X

Το Μουντιάλ ακρίβυνε την ομελέτα στη Βραζιλία

Τριάντα ευρώ χρειάζεται κάποιος στη Βραζιλία για να φάει μια… ομελέτα, καθώς οι τιμές εκτοξεύθηκαν λόγω Μουντιάλ.

Ant1news

«Τσουνάμι» ανατιμήσεων στη χώρα που θα φιλοξενήσει το Μουντιάλ και οι Βραζιλιάνοι απαντούν με μαζικές κινητοποιήσεις κατά της ακρίβειας και δημιουργούν ευφάνταστα νομίσματα για να διακωμωδήσουν την κατάσταση. Παράλληλα, αγανακτισμένοι από την απότομη αύξηση των τιμών οι κάτοικοι του Ρίο δημιούργησαν μια ιστοσελίδα με σκοπό να διαμαρτυρηθούν και να προστατέψουν τους καταναλωτές από τους επιτήδειους.

Οι κάτοικοι του Ρίο σε μία κίνηση αντίδρασης δημιούργησαν μια ιστοσελίδα στο Facebook με τίτλο Rio Sureal-Μην πληρώνετε, με στόχο να μποϊκοτάρουν τις υπέρογκες τιμές που χρεώνονται σε μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα. Σήμα κατατεθέν  της ιστοσελίδας είναι το Surreal ένα φανταστικό νόμισμα με τον Σαλβαντόρ Νταλία στη μια όψη του.

Η σελίδα συγκέντρωσε ταχύτατα τα βλέμματα των χρηστών του διαδικτύου, φτάνοντας σε χρόνο ρεκόρ τους 150.000 και αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς. Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί τον όρο Surreal (σουρεαλιστικό) επειδή οι ντόπιοι θεωρούν πως οι τιμές στο Ρίο είναι πραγματικά σουρεαλιστικές – 7 ευρώ για ένα τοστ, μία ομελέτα 30 ευρώ, ενώ στα ιταλικά εστιατόρια μια μακαρονάδα με θαλασσινά στοιχίζει 22 ευρώ.  Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί επίσης η άνοδος στις τιμές των ακινήτων, με μια αύξηση που φτάνει το 20%-30% ετησίως κατά τα δύο τελευταία χρόνια.

Η σελίδα στο Facebook είναι γεμάτη συμβουλές για τη μείωση του κόστους: να παίρνει κανείς τη δική του καρέκλα στην παραλία, αντί να νοικιάζει, να καταγγέλλει όλες τις επιχειρήσεις και τους οδηγούς ταξί που υπερχρεώνουν τους πελάτες, ενώ δίνουν συμβουλές για ψυχαγωγία χωρίς κόστος. Χαρακτηριστική είναι η κίνηση -που συστήνει η συγκεκριμένη ιστοσελίδα- στους κολυμβητές να παίρνουν τον κατάλληλο εξοπλισμό που χρειάζονται (ξαπλώστρα, τσάντα, ψυγείο) από το σπίτι τους χωρίς να ξοδεύουν τίποτα στην παραλία. Μετά την πρώτη παρέα που έκανε πράξη αυτή τη συμβουλή και εμφανίστηκε στην παραλία Λεμέ, την πιο ακριβή του Ρίο, αμέσως έγινε μόδα και ακολούθησαν και άλλοι Το κίνημα έχει εξαπλωθεί και στο Σάο Πάολο και την Μπραζίλια.