X

Η «επιτάχυνση σεισμού» ταρακουνά τους ειδικούς

Ο σεισμός των 5,7 ρίχτερ που αναστάτωσε τη Δευτέρα την Κεφαλονιά δεν γέννησε μόνο φόβους, αλλά και ένα νέο όρο που αναφέρεται συχνά τις τελευταίες ημέρες από τους ειδικούς.

Ant1news

Η «επιτάχυνση σεισμού» είναι ένας νέος όρος που απασχολεί όσους ειδικούς ασχολούνται τον τελευταίο καιρό με τις επιπτώσεις των δονήσεων στην Κεφαλονιά.

Πρόκειται για έναν όρο που υποδεικνύει τον ρυθμό με τον οποία η δόνηση μεταφέρεται στο εσωτερικό των κτιρίων και το μέγεθος της καταπόνησής τους.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Τα Νέα ο πολιτικός μηχανικός Χριστόφορος Μπατουβάκης, πρόκειται για το ρυθμό με τον οποίο μεταφέρεται η σεισμική δύναμη πάνω στις κατασκευές.

Η «επιτάχυνση σεισμού» δεν έχει να κάνει με το μέγεθος του σεισμού και τα Ρίχτερ, αλλά εξαρτάται από τον χρόνο που διαρκεί ο σεισμός, το εστιακό βάθος, την απόσταση των κτιρίων από το επίκεντρο του σεισμού αλλά και από τα εδαφικά στρώματα που είναι κάτω από το κτίρια, προσθέτει ο κ. Μπατουβάκης.

Αίσθηση προκαλεί  η εκτίμηση ότι στο Ληξούρι η επιτάχυνση σεισμού της Δευτέρας πλησίασε το 0,6 όταν ο Αντισεισμικός Κανονισμός θέτει τιμή όριο το 0,36. Όσον αφορά στον σεισμό της 26ης Ιανουαρίου ήταν 0,40 στο Αργοστόλι και περίπου 0,53 στο Ληξούρι, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κεφαλονιάς Σταύρο Τραυλό.