους Κεφαλλονίτες να αποφεύγουν την παραμονή στο σπίτι.

Εχθρός των κατοίκων, για ακόμα μία φορά, στέκεται ο καιρός. Το κρύο είναι τσουχτερό στο πληγωμένο νησί, ενώ η υγρασία το βράδυ άγγιξε κόκκινο. Οι άνεμοι είναι ισχυροί και καθιστούν ακόμα πιο δύσκολο το έργο των συνεργείων.

Κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού για την Κεφαλονιά

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση στην Κεφαλονιά, ενώ με εντολή του υπουργοί και βουλευτές έφθασαν στο νησί για να ξαναγίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και οι ενέργειες προκειμένου να επανέλθει η πληγείσα από τους σεισμούς περιοχή στους κανονικούς ρυθμούς ζωής.

Σήμερα έφθασαν στο νησί η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Πραγματοποιήθηκε, μάλιστα, υπουργική σύσκεψη, στο ΤΕΙ Ιονίων, με τη συμμετοχή των υπουργών Υγείας, Υποδομών, Παιδείας, Τουρισμού, του γγ Δημοσίων Έργων, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, του περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και του δημάρχου. Παρόντες στη σύσκεψη είναι και οι σεισμολόγοι Ευθύμιος Λέκκας και Γεράσιμος Χουλιάρας. Στη σύσκεψη έγινε η ενημέρωση των υπουργών για τις μέχρι τώρα καταγραφές και ελέγχους των κτιρίων, αλλά και συντονισμός των αρμόδιων υπουργείων και τοπικών φορέων για την ανακούφιση των σεισμοπαθών.

"Δεν θα παίξουμε με τις ζωές των μαθητών. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα χρειαστεί", τόνισε ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα φθάσουν στο νησί 45 αίθουσες προκατασκευασμένες, εκ των οποίων οι 10 αναμένονται σήμερα. "Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να αρχίσουν σύντομα τα μαθήματα", υπογράμμισε.

Εν τω μεταξύ, νέα αποστολή καθηγητών και ειδικών μηχανικών στην Κεφαλονιά αποφάσισε το ΤΕΕ, πέραν όσων ήδη εργάζονται στο νησί, μετά το νέο ισχυρό κτύπημα του Εγκέλαδου.

Σεισμόπληκτη περιοχή κηρύχθηκε η Κεφαλονιά

Σεισμόπληκτη περιοχή κηρύχθηκε η Κεφαλονιά για να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών. Τη σχετική απόφαση ανακοίνωσε επίσημα, σήμερα, ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος βρίσκεται στην Κεφαλονιά επικεφαλής κλιμακίου μηχανικών.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι η πολιτεία θα καλύψει για δύο χρόνια το ενοίκιο όσων τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα, θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των κτιρίων που επλήγησαν,ενώ θα δημιουργηθεί οικισμός με οικίσκους διαφόρων κατηγοριών για όσους δεν επιθυμούν να νοικιάσουν σπίτι.

Σε εξέλιξη το σχέδιο «Δευκαλίων» για τους σεισμοπαθείς

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ για την ανακούφιση των σεισμοπαθών στην Κεφαλονιά. Η ομάδα των υποβρυχίων καταστροφών (ΟΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού που έφθασε τα ξημερώματα στο νησί με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας ολοκλήρωσε τον έλεγχο στο λιμάνι του Αργοστολίου και έδωσε έγκριση καταλληλότητας. Η ομάδα μεταβαίνει στο Ληξούρι για αντίστοιχους ελέγχους.

Εξάλλου, στο Ληξούρι βρίσκονται ήδη οι 160 σκηνές που μεταφέρθηκαν με το C-130. Στο στήσιμο των σκηνών θα συνδράμουν 32 ειδικευμένα στελέχη του Στρατού Ξηράς που θα μεταφερθούν στο νησί ε μεταφορικό ελικόπτερο ΝΗ-90 του Στρατού σε δύο φάσεις.

Επιπλέον, 120 σκηνές μεταφέρθηκαν με άλλο C-130 που έφθασε στο νησί στις 9:55 το πρωί, ενώ ένα τρίτο C-130 βρίσκεται σε διαδικασία φόρτωσης διαφόρων υλικών από υπηρεσίες και αναμένεται στο νησί μετά το μεσημέρι. Επίσης, το μεσημέρι αναμένεται στο νησί και το δεύτερο αρματαγωγό ΙΚΑΡΙΑ του Πολεμικού Ναυτικού που μεταφέρει διάφορα μηχανήματα.

Πολλές οι ζημιές και τα προβλήματα

Ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ που «επισκέφθηκε» χθες την Κεφαλονιά έφερε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στο νησί.

Το Ληξούρι είναι αυτό που μετρά τις μεγαλύτερες και περισσότερες ζημιές σε σπίτια και υποδομές. Ο εξωτερικός μαντρότοιχος του τοπικού νοσοκομείου κατέρρευσε, ενώ ζημιές υπέστη η προβλήτα του λιμανιού στην πόλη του Ληξουρίου.