X

Ξεκινούν οι επιδοτήσεις για τους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η κυβέρνηση προκειμένου να λύσει το συντομότερο δυνατό τα προβλήματα των πληγέντων στην Κεφαλονιά.

Ant1news



Της Φαίης Χρυσοχόου

Από σήμερα ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης, το αεροδρόμιο επαναλειτουργεί πλήρως ενώ έχει ανοίξει περίπου το 70% των σχολείων. 

Σε ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Κέντρο Επιχειρήσεων, που έχει στηθεί στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη,  αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων η άμεση αποκατάσταση οδικού δικτύου και αντιμετώπιση κινδύνων βραχοπτώσεων ,η  εύρυθμη λειτουργία σχολείων με την άμεση μεταφορά και εγκατάσταση λυόμενων αιθουσών και ψυχολογική υποστήριξη μαθητών, η ενημέρωση καθηγητών, δασκάλων  και μαθητών από τον ΟΑΣΠ ,η ολοκλήρωση του  δευτεροβάθμιου ελέγχου κτισμάτων από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων καθώς και η στήριξη μακροχρόνια ανέργων (355 καταγεγραμμένοι την ημέρα του σεισμού) από το Υπ. Εργασίας με χορήγηση εφάπαξ επιδόματος. 

Επιπλέον συμφωνήθηκε η επαναλειτουργία της ανανέωσης κάρτας ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, η  χορήγηση προκαταβολής αποζημίωσης οικοσκευής από 21.02.2014 και η δημιουργία   κοινής ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων για την παρακολούθηση των μέτρων αποκατάστασης πληγέντων.  Ο υφυπουργός Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου, ανακοίνωσε την έναρξη καταβολής της αποζημίωσης οικοσκευής στα μη κατοικήσιμα σπίτια την Παρασκευή 21.02.2014 και την επέκταση των ελέγχων στα κατοικήσιμα σπίτια, αφού και σε αυτά υπάρχει ανάλογη ζημιά στην οικοσκευή. Επίσης, μίλησε για την μεταφορά των χρημάτων, τα οποία είναι ήδη στην διάθεση του δήμου για τους δικαιούχους. Τέλος, ανακοίνωσε την οικονομική στήριξη, με εφάπαξ επίδομα, των 355 μακροχρόνια ανέργων, που κατοικούν στο νησί.

Ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ Μ. Χρυσοχοΐδης που επιθεώρησε το οδικό δίκτυοο του νησιού ανακοίνωσε  ότι ολοκληρώθηκε  η διαδικασία ανάθεσης  ανάθεσης των μελετών για το λιμάνι του Ληξουρίου καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει οι προκαταρτικές εργασίες και προχωρούν οι μελέτες με στόχο να αναπτυχθεί το οδικό δίκτυο ακόμη περισσότερο . 

Πρωτοβάθμιος και Δευτεροβάθμιος Έλεγχος 

Μετά  τα πρώτο σεισμικό γεγονός της 26ης Ιανουαρίου, η ΥΑΣ εγκαταστάθηκε στο νησί και ξεκίνησε άμεσα τον πρωτοβάθμιο έλεγχο των κτισμάτων για την καταγραφή των ζημιών και τον αρχικό χαρακτηρισμό τους σε κατοικήσιμα και προσωρινά μη κατοικήσιμα, τον οποίο και συνέχισε αμέσως μετά και το δεύτερο σοβαρό σεισμικό γεγονός της 3ης Φεβρουαρίου. Ο πρωτοβάθμιος έλεγχος των κτισμάτων ολοκληρώθηκε στις 10.02.2014.

Από τις 27.01.2014 έως τις 10.02.2014 ελέγχθηκαν 4.026 κτίρια (δημόσια και ιδιωτικά) σε Αργοστόλι, Ληξούρι και Ιθάκη από τα οποία το 42% (1614) κρίθηκε ότι ήταν προσωρινά μη κατοικήσιμα, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης μετασεισμικής ακολουθίας. Τα χαρακτηρισμένα ως προσωρινά μη κατοικήσιμα κτίρια επανελέγχονται στο δευτεροβάθμιο έλεγχο, ο οποίος ξεκίνησε την Δευτέρα 10.02.2014. Από το δευτεροβάθμιο έλεγχο τα κτίρια χαρακτηρίζονται ως κτίρια κατάλληλα για χρήση «πράσινα» (κτίρια που επιτρέπονται να χρησιμοποιούνται), κτίρια προσωρινά ακατάλληλα για χρήση «κίτρινα» (κτίρια που δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται πριν επισκευαστούν) και κτίρια επικίνδυνα για χρήση  «κόκκινα» (κτίρια στα οποία απαγορεύεται η είσοδος και θα επανελεγχθούν από τριμελή επιτροπή μηχανικών). 

