X

Στα άκρα η διαμάχη για τα έργα στη διώρυγα του Παναμά

Ο πρόεδρος του Παναμά παρενέβη στη διαμάχη που αφορά το κόστος των έργων διαπλάτυνσης της διώρυγας και απαίτησε από τους κατασκευαστές να επιστρέψουν άμεσα στις εργασίες.

Ant1news



Η σφοδρή κόντρα ανάμεσα στην διαχειρίστρια αρχή της Διώρυγας του Παναμά και της κατασκευάστριας κοινοπραξίας, της οποίας ηγείται μία ισπανική εταιρεία, έχει «παγώσει» τα έργα διαπλάτυνσης της διώρυγας. Οι συνομιλίες των δύο πλευρών διακόπηκαν, σύμφωνα με τους κατασκευαστές, καθώς υπάρχει διαφορά σχετικά με το ποιος θα καλύψει το ποσό των 1,6 δισ. δολαρίων που απαιτείται για να ολοκληρωθεί το φιλόδοξο σχέδιο.

Το μεγάλο οικονομικό χάσμα είχε ως αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να τα «σπάσουν» και πλέον το έργο βρίσκεται στον αέρα. Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, στη διαμάχη παρενέβη ο πρόεδρος του Παναμά, Ρικάρδο Μαρτινέλι, ο οποίος απαίτησε από τους κατασκευαστές, να υπογράψουν σύμβαση με την Αρχή της διώρυγας του Παναμά και να επιστρέψουν στη δουλειά τους.

«Είναι εξωφρενικό», ανέφερε ο πρόεδρος του Παναμά για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και κατηγόρησε για ανευθυνότητα την εταιρεία. «Καλώ όλους τους πολίτες να υποστηρίξουν την Αρχή της διώρυγας του Παναμά και υποστηρίζουμε την απόφαση που πήρε γιατί δεν πρόκειται να μας «κρεμάσει»», πρόσθεσε ο Ρικάρδο Μαρτινέλι.

Ο επικεφαλής της Αρχής της διώρυγας της χώρας κατηγόρησε την κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχουν επίσης εταιρείες από την Ιταλία, το Βέλγιο και τον Παναμά, ότι «απειλούσε» κατά τη διάρκεια των τεταμένων διαπραγματεύσεων και πρόσθεσε πως «απαιτούμε αυτή τη στιγμή (…) να επιστρέψουν στη δουλειά σε κανονικούς ρυθμούς». Ο ίδιος προειδοποίησε ότι κλείνει το παράθυρο για να βρεθεί λύση στη διένεξη, αλλά σημείωσε ότι ακόμη και τώρα υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί η «χρυσή τομή».

Η ολοκλήρωση του έργου της διαπλάτυνσης της διώρυγας του Παναμά, ώστε να χωράει πλοία υπερδιπλάσιου μεγέθους, είχε προγραμματιστεί για το 2015, όμως εάν τελικά οι δύο πλευρές οδηγηθούν σε ναυάγιο αναμένονται περαιτέρω καθυστερήσεις, καθώς ο Παναμάς θα αναζητά κεφάλαια, αλλά και νέα κατασκευάστρια εταιρεία.