X

Συνάντηση Στουρνάρα-Οικονομικών Εισαγγελέων για τους Φορο-ελέγχους

Σύσκεψη στο ΣΔΟΕ με τους Οικονομικούς Εισαγγελείς έχει το μεσημέρι ο Γιάννης Στουρνάρας, για το ζήτημα των ελέγχων της μεγάλης φοροδιαφυγής.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Σύσκεψη στο ΣΔΟΕ, την έδρα και των Οικονομικών Εισαγγελέων έχει προγραμματιστεί υπό τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ώστε να ξεκαθαριστούν όχι οι αρμοδιότητες, αλλά να γίνει προγραμματισμός και να μην «μπλέκει ο ένας στα πόδια του αλλού», και να προχωρήσουν οι έλεγχοι της μεγάλης φοροδιαφυγής.

Ειδικότερα, στις 3.00 το μεσημέρι, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει σύσκεψη με τους οικονομικούς εισαγγελείς, με σεβασμό απέναντι στις αποφάσεις τους αλλά και με προφανή την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός, όπως αναφέρουν συνεργάτες του.

Αυτή η σύσκεψη έρχεται σε συνέχεια της πρωτοβουλίας του οικονομικού Εισαγγελέα, κ. Αθανασίου, να καλέσει στο γραφείο του φόρους μεγάλων εφοριών και να αναθέσουν, με προθεσμία δύο μηνών, στους ελεγκτές την ολοκλήρωση του ελέγχου των φορολογουμένων που περιλαμβάνονται στην περιβόητη λίστα Λαγκάρντ και γνωστοποίησαν στους επικεφαλής των εφοριών πως θα τους αναθέσουν υποθέσεις μεγάλου φορολογικού ενδιαφέροντος, την εξέλιξη των οποίων θα παρακολουθεί προσωπικά σε τακτά χρονικά διαστήματα ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης.

Ωστόσο, η πρωτοβουλία των εισαγγελέων ήρθε λόγω της καθυστέρησης στην λίστα Λαγκάρντ. Είναι ενδεικτικό ότι μετά από τέσσερα χρόνια που ήρθε η πρώτη λίστα και 14 μήνες από την ανάκτησή της από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών έχουν εκδοθεί 250 εντολές ελέγχου από το ΣΔΟΕ και μόλις 150 υποθέσεις βρίσκονται σε προχωρημένο έλεγχο.

Όμως οι καθυστερήσεις οφείλονται και από το γεγονός ότι έχει αποψιλωθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός, και είναι ακόμη πιο «τρελό» ότι περί τους 20 ελεγκτές πρέπει να κάνουν, πάνω από 2.000 ελέγχους της λίστας.

Όμως και στις εφορίες το προσωπικό έχει λιγοστέψει, αφού έχει μειωθεί σε τέσσερα χρόνια κατά 35% και έπο περίπου 13.000 εφοριακούς έχουν μείνει 9.000 και είναι εύλογο ο υπουργός να διερωτάται, πως θα γίνουν οι έλεγχοι για τη φοροδιαφυγή και ποιος θα είναι στη διοίκηση, εάν δεν υπάρχει οργάνωση μεταξύ Δικαιοσύνης και υπουργείου.