Μέχρι τις 16.02.2014 είχαν πραγματοποιηθεί 1579 αυτοψίες στα μη κατοικήσιμα κτίρια εκ των οποίων 469 έχουν χαρακτηριστεί πράσινα (30%), 988 κίτρινα (62%) , 122 κόκκινα (8%)  προς επανέλεγχο από τριμελή επιτροπή. Από τα 122 προς επανέλεγχο τα 40 πρόκειται να κατεδαφιστούν (2,5% επί του συνόλου των κτισμάτων του δευτεροβάθμιου ελέγχου).  

Οι δευτεροβάθμιοι έλεγχοι συνεχίζονται και εκτιμάται, ότι θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 21.02.2014. Καθυστερήσεις ενδέχεται να προκύψουν, διότι αρκετοί ιδιοκτήτες έχουν φύγει από το νησί και οι μηχανικοί της ΥΑΣ δεν μπορούν να ελέγξουν τις κατοικίες τους.

Η ΥΑΣ από σήμερα Δευτέρα 17.02.2014:

- εξυπηρετεί τους πολίτες με δύο γραφεία στο νησί, στο Αργοστόλι (κτίριο ΤΕΙ) και στο Ληξούρι (οδός Ριζοσπαστών και Αντιόχου Ευαγγελάτου),

- δέχεται τις αιτήσεις των πολιτών για την επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης.

Σχολεία

Έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι στα σχολεία.  Επί του συνόλου των 65 σχολικών μονάδων της Κεφαλονιάς, οι εγκαταστάσεις των 37 σχολικών μονάδων κατατάσσονται στην κατηγορία Α (κατάλληλο άμεσα για χρήση), οι 19 στην κατηγορία Β (κατάλληλο άμεσα για χρήση, με επισκευές σε χρόνο μη λειτουργίας) και οι 9 έχουν καταταγεί στην κατηγορία Γ (ακατάλληλο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μετά από επισκευές).  Στην Ιθάκη, οι 3 σχολικές μονάδες έχουν καταταγεί στην κατηγορία Α και οι εναπομείνασες 4 στην κατηγορία Β. 

Κανονικά μπορούν να λειτουργούν τα 61 από τα 65 σχολικές μονάδες της Κεφαλονιάς και τα 7 σχολεία της Ιθάκης. Την Δευτέρα 17.02.2014 λειτούργησε πάνω από το 70% των σχολείων. Έχει ήδη προγραμματιστεί και η αποστολή λυόμενων αιθουσών, ενώ η προετοιμασία των απαραίτητων υποδομών για την εγκατάσταση των αιθουσών εξελίσσεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. 

Νοσοκομείου Ληξουρίου

Ο δευτεροβάθμιος έλεγχος της ΥΑΣ  χαρακτήρισε το νοσοκομείο λειτουργικό. 

Αεροδρόμιο 

Οι αίθουσες αναχωρήσεων και αφίξεων είναι έτοιμες και ο αεροσταθμός λειτουργεί με ασφάλεια, χωρίς να έχει επιτευχθεί το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα (τελικά επιχρίσματα, βαψίματα). Αυτές οι παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν αφού αμβλυνθεί το σεισμικό φαινόμενο.

Αποκατάσταση ζημιών από τον σεισμό στον Λιμένα Ληξουρίου

Το έργο χωρίζεται σε δύο φάσεις. Η Α΄ φάση αφορά στην αποκατάσταση δύο εκ των τεσσάρων ραμπών εξυπηρέτησης του ferryboatτης γραμμής Αργοστόλι – Ληξούρι. Η μελέτη θα παραδοθεί στην Υπηρεσία αρχές Μαρτίου και μέχρι τον Μάιο το τμήμα αυτό θα έχει αποκατασταθεί, αναβαθμίζοντας την λειτουργικότητα του λιμένος.

