X

Νύχτα αγωνίας σε σκηνές και γήπεδα

Άλλη μια νύχτα αγωνίας πέρασε για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, οι οποίοι εν μέσω μετασεισμών προσπαθούν να μπουν σε κανονικούς ρυθμούς, ακόμα κι αν κοιμούνται σε σκηνές και γήπεδα.

Ant1news

Άλλο ένα βράδυ σε αυτοκίνητα, σκηνές, λεωφορεία ή πλοία πέρασαν αρκετοί Κεφαλλονίτες, των οποίων τα σπίτια έχουν κριθεί ακατάλληλα.

Εχθρός των κατοίκων, για ακόμα μία φορά, ο καιρός. Το κρύο είναι τσουχτερό, ενώ η υγρασία κάνει ακόμα χειρότερη την κατάσταση. Το βράδυ σημειώθηκαν μάλιστα βροχές αλλά και καταιγίδες σχεδόν σε ολόκληρο το νησί.

Παρήγορο είναι ότι στην Κεφαλονιά αναμένεται και ένα κρουαζιερόπλοιο, χωρητικότητας 900 κλινών, στο οποίο θα υπάρχει και η δυνατότητα διατροφής.

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ αναστάτωσε το βράδυ την Κεφαλονιά

Σεισμική δόνηση 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε το βράδυ και αναστάτωσε εκ νέου τους κατοίκους όλης της Κεφαλονιάς.

Συγκεκριμένα, ο δυνατός μετασεισμός, σύμφωνα με το γεωδυναμικό ινστιτούτο Αθηνών, είχε επίκεντρο 17 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου και εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.

Ο σεισμός που σημειώθηκε στις 21:42 αναστάτωσε τους ταλαιπωρημένους από την έντονη σεισμική δραστηριότητα κατοίκους της Κεφαλονιάς ενώ έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Ζάκυνθο.

Κυβερνητική σύσκεψη για την Κεφαλονιά

Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών, συγκαλεί το απόγευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, για την αποτίμηση των μέχρι τώρα δράσεων και τον περαιτέρω συντονισμό για την αντιμετώπιση της καταστροφής στην Κεφαλονιά.

Έργα για αποκατάσταση του οδικού δικτύου

Ξεκινούν σήμερα τα έργα αποκατάστασης του οδικού δικτύου στην πληγωμένη Κεφαλονιά. Μάλιστα, το πολεμικό πλοίο «Ικαρία» έδεσε στη Σάμη, μεταφέροντας στο νησί τα απαραίτητα μηχανήματα για τις εργασίες.

Κλειστά τα σχολεία

Κλειστά μέχρι την Παρασκευή θα παραμείνουν τα σχολεία σε όλο το νησί, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο νέος έλεγχος στα κτιριακά συγκροτήματα.

Στην Κεφαλονιά φθάνουν πάντως 40 προκατασκευασμένες αίθουσες, με εντολή του αρμόδιου υπουργού, ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος για τους μαθητές.

Μέτρα για τους σεισμόπληκτους

Η πολιτεία θα καλύψει για δύο χρόνια το ενοίκιο όσων τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα, θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των κτιρίων που επλήγησαν, ενώ θα δημιουργηθεί οικισμός με οικίσκους διαφόρων κατηγοριών για όσους δεν επιθυμούν να νοικιάσουν σπίτι.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι άμεσα κατέφθασαν στο νησί 100 μηχανικοί από διάφορους κρατικούς φορείς και μαζί με σεισμολόγους και μηχανικούς από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το συνολικό επιστημονικό προσωπικό φθάνει σήμερα τα 120 άτομα και θα ελέγξει εκ νέου όλα τα δημόσια κτίρια.

Οι αποφάσεις πάρθηκαν σε ευρεία σύσκεψη κατά την οποία ανακοινώθηκαν σειρά μέτρων για τους σεισμοπαθείς και οι επόμενες ενέργειες της κυβέρνησης, στη διάθεση της οποίας τέθηκαν και 5 εκατ. ευρώ που πρόσφερε η Περιφέρεια Αττικής για την στήριξη των πληγέντων.

Εν τω μεταξύ, νέα αποστολή καθηγητών και ειδικών μηχανικών στην Κεφαλονιά αποφάσισε το ΤΕΕ, πέραν όσων ήδη εργάζονται στο νησί, μετά το νέο ισχυρό κτύπημα του Εγκέλαδου.

Εντολή σε όλους τους φορείς ασφάλισης να ενεργοποιήσουν άμεσα τα μέτρα ανακούφισης για τις πληγείσες επιχειρήσεις της Κεφαλονιάς έδωσε με εγκύκλιο του, ο Γιάννης Βρούτσης, ενώ την ίδια ώρα η ΕΣΕΕ ζητά την λήψη άμεσων και συγκεκριμένων μέτρων ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τους σεισμούς.

Την ίδια ώρα, μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε πως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να ζητήσει η Ελλάδα βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των ζημιών σε σπίτια και υποδομές του νησιού.

Στο πληγωμένο νησί ο Τσίπρας

Την πληγωμένη από τους σεισμούς των τελευταίων ημερών Κεφαλονιά επισκέπτεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, για να δει και ο ίδιος από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επισκέφθηκε πληγείσες περιοχές του Ληξουρίου αλλά και χωριά της περιοχής της Παλλικής, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί από το συντονιστικό όργανο.

Μυστική επίσκεψη Μεϊμαράκη στην Κεφαλονιά

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης βρίσκεται επίσης στην Κεφαλονιά. Ο ίδιος δεν ήθελε να γίνει γνωστή η επίσκεψή του στο νησί, γι αυτό δεν υπήρξε και σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης έφθασε το πρωί στην Κεφαλονιά με ένα C130 και ξεκίνησε αμέσως τις επαφές του στο πληγωμένο νησί.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στην Κεφαλονιά

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας επισκέπτεται τις πληγείσες από τους σεισμούς περιοχές στην Κεφαλονιά την Πέμπτη 6/2. Το πρόγραμμα της επίσκεψης είναι το εξής:

8:45 Συνάντηση με τον Δήμαρχο Κεφαλονιάς στο Δημαρχείο στο Αργοστόλι.
9:30 Συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
11:00 Σύσκεψη όλων των φορέων του νησιού με παρουσία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα
12:30 Περιοδεία στους πληγέντες από το σεισμό στο Ληξούρι.