X

Ρεκόρ στους υπαλλήλους για το Ελληνικό Κοινοβούλιο

Υπεράριθμοι σε σχέση με τους Ευρωπαίους συναδέλφους τους και προνομιούχοι σε σχέση με όλους τους άλλους εργαζομένους είναι οι υπάλληλοι του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ant1news



Οι περισσότεροι από τους 1.993 υπαλλήλους της Βουλής είναι διορισμένοι μάλιστα με τις πλέον αναξιοκρατικές διαδικασίες, αφού αποτελούν προσωπικές επιλογές βουλευτών.

Μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία της τελευταίας εικοσαετίας δείχνει πως μία θέση στη Βουλή είναι ίσως ο καλύτερος ρουσφετολογικός διορισμός, κάτι που αποδεικνύεται από τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων της, σύμφωνα με το Έθνος.

Το 1993 οι μόνιμοι υπάλληλοι δεν υπερέβαιναν τους 700, αλλά ο αριθμός τους άρχισε να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. 

Το 2009, επί προεδρίας Φίλιππου Πετσάλνικου, οι μόνιμοι υπάλληλοι της Βουλής είχαν διπλασιαστεί και έφτασαν τους 1.361. Με τους μετακλητούς υπαλλήλους, τους αστυνομικούς και τους επιστημονικούς συνεργάτες των βουλευτών ο συνολικός αριθμός τους ανέβηκε στους 2.123. Πέντε χρόνια αργότερα, με την ανεργία κοντά στο 30%, και παρά τις θυσίες των πολιτών, από τη Βουλή έχουν χαθεί 130 θέσεις εργασίας, με τον αριθμό των εργαζομένων, μονίμων και μη, να φτάνει τους 1.993. 

Αν και οι υπάλληλοι της Βουλής έχασαν τον 15ο και 16ο μισθό, απολαμβάνουν ακόμα μεγάλα προνόμια όπως τα μεγάλα εφάπαξ, το δικαίωμα να στέλνουν δωρεάν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό της Βουλής και να ψωνίζουν από το συγκρότημα εξυπηρέτησης του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης δείχνει πως, αναλογικά, η ελληνική Βουλή έχει το ρεκόρ σε αριθμό υπαλλήλων. Η μόνη χώρα που απασχολεί περισσότερους υπαλλήλους στο κοινοβούλιό της είναι η Γερμανία. Στην Μπούντεσταγκ εργάζονται 2.700 άτομα, αλλά η διαφορά είναι ότι το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο έχει 631 βουλευτές. 

Δείτε τι είπε ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Θάνος Παπαϊωάννου στο Πρωινό ΑΝΤ1: