X

Επιχείρηση "νάρκη στα μάτια"

Βίντεο-ντοκουμέντο από επίδειξη αποναρκοθέτησης που οργάνωσε το 2002 στον Λίβανο ο Πρόεδρος της ΜΚΟ Κώστας Τζεβελέκος για να αξιώσει περαιτέρω χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εξωτερικών.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Στο βίντεο-ντοκουμέντο από τον Δεκέμβριο του 2002, η κάμερα του ΑΝΤ1 κατέγραψε ίσως τη μοναδική «αποναρκοθέτηση» στην περιοχή Ναμπατίγια του Νοτίου Λιβάνου, από την περιβόητη «χρυσή» Μη Κυβερνητική Οργάνωση, «αποναρκοθέτηση μόλις ενός τετραγωνικού μέτρου, η οποία πραγματοποιήθηκε,  προφανώς για να ρίξει στάχτη στα μάτια του τότε υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος επισκεπτόταν επισήμως την χώρα για επαφές με τον Πρόεδρο Χαρίρι.

Μάλιστα, ο επικεφαλής της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, προφυλακισμένος σήμερα Κώστας Τζεβελέκος, γνωρίζοντας ότι η ελληνική αντιπροσωπεία συνοδεύεται από κάμερες, είχε οργανώσει και «χάπενιγνκ», με …ελεγχόμενη έκρηξη μίας και μόνης νάρκης, σε μια  προσπάθεια να πείσει, εξαπατώντας τους πάντες σύμφωνα με την δικογραφία, ότι προσφέρεται έργο στην περιοχή κι ότι απαιτούνται διαρκώς επιπλέον κονδύλια.

Μόνο για την  αποναρκοθέτηση της περιφέρειας Ναμπατίγια στο Νότιο Λίβανο, και μέσα σε διάστημα μόλις 2 ετών, το 2002 και το 2003, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Δειθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» χρηματοδοτήθηκε με 6,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο επικεφαλής της δήλωνε μάλιστα στην επίδειξη-βιτρίνα, στην επαρχία του Λιβάνου, ότι η Οργάνωση, χρησιμοποιώντας Βόσνιους ναρκοσυλλέκτες, είχε ήδη καθαρίσει από νάρκες μια έκταση εμβαδού 630.000 τ.μ. κι όπως τόνισε «με την βοήθεια του Θεού, δίχως την παραμικρή γρατζουνιά».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Κώστα Τζεβελέκου, ενώπιον της επίσημης ελληνικής αντιπροσωπείας, η «αποναρκοθέτηση» εξελισσόταν δίχως τραυματισμούς και άλλα προβλήματα, διότι όσοι μετείχαν σε αυτήν, είχαν εκπαιδευθεί στα ναρκοπέδια της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Την ημέρα εκείνη πάντως, ο Πρόεδρος της περιβόητης Μ.Κ.Ο. γνώρισε στον Υφυπουργό Εξωτερικών και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής μόλις 4 ναρκοσυλλέκτες, παρ΄ ότι υποτίθεται ότι απασχολούνταν στην περιοχή περισσότεροι, έχοντας αποδώσει μάλιστα τόσο …σημαντικό έργο.

Πρόσωπα που παρακολούθησαν την «σεμνή τελετή» …κοροϊδίας στα χωράφια του Λιβάνου πάντως, ακόμη θυμούνται πόσο τουλάχιστον καχύποπτα κοίταζαν κι αντιμετώπιζαν, όλη την ώρα, οι κάτοικοι της γύρω περιοχής τον Κώστα Τζεβελέκο και την μισή χούφτα των ανθρώπων με τις στολές και τα χοντρά αλεξίσφαιρα που βρέθηκαν στα μέρη τους μόλις λίγα λεπτά πριν την άφιξη της επίσημης ελληνικής αποστολής.