X

Πρωτοβουλίες «δυσφορίας» από τους οικονομικούς εισαγγελείς

Ενόχληση στο ΥΠΟΙΚ για την παράκαμψή του και την ανάθεση υποθέσεων σε Εφόρους από δικαστικούς λειτουργούς που διαμαρτύρονται για καθυστέρηση των ελέγχων.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Παράταση στην περίοδο «έντασης» των σχέσεων οικονομικού επιτελείου και οικονομικών εισαγγελέων δίνει ήδη από χθες η απόφαση των τελευταίων, μυστικά από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, να καλέσουν τους επικεφαλής μεγάλων Δ.Ο.Υ. και ουσιαστικά να τους δώσουν εντολή να αναλάβουν εκείνοι αντί του ΣΔΟΕ τον έλεγχο σημαντικών υποθέσεων που αφορούν υψηλά εμβάσματα ή την έρευνα στα δεδομένα συγκεκριμένων off-shore εταιρειών.

Αυτός είναι ο τρόπος που επέλεξαν οι οικονομικοί εισαγγελείς για να καταδείξουν και προφανώς να δημοσιοποιήσουν την έντονη δυσφορία τους σχετικά με την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της έρευνας επί υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής και ονόματα που περιλαμβάνονται στις περιβόητες λίστες των υπόπτων διακίνησης μαύρου χρήματος, όπως η λίστα Λαγκάρντ.

Βάσει νόμου, ο οικονομικός εισαγγελέας έχει τη δυνατότητα να αναθέτει απευθείας έργο στο φορολογικό μηχανισμό, για να επιταχύνει την ολοκλήρωση ερευνών, κυρίως επί υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής.

Σε συνάντηση που οργανώθηκε στο γραφείο του, στην οποία μεταξύ άλλων κλήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής των ΦΑΕ Αθηνών, ΦΑΕ Πειραιώς, Δ.Ο.Υ. Α΄ Αθηνών, Δ.Ο.Υ. Γλυφάδας και Δ.Ο.Υ. Κηφισιάς, ο Εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος Παναγιώτης Αθανασίου, αφού εξέφρασε την δυσαρέσκεια του για την μέχρι σήμερα ταχύτητα και αποδοτικότητα του κεντρικού ελεγκτικού μηχανισμού, ενημέρωσε τους Εφόρους ότι προτίθεται να αναθέσει σε εκείνους την διερεύνηση σημαντικών υποθέσεων, όπως των προσώπων που αναφέρονται στην λίστα Λαγκάρντ ή εξωχώριων εταιρειών.

Αυτή η πρωτοβουλία του οικονομικού εισαγγελέα, για την οποία δεν υπήρξε η παραμικρή προηγούμενη ενημέρωση του οικονομικού επιτελείου, ενόχλησε ιδιαίτερα τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Χάρη Θεοχάρη αλλά και συνολικά την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, που εξέλαβε την κίνηση του Παναγιώτη Αθανασίου ως απόπειρα «καπελώματος», καθώς παρέβλεψε τον κεντρικό σχεδιασμό των ελέγχων και τις δυνατότητες του μηχανισμού.

Παράλληλα ωστόσο, στελέχη του οικονομικού επιτελείου, εκτιμούν ότι ο κ. Αθανασίου, θέλει με αυτόν τον τρόπο να δείξει την ενόχλησή του για την αθέτηση των υποσχέσεων περί «παραχώρησης» ελεγκτών στο γραφείο του, λόγω της οποίας στερείται επαρκούς προσωπικού για την επιτέλεση των καθηκόντων του.

Σε ότι αφορά την ουσία της «αρπαγής» από το ΣΔΟΕ και της ανάθεσης σε Εφόρους υποθέσεων μεγάλης φοροδιαφυγής, εμβασμάτων και off-shore εταιρειών, οι εκτιμήσεις εφοριακών είναι πως η παρέμβαση του Οικονομικού Εισαγγελέα δεν διευκολύνει τον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής αλλά αντιθέτως αυξάνει τα εμπόδια για την αποκάλυψη απόκτησης και διακίνησης μαύρου χρήματος, λόγω κυρίως της έλλειψης εμπειρίας, τεχνογνωσίας και ευχέρειας διεκπεραίωσης τόσο σημαντικών, απαιτητικών και πολυδαίδαλων ελέγχων από τους Εφόρους.