X

Μετασεισμοί "δοκιμάζουν" τους κατοίκους της Κεφαλονιάς

Νέος μετασεισμός ταρακούνησε το πρωί της Κυριακής τους κατοίκους της Κεφαλονιάς. Η νέα δόνηση είχε μέγεθος 4,7 Ρίχτερ.

Ant1news

Δε σταματά να δονείται η γη στην Κεφαλονιά, καθώς την Κυριακή το πρωί, οι κάτοικοι του νησιού αναστατώθηκαν από νέο μετασεισμό, μεγέθους 4,7 Ρίχτερ, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο δίνει μέτρηση για 4,4 Ρίχτερ.  Είχε προηγηθεί σεισμός 4 Ρίχτερ το απόγευμα του Σαββάτου με επίκεντρο 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου.

Οι συνεχείς μετασεισμοί κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση για τους κατοίκους της Κεφαλονιάς, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται σε αναζήτηση στέγης. Προσωρινή λύση δίνει κρουαζιερόπλοιο που καταπλέει στο νησί κι αναμένεται να φιλοξενήσει σεισμόπληκτους, οι οποίοι μέχρι τώρα περνούν τις νύστες στα αυτοκίνητά τους.

Μη κατοικίσιμο ένα στα δύο σπίτια

Προσωρινά μη κατοικήσιμα, κρίθηκαν τα 1.400 από τα 3.000 σπίτια που έχουν ελεγχθεί έως τώρα στην Κεφαλονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης Σταύρος Τραυλός. 

Επίσης, αποφασίστηκε, η μετεγκατάσταση δύο σχολείων του 2ου και του 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου καθώς και του Πετρίτσιου Γυμνασίου και Λυκείου στο Ληξούρι. Τα σχολεία, αναμένεται να στεγαστούν σε προκατασκευασμένες αίθουσες, οι οποίες θα τοποθετηθούν σε οικόπεδα του Δημοσίου. Καθημερινά, 25 κλιμάκια μηχανικών, της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, του Υπουργείου Υποδομών, κάνουν αυτοψίες σε κτήρια.

Ακλόνητος ο τουρισμός

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα από τον χώρο του τουρισμού για την Κεφαλονιά, καθώς φαίνεται ότι τα Ρίχτερ δεν τρομάζουν τους τουρίστες, αφού καμία κράτηση για την θερινή περίοδο δεν έχει ακυρωθεί.

Εκπρόσωπος της μεγάλης εταιρείας ταξιδιωτικών πρακτόρων TUI επισκέφθηκε την πληγείσα χερσόνησο της Παλικής και διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν ακυρώσεις ή άλλα προβλήματα, κατά την ερχόμενη τουριστική περίοδο.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς Σπύρος Γαλιατσάτος, σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι οι ξένοι τουριστικοί πράκτορες, κατά την επικοινωνία που είχε μαζί τους, ανέφεραν «business as usual» (δουλειά ως συνήθως).

Όπως διευκρινίζει, αρχικά τα ξένα τουριστικά πρακτορεία ζήτησαν να ενημερωθούν για την εικόνα του νησιού μετά τον σεισμό, από τον πρόεδρο των ξενοδόχων. Εκείνος τους παρουσίασε την ακριβή εικόνα και ζήτησε να στείλουν έναν εκπρόσωπό τους, προκειμένου να φωτογραφίσει και να διαπιστώσει ο ίδιος όσα τους μεταφέρθηκαν.