X

Φαντασμαγορική η τελετή έναρξης στο Σότσι

Μέσα σε έναν καταιγισμό φωτός άνοιξε η αυλαία της εντυπωσιακής τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι.

Ant1news



Ο ουρανός του Σότσι φωτίστηκε από τα χιλιάδες πυροτεχνήματα στην αρχή της Τελετής Έναρξης, ενώ από το βράδυ της Παρασκευής και μέχρι και τις 23 Φεβρουαρίου στο Ολυμπιακό Στάδιο «Fisht» θα είναι αναμμένη η Ολυμπιακή Φλόγα των 22ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, τους οποίους διοργανώνει για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ρωσία.

Στην εντυπωσιακή τελετή έναρξης, την Ελλάδα εκτός από την ελληνική αποστολή φυσικά, που εισήλθε πρώτη στο στάδιο με τη σημαιοφόρο Παναγιώτα Τσακίρη, εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ενώ την τελετή παρακολούθησαν 40.000 θεατές.

Ωστόσο, δεν έλειψαν και τα απροόπτα καθώς το οπτικό εφέ με τους πέντε Ολυμπιακούς κύκλους στην οροφή του σταδίου δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Από τις πέντε νιφάδες χιονιού που εμφανίστηκαν στο στάδιο άνοιξαν μόνο οι τέσσερις πρώτες, λόγω τεχνικού προβλήματος. Το εντυπωσιακό και σύναμμα πανάκριβο σόου, πάντως, συνεχίστηκε με μια μεγάλη αναδρομή στη ρωσική ιστορία και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ ακολούθησε ο χορός και η μουσική από πλήθος καλλιτεχνών.



Στο λαμπερό σόου, που διήρκησε περίπου τρεις ώρες, συμμετείχαν περίπου 3.000 καλλιτέχνες, ενώ δεκάδες αστέρια του μπαλέτου μάγεψαν με τις χορευτικές τους ικανότητες κάτω από τους ήχους της κλασικής μουσικής. Το σκηνικό συνέθεσαν μουσικά γκρουπ όπως οι TATU, το ρωσικό συγκρότημα με τις δύο τραγουδίστριες οι οποίες είχαν ανταλλάξει ένα φιλί επί σκηνής, αλλά και η χορωδία του στρατού.



Τον Ολυμπιακό ύμνο τραγούδησε η Ρωσίδα σοπράνο Άννα Νετρέμπκο, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς όπερας, ενώ την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων κήρυξε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Στο πλάι του ήταν ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ.



Το στάδιο αποθέωσε τους Ρώσους αθλητές, Μαρία Σαράποβα, Γελένα Ισινμπάγεβα, Αλεξάντερ Καρέλιν και Αλίνα Καμπάεβα, οι οποίοι έφεραν την Ολυμπιακή Φλόγα στο Στάδιο, ενώ την Αφή της Φλόγας στο Βωμό του σταδίου πραγματοποίησαν ο παίκτης του χόκεϊ Βλάντισλαβ Τρέτιακ και η Ολυμπιονίκης του σκι Ιρίνα Ροντνίνα.



Η τελετή έγινε παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, των ηγετών της Ιαπωνίας και της Κίνας και υψηλόβαθμους εκπροσώπους άλλων 40 χωρών. Απουσίαζαν, ωστόσο, οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Γαλλίας,  Μπαράκ Ομπάμα και Φρανσουά Ολάντ, καθώς και ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιόακιμ Γκάουκ και ο Βρετανός πτρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, οι οποίοι θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στη Ρωσία.

Μάλιστα, ο Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε την ώρα της τελετής έναρξης άφησε και αιχμές για το κόστος των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.



Περισσότεροι από 2.800 αθλητές και αθλήτριες από 85 χώρες θα "μονομαχήσουν" τις επόμενες ημέρες με στόχο να διακριθούν και να προσφέρουν θέαμα στους εκατομμύρια θεατές που θα παρακολουθήσουν τη διοργάνωση. Μέχρι στιγμής, την παράσταση κλέβουν οι γυναίκες, η αριθμητική παρουσία των οποίων είναι η μεγαλύτερη όλων των εποχών.



Σημειώνεται ότι η Ρωσία, που ξόδεψε περισσότερα 50 δισ. δολάρια για την διοργάνωση, έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και το Σότσι θυμίζει φρούριο, καθώς πάνω από 37.000 αστυνομικοί και δυνάμεις του στρατού έχουν αναλάβει την διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των Αγώνων. Για την ασφάλεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων ο στρατός διαθέτει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας νέας γενιάς, ενώ θα παρακολουθούνται όλες οι τηλεπικοινωνίες.

Νωρίτερα στις ρωσικές αρχές σήμανε συναγερμός μετά από απόπειρα αεροπειρατείας που σημειώθηκε σε ένα αεροσκάφος που υποχρεώθηκε να προσγειωθεί στην Κωνσταντινούπολη, ενώ στη Μόσχα έγιναν συλλήψεις σε διαδηλώσεις κατά των Ολυμπιακών Αγώνων.



Πίσω από τη λάμψη της διοργάνωσης, ωστόσο, οι απεσταλμένοι των διεθνών δικτύων εντόπισαν πρόχειρες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, μεγάλες ελλείψεις, ομοφοβικά διαγγέλματα και ηλεκτρονικές παρακολουθήσεις, και μέσω twitter φρόντισαν να στείλουν και διάφορες τέτοιες εικόνες, προκαλώντας την οργή των Ρώσων.