X

Αγώνας δρόμου για ανακούφιση των σεισμόπληκτων

Όλη η Κεφαλονιά κηρύσσεται σεισμόπληκτη περιοχή, ενώ ο πρωθυπουργός συγκάλεσε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για αύριο.

Ant1news

Με στόχο την ανακούφιση των κατοίκων της Κεφαλονιάς, οι οποίοι περνούν δύσκολες ώρες, μετά και τη δεύτερη ισχυρή σεισμική δόνηση, που χτύπησε χθες την περιοχή, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συγκάλεσε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανακοίνωσε ότι το νησί εντάσσεται σε προγράμματα, βάσει οριοθέτησης, και τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί ΚΥΑ με τον υπουργό Οικονομικών.

Μέτρα για τους σεισμόπληκτους

Η πολιτεία θα καλύψει για δύο χρόνια το ενοίκιο όσων τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα, θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των κτιρίων που επλήγησαν, ενώ θα δημιουργηθεί οικισμός με οικίσκους διαφόρων κατηγοριών για όσους δεν επιθυμούν να νοικιάσουν σπίτι.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι άμεσα κατέφθασαν στο νησί 100 μηχανικοί από διάφορους κρατικούς φορείς και μαζί με σεισμολόγους και μηχανικούς από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το συνολικό επιστημονικό προσωπικό φθάνει σήμερα τα 120 άτομα και θα ελέγξει εκ νέου όλα τα δημόσια κτίρια.

Οι αποφάσεις πάρθηκαν σε ευρεία σύσκεψη κατά την οποία ανακοινώθηκαν σειρά μέτρων για τους σεισμοπαθείς και οι επόμενες ενέργειες της κυβέρνησης, στη διάθεση της οποίας τέθηκαν και 5 εκατ. ευρώ που πρόσφερε η Περιφέρεια Αττικής για την στήριξη των πληγέντων.

Εν τω μεταξύ, νέα αποστολή καθηγητών και ειδικών μηχανικών στην Κεφαλονιά αποφάσισε το ΤΕΕ, πέραν όσων ήδη εργάζονται στο νησί, μετά το νέο ισχυρό κτύπημα του Εγκέλαδου.

Εντολή σε όλους τους φορείς ασφάλισης να ενεργοποιήσουν άμεσα τα μέτρα ανακούφισης για τις πληγείσες επιχειρήσεις της Κεφαλονιάς έδωσε με εγκύκλιο του, ο Γιάννης Βρούτσης, ενώ την ίδια ώρα η ΕΣΕΕ ζητά την λήψη άμεσων και συγκεκριμένων μέτρων ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τους σεισμούς.


Σε εξέλιξη το σχέδιο «Δευκαλίων» για τους σεισμοπαθείς

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο του σχεδίου ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ για την ανακούφιση των σεισμοπαθών στην Κεφαλονιά. Η ομάδα των υποβρυχίων καταστροφών (ΟΥΚ) του Πολεμικού Ναυτικού που έφθασε τα ξημερώματα στο νησί με αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας ολοκλήρωσε τον έλεγχο στο λιμάνι του Αργοστολίου και έδωσε έγκριση καταλληλότητας. Η ομάδα μεταβαίνει στο Ληξούρι για αντίστοιχους ελέγχους.

Εξάλλου, στο Ληξούρι βρίσκονται ήδη οι 160 σκηνές που μεταφέρθηκαν με το C-130. Στο στήσιμο των σκηνών θα συνδράμουν 32 ειδικευμένα στελέχη του Στρατού Ξηράς που θα μεταφερθούν στο νησί με μεταφορικό ελικόπτερο ΝΗ-90 του Στρατού σε δύο φάσεις.

Επιπλέον, 120 σκηνές μεταφέρθηκαν με άλλο C-130 που έφθασε στο νησί στις 9:55 το πρωί, ενώ ένα τρίτο C-130 βρίσκεται σε διαδικασία φόρτωσης διαφόρων υλικών από υπηρεσίες και αναμένεται στο νησί μετά το μεσημέρι. Επίσης, στο νησί έφθασε το απόγευμα και το δεύτερο αρματαγωγό ΙΚΑΡΙΑ του Πολεμικού Ναυτικού που μεταφέρει διάφορα μηχανήματα.

Καταγράφονται τα προβλήματα και οι ζημιές

Προχωρά η καταγραφή των προβλημάτων και των ζημιών στην Κεφαλονιά, με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων να κάνει λόγο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, για περίπου 600 κτίρια που κρίνονται κατεδαφιστέα, 1.100 με βαριές βλάβες και 1.400 με ελαφριές βλάβες, σε όλη την περιοχή της Παλλικής.



Ακόμη ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι υπάρχουν προβλήματα σε αρκετές δημόσιες υποδομές, όπως δρόμους, λιμάνια και δημόσια κτίρια, που χρήζουν αποκατάστασης.

Το Ληξούρι είναι αυτό που μετρά τις μεγαλύτερες και περισσότερες ζημιές σε σπίτια και υποδομές. Ο εξωτερικός μαντρότοιχος του τοπικού νοσοκομείου κατέρρευσε, ενώ ζημιές υπέστη η προβλήτα του λιμανιού στην πόλη του Ληξουρίου.

Σύμφωνα με το Ευρω-μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (European-Mediterranean Seismological Center) και βάσει της τελευταίας σημερινής ενημέρωσής του, στην πληγείσα Κεφαλονιά εκτός από τους δύο μεγάλους σεισμούς, είχαν σημειωθεί περισσότεροι από 774 μετασεισμοί.