Η Β’ φάση αφορά σε μεσοπρόθεσμες επεμβάσεις αποκατάστασης των υπόλοιπων ζημιών στο Δυτικό Κρηπίδωμα, του Κεντρικού Προβλήτα, του Υπήνεμου μόλου, καθώς και του ακρομολίου του Προσήνεμου Μόλου. Η διάρκεια της Β’ φάσης θα εξαρτηθεί από την δυνατότητα εκτέλεσης εργασιών κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Αποκατάσταση οδικού δικτύου 

Ο σεισμός έχει προκαλέσει, αφενός βλάβες στο οδικό δίκτυο (διαφορικές καθιζήσεις και έντονες ρηγματώσεις σε μεγάλο μήκος του οδικού δικτύου), αφετέρου συνθήκες αστάθειας στα βραχώδη πρανή ανάντη του δρόμου, με αποτέλεσμα καταπτώσεις βράχων ή κίνδυνο μελλοντικών καταπτώσεων. Κατά συνέπεια, οι μελέτες που υλοποιούνται αφορούν στην αντιμετώπιση αυτών των δύο ξεχωριστών προβλημάτων. Μέχρι τις 20.03.2014 θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και θα δημοπρατηθεί το έργο. Η αποκατάσταση του οδικού δικτύου θα ολοκληρωθεί στα μέσα Μαΐου, ενώ το χρονοδιάγραμμα για την εξάλειψη του κινδύνου καταπτώσεων βράχων ενέχει ακόμη αβεβαιότητα, λόγω των γεωτεχνικών προβλημάτων ανάντη του δρόμου (κερματισμένη και ασταθής βραχόμαζα στα πρανή πάνω από τον δρόμο).

Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης

Δικαιούνται επιδότησης ενοικίου ή συγκατοίκησης οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές κατοικιών των οποίων τα κτίσματα έχουν χαρακτηριστεί στον δευτεροβάθμιο έλεγχο της ΥΑΣ κόκκινα ή κίτρινα. Την επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης δικαιούνται οι οικογένειες των οποίων η πληγείσα κατοικία αποτελούσε τη μόνιμη και κύρια κατοικία τους και οι οποίες θα ενοικιάσουν ή θα φιλοξενηθούν σε κατοικία εντός της Περιφερειακής Ενότητας που βρίσκεται το πληγέν κτίσμα. 

Δεν δικαιούται επιδότησης συγκατοίκησης ο σεισμόπληκτος, εφόσον φιλοξενηθεί σε κατοικία στην οποία έχει πλήρη ή ψιλή κυριότητα ή επικαρπία ή συγκυριότητα ή φιλοξενηθεί σε κενή κατοικία τρίτων. 

Δεν δικαιούνται την επιδότηση, όσοι θα επιλέξουν να διαμείνουν σε λυόμενους οικίσκους, τύπου container ή σε σκηνές που τους έχουν παραχωρηθεί από οποιαδήποτε Υπηρεσία για την προσωρινή διαμονή τους, εκτός εάν τα παραδώσουν πίσω στην ΥΑΣ.

Ι. Επιδότηση ενοικίου για ιδιοκτήτες

Κάθε ιδιοκτήτης κατοικίας χαρακτηρισμένης  κόκκινης ή κίτρινης (από τον δευτεροβάθμιο έλεγχο), με εξαίρεση τους προαναφερθέντες ιδιοκτήτες, δικαιούται επιδότησης ενοικίου ή συγκατοίκησης μέχρι 2 χρόνια, αρχής γενομένης από την σύναψη σύμβασης ενοικίου ή συμφωνίας συγκατοίκησης

Η επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης είναι:

  • € 300  το μήνα για μεμονωμένα άτομα,
  • € 350 το μήνα για οικογένειες μέχρι και τριών (3) ατόμων,
  • € 400 για οικογένειες τεσσάρων (4) ατόμων και
  • € 500 για οικογένειες περισσοτέρων ατόμων

ΙΙ. Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης για ενοικιαστές

Κάθε ενοικιαστής οικίας, η οποία έχει χαρακτηριστεί κατά τον επανέλεγχο κόκκινη ή κίτρινη δικαιούται ομοίως επιδόματος ενοικίου ως ανωτέρω για έξι (6)  μήνες.

