X

Τρομερές οι καταπονήσεις των κτιρίων της Κεφαλονιάς από τον σεισμό

Τα κτίρια της Κεφαλονιάς δέχθηκαν επιτάχυνση που έφθασε μέχρι και 0,65g, είπε ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης σε ανοιχτή συνέντευξη στο Αργοστόλι.

Ant1news

«Η επιτάχυνση του σεισμού στην Κεφαλονιά ήταν 0,65 (g), όταν ο σεισμός της Καλαμάτας ήταν 0,25 (g). Η Κεφαλονιά άντεξε. Η Κεφαλονιά αντέχει 7άρια». Αυτό τόνισε ο καθηγητής σεισμολογίας του πανεπιστημίου Πατρών Άκης Τσελέντης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προσθέτοντας ότι αναμένει μετασεισμός της τάξης των 5,2 ή 5,4 Ρίχτερ.

«Δεν βλέπουμε αυτή τη στιγμή κάτι μεγαλύτερο στο ίδιο ρήγμα από 5,2 ή 5,4. Περιμένουμε έναν μετασεισμό σε αυτά τα μεγέθη. Όχι κάτι μεγαλύτερο. Κατά 99% αυτά τα γεγονότα ήταν τα κυρίως γεγονότα και δεν θα έχουμε κάποιον άλλο μεγάλο καταστροφικό σεισμό. Η μετασεισμική ακολουθία είναι απολύτως φυσιολογική. Είναι σίγουρο πως τις επόμενες εβδομάδες θα βιώσουμε ένα σεισμό του 5,2 ή 5,3, αλλά δεν χρειάζεται πανικός», είπε χαρακτηριστικά.


Είπε ακόμα πως η ομάδα του είχε ενδείξεις για το σεισμό της Κεφαλονιάς: «Από μετρήσεις από δορυφόρο είχαμε παρατηρήσει ότι από το 2008 η Παλική είχε αρχίσει να φουσκώνει. Ξέραμε ότι τα επόμενα χρόνια κάτι θα γίνει και είχαμε υποβάλει έκθεση τον ΟΑΣΠ γι’ αυτό το φαινόμενο. Την 1η Γενάρη σε μία συστοιχία ΒΑΝ, είδαμε στον σταθμό του Πύργου μια ακολουθία από σήματα που φωτογράφιζαν την Κεφαλονιά. Τα φλας αυτών των σημάτων δεν μας έδιναν σεισμό μεγαλύτερο των 6 ρίχτερ και γι’ αυτό δεν υπήρχε καμία ανακοίνωση για την Κεφαλονιά».