Ανεγκέφαλοι σπέρνουν τον τρόμο στο νησί

Ανυπόστατες φήμες για εντολή εκκένωσης του Ληξουρίου έσπειραν τον πανικό στους κατοίκους της περιοχής, που έσπευσαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Με tweet του το Πυροσβεστικό Σώμα χαρακτήρισε τις φήμες αυτές ανυπόστατες και ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε ανακοίνωση περί εκκένωσης του Ληξουρίου.        

Ο πανικός προκλήθηκε το πρωί εξαιτίας φημών που διέδωσαν ανεγκέφαλοι ότι επίκειται νέος σεισμός στην περιοχή, μετά και το χθεσινό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Κεφαλονιά.

Ψυχραιμία συστήνει στους πολίτες ο ΟΑΣΠ με φόντο τις φήμες

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΟΑΣΠ καθώς, όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωσή του, μετά από κάθε ισχυρό σεισμό δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για έντονη, αβάσιμη φημολογία σχετικά με την εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου στην ήδη πληγείσα περιοχή. 

Τα μέλη του Οργανισμού συμβουλεύουν τους πολίτες να διατηρούν την ψυχραιμία τους, να ακολουθούν τις οδηγίες αντισεισμικής προστασίας του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.), να ενημερώνονται μόνο από τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Πολιτείας και να μην πιστεύουν ή να διαδίδουν φήμες.

Υπενθυμίζουν μάλιστα ότι στη περίπτωση διάδοσης αβάσιμων φημών είναι δυνατόν να αποδοθούν ευθύνες από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές. 

Οι πολίτες που επιθυμούν να ενημερωθούν για τις καταγραφές των επιταχύνσεων των σεισμών στην Κεφαλονιά και άλλα σχετικά θέματα, μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ιστοσελίδα του ΟΑΣΠ.

Νύχτα σε σκηνές, πλοία, λεωφορεία και γήπεδα

Οι περισσότεροι κάτοικοι της Κεφαλονιάς πέρασαν το βράδυ τους στα αυτοκίνητα, σε σκηνές, στα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, στο κλειστό γήπεδο και σε σπίτια φίλων ή συγγενών που δεν είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Εκτός από τις σκηνές, ανοιχτά στο λιμάνι του Ληξουρίου είναι τα καράβια που πραγματοποιούν το δρομολόγιο Αργοστολίου - Ληξουρίου για να προσφέρουν στέγη σε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούν.

Εχθρός των κατοίκων, για ακόμα μία φορά, στέκεται ο καιρός. Το κρύο είναι τσουχτερό στο πληγωμένο νησί, ενώ η υγρασία το βράδυ άγγιξε κόκκινο. Οι άνεμοι είναι ισχυροί και καθιστούν ακόμα πιο δύσκολο το έργο των συνεργείων.

Συνεχής η ενημέρωση του πρωθυπουργού

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ενημερώνεται συνεχώς για την κατάσταση στην Κεφαλονιά, ενώ με εντολή του υπουργοί και βουλευτές έφθασαν στο νησί για να ξαναγίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και οι ενέργειες προκειμένου να επανέλθει η πληγείσα από τους σεισμούς περιοχή στους κανονικούς ρυθμούς ζωής.

Σήμερα έφθασαν στο νησί η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Πραγματοποιήθηκε, μάλιστα, υπουργική σύσκεψη, στο ΤΕΙ Ιονίων.

"Δεν θα παίξουμε με τις ζωές των μαθητών. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα χρειαστεί", τόνισε ο υπουργός Παιδείας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα φθάσουν στο νησί 45 αίθουσες προκατασκευασμένες, εκ των οποίων οι 10 αναμένονται σήμερα. "Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν να αρχίσουν σύντομα τα μαθήματα", υπογράμμισε.

Το Συντονιστικό της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ για την Κεφαλονιά

Την επιτάχυνση της υλοποίησης του υφιστάμενου νομικού πλαισίου για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών προς άμεση ανακούφιση των σεισμόπληκτων της Κεφαλονιάς και την αποκατάσταση των υποδομών, ζητεί το Συντονιστικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Στην έναρξη της συνεδρίασης του Συντονιστικού, υπό την Προεδρία του Γραμματέα της Κ.Ο. Παναγιώτη Ρήγα, τα μέλη του κλιμακίου που επισκέφθηκαν το νησί, ενημέρωσαν για την κατάσταση που επικρατεί στην Κεφαλονιά.

Συζητήθηκαν όλα τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν με βάση τα υφιστάμενα μέσα που διαθέτει η Πολιτεία, παράλληλα με τον αποτελεσματικό συντονισμό και την ενεργοποίηση όλων των κρατικών δομών (προνοιακών, αναπτυξιακών, κ.λπ.) που απαιτούνται. Αποφασίστηκε επίσης, η εκ νέου μετάβαση κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ στην Κεφαλονιά.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην Κεφαλονιά

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα επισκεφτεί τις πληγείσες από τους σεισμούς περιοχές στην Κεφαλονιά την Πέμπτη 6/2. Το πρόγραμμα της επίσκεψης είναι το εξής:

8:45 Συνάντηση με τον Δήμαρχο Κεφαλονιάς στο Δημαρχείο στο Αργοστόλι.
9:30 Συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
11:00 Σύσκεψη όλων των φορέων του νησιού με παρουσία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα
12:30 Περιοδεία στους πληγέντες από το σεισμό στο Ληξούρι.