Ανακατασκευή ή επισκευή κτίσματος 

Η διαδικασία της χορήγησης Στεγαστικής Συνδρομής για επισκευή ή ανακατασκευή κτιρίου θα περιγραφεί λεπτομερώς το ερχόμενο διάστημα σε σχετική απόφαση Υπουργού.

Στεγαστική Συνδρομή

Η Στεγαστική Συνδρομή συνίσταται σε 80% Δωρεάν Κρατική Αρωγή, που χορηγείται από την ΥΑΣ και 20%  άτοκο δάνειο, που χορηγείται από τα Πιστωτικά Ιδρύματα.

Δικαιούχοι Στεγαστικής Συνδρομής είναι οι ιδιοκτήτες κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα των κτιρίων, που έχουν υποστεί βλάβες και χρήζουν επισκευής ή ανακατασκευής  (έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα ή κόκκινα, τα πράσινα δικαιούνται εφόσον έχουν βλάβες). Σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, κάθε ιδιοκτήτης είναι δικαιούχος κατά το ποσοστό της ιδιοκτησίας του επί του κτιρίου.

Με τον όρο επισκευή νοείται η εκτέλεση εργασιών για επιδιόρθωση βλαβών επί του υπάρχοντος κτιρίου.

Με τον όρο ανακατασκευή νοείται η κατασκευή νέου κτιρίου από την αρχή και κατεδάφιση του βλαμμένου κτιρίου (εάν δεν έχει καταρρεύσει κατά τον σεισμό).

Ποσά στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή κτισμάτων

- Για κατοικία 1000 €/m2 (με ανώτατο όριο επιφανείας 120 m2)

- Για επαγγελματικής χρήσης κτίσματα 500 €/m2

- Για κτηνοτροφικές μονάδες, αγροικίες εποχιακής χρήσης, στάβλους, αγροτικά κτίσματα  250 €/m2

- Κοινωφελούς χρήσηςκτίσματα που ανήκουν σε Δημόσιο, ΝΠΔΔ,ΟΤΑ, Ιδρύματα 500 €/m2

Στα επαγγελματικά κτίρια και στα κτίρια  κοινωφελούς χρήσης, η επιφάνεια των κτιρίων θα διαιρείται σε τμήματα των 150 τ.μ. και θα χορηγείται Στεγαστική Συνδρομή για τα 120 τ.μ. του κάθε τμήματος χωριστά. Το προκύπτον τελικώς, μετά την ως άνω διαίρεση, υπόλοιπο τμήματος, αν έχει επιφάνεια μέχρι και 50 τ.μ. θα αμελείται, ενώ αν είναι πάνω από 50 τ.μ., τότε θα χορηγείται Σ.Σ.ανάλογα με το εμβαδόν του και μέχρι 120 τ.μ..

Επισκευή κτιρίου

Για την επισκευή όλων των κτισμάτων, η Σ.Σ. υπολογίζεται ανάλογα με τις ζημιές που παρουσιάζει το κτίριο και σύμφωνα με το εγκεκριμένο Τιμολόγιο Επισκευών της Υπηρεσίας. Το ποσό της Στεγαστικής Συνδρομής δεν μπορεί να υπερβαίνει:

- Για κτίρια με βλάβες σε φέροντα (πχ. Υποστυλώματα) και μη φέροντα στοιχεία (πχ. Τοιχοποιία πλήρωσης) 450 €/m2 (εμβαδό μέχρι 120 m2).

- Για κτίρια με βλάβες σε μη φέροντα στοιχεία (πχ. Τοιχοποιία πλήρωσης) 250 €/m2 (εμβαδό μέχρι 120 m2).

Επιτακτική είναι η ανάγκη να ελεγχθούν όλα τα κτίρια και να υποστυλωθούν άμεσα όσα υπέστησαν ζημιές από το σεισμό, τόνισαν οι μηχανικοί του ΤΕΕ.


ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