X

Ξεχασμένος «θησαυρός» η ακίνητη περιουσία των Ασφαλιστικών Ταμείων

Η αναξιοποίητη περιουσία, αξίας 1,5 δισ. ευρώ, μπορεί να σώσει τα Ταμεία.

Ant1news


Το ενάμιση δισεκατομμύριο ευρώ φθάνει η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων. Αντί, όμως, για πηγή πολύτιμων εσόδων, σε περίοδο κρίσης, ένα μεγάλο τμήμα των ακινήτων παραμένει αναξιοποίητο.

Οι διοικήσεις των Ταμείων, ενώ αποφεύγουν να τα πωλήσουν σε χαμηλές τιμές, δεν διαθέτουν και τα υψηλά κονδύλια που απαιτούνται για να τα ανακατασκευάσουν και να τα καταστήσουν αξιοποιήσιμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ τα αναξιοποίητα οικόπεδα των Ταμείων στο κέντρο της Αθήνας ξεπερνούν τα 11 στρέμματα και σε αντικειμενική αξία τα 33 εκατομμύρια ευρώ. Σε όσα λειτουργούν ως πάρκινγκ το μίσθωμα είναι, συνήθως, ιδιαίτερα χαμηλό.

Από τα κραυγαλέα δείγματα εγκατάλειψης το οικόπεδο του ΙΚΑ 1272 τετραγωνικών μέτρων με το ερειπωμένο κτίριο, επί της οδού Μεσογείων. Αναξιοποίητος «θησαυρός» και το εντυπωσιακό οικόπεδο 35 στρεμμάτων δίπλα στο ΚΑΤ στην Κηφισιά με αντικειμενική αξία κοντά στα 21 εκατομμύρια ευρώ.

Κτίρια εντελώς αναξιοποίητα κατέχουν όλα τα Ταμεία. Στο ΕΤΑΠ ΜΜΕ τα ακίνητα με μηδενικά έσοδα φθάνουν το 62%. Ακολουθεί ο ΟΑΕΕ με 20,8 και το ΙΚΑ με 13,6% των κτιρίων του να παραμένουν κενά.