X

Eurogroup: Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η επιστροφή της τρόικας

Μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα αναμένονται στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας, όπως δήλωσαν ο Όλι Ρεν και ο Γιάννης Στουρνάρας μετά το τέλος του Eurogroup.

Ant1news



Η τρόικα θα επιστρέψει κατά πάσα πιθανότητα μέσα στην εβδομάδα, με στόχο να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος εντός του Μαρτίου, ανέφερε ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup, στις Βρυξέλλες.

O Όλι Ρεν επανέλαβε ότι θα πρέπει να δοθεί περαιτέρω έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να επιτευχθούν οι στόχοι του ελληνικού πρόγραμματος για τη διετία 2014- 2015. Αναφερόμενος στις αποφάσεις για μια πιθανή νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, αλλά και για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Όλι Ρεν σημείωσε ότι θα ληφθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2014. «Καλύτερα να μην κάνουμε εικασίες. Ας μην περιπλέκουμε τα πράγματα, Ας επικεντρωθούμε στην ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης», ανέφερε ο κ. Ρεν, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις στο πλαίσιο το Μνημονίου.   

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, παραδέχθηκε ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις για το 2013 ξεπέρασαν τις προσδοκίες, όμως, πρόσθεσε ότι σαφής εικόνα θα υπάρξει μετά τις ανακοινώσεις της Eurostat στις 23 Απριλίου. Σημείωσε ότι εφόσον η αξιολόγηση της τρόικας είναι θετική θα εκταμιευτούν τους επόμενους μήνες συνολικά 10,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, που σημαίνει ότι θα έχει επαρκή χρηματοδότηση, όπως είπε.

«Είναι σημαντικό ότι η τρόικα θα επιστρέψει σύντομα στην Αθήνα, δείχνει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά δεν αποτελεί εγγύηση για θετικό αποτέλεσμα», πρόσθεσε, ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup, σημειώνοντας ότι απομένει «πολύ δουλειά ακόμη».



Αναφορικά με το ζήτημα τους χρέους και του χρηματοδοτικού κενού, ανέφερε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά το καλοκαίρι. «Δεν υπάρχει λόγος να βιαστούμε με τις συζητήσεις για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, πριν από το δεύτερο εξάμηνο του έτους», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Η τρόικα θα επιστρέψει ως το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου να έχουμε μια κατ' αρχήν συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, μέχρι το Eurogroup του Μαρτίου», υπογράμμισε με τη σειρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, που ενημέρωσε τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για την πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

Όπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, η Τρόικα θα παραμείνει στην Αθήνα το αργότερο έως τις 7 Μαρτίου. Εφόσον η αξιολόγηση ολοκληρωθεί θετικά, το Eurogroup αναμένεται να εγκρίνει τις επόμενες δόσεις, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.



Προσερχόμενος, νωρίτερα, στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε ότι οι αποφάσεις για το χρέος και το χρηματοδοτικό κενό μπορεί να... τραβήξουν μέχρι τον Σεπτέμβριο.



Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, ανέφερε κι αυτός ότι απομένουν ακόμη 10,1 δισ. ευρώ προς εκταμίευση για την Ελλάδα από τον EFSF ως το τέλος του προγράμματος, τα οποία, όμως, θα εκταμιευτούν, όπως είπε, μόνο αν είναι θετική η αξιολόγηση της τρόικας.