X

Οι θησαυροί του Χέμινγουεϊ στο Διαδίκτυο

Έγγραφα και αντικείμενα που ανήκαν στον αμερικανό συγγραφέα Χέμινγουεϊ βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας και ταξιδεύουν διαδικτυακά σε όλο τον κόσμο.

Ant1news

Διαθέσιμα στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη JFK είναι περισσότερα από 2.500 σκαναρισμένα αντικείμενα που ανήκαν στον Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ανάμεσά τους έγγραφα, διαβατήρια, αποδείξεις από μπαρ, συνταγή για χάμπουργκερ και ένα σημειωματάριο με παρατηρήσεις για τους τυφώνες.

Είναι η πρώτη φορά που τα έγγραφα και τα αντικείμενα αυτά βλέπουν το φως της δημοσιότητας μακριά από την Κούβα. Τα αντικείμενα βρέθηκαν στη Φίνκα Βίχια, το σπίτι του συγγραφέα στην Κούβα.

Μετά την αυτοκτονία του Χέμινγουεϊ το 1961, ο Τζον Κένεντι συμφώνησε με την κουβανική κυβέρνηση (παρά την κρίση που είχε προκαλέσει η εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων), να μπορέσει η σύζυγος του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Μαίρη, να πάει στην Κούβα για να μπορέσει να πάρει τα έγγραφα και τα υπάρχοντα του συγγραφέα.

Η Μαίρη Χέμινγουεϊ συναντήθηκε με τον Φιντέλ Κάστρο, ο οποίος της επέτρεψε να πάρει τα έγγραφα του συζύγου της, με αντάλλαγμα να μείνει η Φίνκα Βίχια και τα υπόλοιπα υπάρχοντά της στον λαό της Κούβας.

Τις επόμενες δεκαετίες το σπίτι διοικείτο από την κουβανική κυβέρνηση. Εκατοντάδες φωτογραφίες, χειρόγραφα και προσχέδια των ιστοριών του Χέμινγουεϊ, η αλληλογραφία του και τα ημερολόγιά του, καθώς και τα περίπου 9.000 βιβλία της βιβλιοθήκης του -πολλά με χειρόγραφες σημειώσεις του ιδίου- παρέμεναν στην Κούβα, αλλά κινδύνευαν να αλλοιωθούν από τη ζέστη, την υγρασία, τα ζωύφια, τη μούχλα, αλλά και από το πέρασμα του χρόνου. Τελικά, το 2002 επετεύχθη μια διμερής συμφωνία για να σωθούν οι θησαυροί του Χέμινγουεϊ.

Ανάμεσα στα έγγραφα που διατίθενται στο Διαδίκτυο είναι και μια συνταγή για χάμπουργκερ. Του άρεσε «ζουμερό και ροζ στη μέση» με λίγη σος σόγιας και μισό κουταλάκι σάλτσας μέι γεν. Ο Χέμινγουεϊ λάτρευε την κινέζικη κουζίνα, και ένα από τα αγαπημένα του εστιατόρια βρισκόταν στην Τσάιναταουν της Αβάνα, λέει η επικεφαλής του προγράμματος Επιστολές του Χέμινγουεϊ.

Τίποτα δεν είναι υπερβολικά φανταχτερό ή υπερβολικά ταπεινό για να μπει στη συνταγή. Κάπαρη, κρασί, μαϊντανός, όλα βρίσκουν τη θέση τους στο αγαπημένο μπέργκερ του συγγραφέα.

Όπως αναφέρει σε άρθρο του το BBC, αυτό ήταν χαρακτηριστικό της προσωπικότητας του Χέμινγουεϊ: μπορούσε να κάνει παρέα με κουβανούς ψαράδες και αισθανόταν το ίδιο άνετα να δειπνεί στο Ριτζ στο Παρίσι.

Το φαγητό παίζει σημαντικό ρόλο και στο ίδιο το έργο του Χέμινγουεϊ. Για παράδειγμα, στο έργο του Μια Κινητή Γιορτή, ο Χέμινγουεϊ περιγράφει με τρυφερό τρόπο μία σκηνή κατανάλωσης στρειδιών με τη συνοδεία παγωμένου λευκού κρασιού.