X

«Στοίχημα» η ανακούφιση των σεισμόπληκτων

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση για τη στήριξη της Κεφαλονιάς, που δοκιμάζεται από συνεχείς μετασεισμούς, αλλά και την επιδείνωση του καιρού.

Ant1news

Δέσμη μέτρων ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, την ώρα που η Κομισιόν, όπως διαβεβαίωσε ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Γιοχάνες Χαν εξετάζει θετικά το ελληνικό αίτημα για ευρωπαϊκά κονδύλια από το Ταμείο Αρωγής.

Στο ρυθμό του Εγκέλαδου η Κεφαλονιά και όλη η χώρα

Νέος δυνατός μετασεισμός μεγέθους 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αναστάτωσε εκ νέου στις 20:05 το βράδυ τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, ενώ ακολούθησε ακόμη ένας δυνατότερος μεγέθους 4,4 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.


Την ίδια ώρα, ολόκληρη η χώρα «χορεύει» στον ρυθμό των Ρίχτερ, αφού εκτός από την Κεφαλονιά όπου οι μετασεισμοί είναι συνεχείς, σήμερα ο Εγκέλαδος χτύπησε σε δύο άλλες περιοχές: Στις 09:58 στην Αμφίκλεια και στις 14:27 στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ζακύνθου και Κυλλήνης.

Στο μεταξύ στην Κυπαρισσία συνελήφθη από αστυνομικούς 44χρονος, ο οποίος διέδιδε ψευδείς φήμες για δήθεν μεγάλο σεισμό που θα γίνει τις επόμενες ώρες.

Στόχος η ανακούφιση των πληγέντων

Το στοίχημα πια της πολιτείας αλλά και των αρμόδιων φορέων είναι να φθάσει η βοήθεια το συντομότερο δυνατόν στους πληγέντες, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

Η πληθώρα των μετασεισμών και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες έχουν εξουθενώσει ψυχικά και σωματικά όσους έμειναν άστεγοι και είναι αναγκασμένοι να κοιμούνται σε πρόχειρα καταλύματα.

Στο νησί έχει κριθεί ακατάλληλο το 55% των σπιτιών που έχουν ελεγχθεί. Στην Κεφαλονιά βρέχει εδώ και τέσσερις ημέρες, γεγονός που κάνει εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια των πληγέντων να αποκαταστήσουν τις ζημιές. Μεγάλη είναι και η καταστροφή στην τοπική οικονομία, ενώ σήμερα το πρωί βρέθηκε στο Ληξούρι ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.