X

ΤΕΕ: Αναγκαίος ο έλεγχος όλων των κτιρίων στην Κεφαλονιά

Επιτακτική είναι η ανάγκη να ελεγχθούν όλα τα κτίρια και να υποστυλωθούν άμεσα όσα υπέστησαν ζημιές από το σεισμό, τόνισαν οι μηχανικοί του ΤΕΕ.

Ant1news

Της Φαίης Χρυσοχόου

Άντεξαν τα σπίτια της Κεφαλονιάς στις υψηλές επιταχύνσεις των δύο σεισμών 0,53g και 0,72g αντίστοιχα, τόνισαν οι μηχανικοί του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο νησί για να βοηθήσουν τους πληγέντες.

Σύμφωνα με τις καταγραφές που έκαναν, σοβαρές βλάβες υπήρξαν σε δημόσιες υποδομές, όπως δίκτυα οδοποιίας, ύδρευσης, αποχέτευσης, επικοινωνιών και  λιμενικές εγκαταστάσεις. Παρατηρήθηκαν, επίσης, μετακινήσεις στον εξοπλισμό κτιρίων, που θα μπορούσαν να επιφέρουν πυρκαγιές ή τραυματισμούς.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να ελεγχθεί η τρωτότητα σε όλες τις κατηγορίες κτιρίων, χωρίς απολύτως καμία εξαίρεση και όπου χρειάζεται με βάση τις προβλέψεις του Κανονισμού Επεμβάσεων (ΚΑΝΕΠΕ) και μελέτη και επίβλεψη διπλωματούχου μηχανικού, να γίνει αντισεισμική θωράκιση των κτιρίων», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης.

Ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε ότι «πρέπει να γίνει έλεγχος σε όλα τα δημόσια κτίρια σε όλη τη χώρα, με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Αντισεισμικής Ενίσχυσης Υφισταμένων Κατασκευών (ΕΠΑΝΤΥΚ), το οποίο υλοποιήθηκε και τέθηκε σε πιλοτική εφαρμογή από το ΤΕΕ σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και το ΕΜΠ αλλά δεν βρήκε περαιτέρω στήριξη από την πολιτεία».