X

Νέος δυνατός μετασεισμός στην Κεφαλονιά

Δεύτερος δυνατός μετασεισμός σημειώθηκε σε διάστημα περίπου μίας ώρας στην Κεφαλονιά, προκαλώντας νέα αναστάτωση.

Ant1news




Μία ώρα περίπου μετά τον σεισμό των 3,8 Ρίχτερ που ταρακούνησε την Κεφαλονιά στις 20:05 το βράδυ, ακολούθησε στις 21:21 νέος δυνατός μετασεισμός μεγέθους 4,4 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σχεδόν το ίδιο μέγεθος (4,5 Ρίχτερ) δίνει και το Ευρω-μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, σύμφωνα με το οποίο ο σεισμός είχε επίκεντρο 16 χιλιόμετρα δυτικά του Ληξουρίου, με εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και αναστάτωσε τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, που συνεχίζουν να ζουν στον χορό των Ρίχτερ. Δεκάδες μετασεισμοί έχουν σημειωθεί στη διάρκεια της ημέρας στην περιοχή και η νύχτα θα βρει τους σεισμόπληκτους και πάλι μέσα στην αγωνία και τον φόβο.

Με διαδικασίες εξπρες η ενίσχυση των σεισμόπληκτων

Μεγάλη είναι η κινητοποίηση προκειμένου να στηριχθούν οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις της Κεφαλονιάς, που δοκιμάζεται από συνεχείς μετασεισμούς, αλλά και την επιδείνωση του καιρού.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σειρά μέτρων για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, την ώρα που η Κομισιόν, όπως διαβεβαίωσε ο επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ Γιοχάνες Χαν εξετάζει θετικά το ελληνικό αίτημα για ευρωπαϊκά κονδύλια από το Ταμείο Αρωγής.



Η προσπάθεια πλέον εστιάζεται στο να φθάσει γρήγορα η βοήθεια στους πληγέντες, χωρίς γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και εμπόδια, προκειμένου το νησί να επιστρεψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε κανονικους ρυθμούς. Σήμερα το πρωί βρέθηκε στο Ληξούρι ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στο πλευρό της Κεφαλονιάς οι Ελληνες

Από την πρώτη στιγμή έχουν σταθεί δίπλα στην Κεφαλονιά όλοι οι Έλληνες και οι πράξεις συμπαράστασης στους πληγέντες συνεχίζονται, με την αποστολή βοήθειας στους σεισμόπληκτους.

Την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν σχολεία της Κεφαλονιάς προσφέροντας ένα ποσό της τάξης των 500.000 ευρώ αναλαμβάνει η ΠΑΕ Ολυμπιακός, ενώ το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στέλνει σε πρώτη φάση τα επόμενα 24ωρα 145.000 φιάλες νερού (500 ml.).

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, υπέγραψε ειδική ρύθμιση για την Κεφαλονιά και παράταση προθεσμίας για το πρόγραμμα των ΜμΕ.