X

NSA και GCHQ κατασκόπευαν το WikiLeaks

ΗΠΑ και Βρετανία είχαν βάλει… στο μάτι τον ιστότοπο WikiLeaks  από το 2010.

Ant1news


Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NSΑ και η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών GCHQ «κατασκόπευαν τον ιστότοπο WikiLeaks και τους αναγνώστες του» κατήγγειλε ο ιστότοπος του Τζούλιαν Ασάνζ, παραθέτοντας έγγραφα που έλαβε από τον Έντουαρντ Σνόουντεν. Ταυτοχρόνως ζήτησε το διορισμό «ειδικού εισαγγελέα» για την υπόθεση.

Σύμφωνα με ένα από το έγγραφα, η NSA είχε εντάξει από το 2010 τον ιδρυτή του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ σε «κατάλογο προσώπων που ανέμενε να αποτελέσουν το στόχο δίωξης» εκ μέρους των αρχών. Στον  κατάλογο «περιλαμβάνονται πρόσωπα ύποπτα για συμμετοχή στο δίκτυο της Αλ Κάιντα».

Κατά το WikiLeaks « η NSA και Βρετανός εταίρος της, η GCHQ κατασκόπευαν και τους αναγνώστες του ιστότοπου», όπως αποδεικνύεται από άλλο έγγραφο του Σνόουντεν.

Ο WikiLeaks κάλεσε «την κυβέρνηση Ομπάμα να ορίσει ειδικό εισαγγελέα που θα ερευνήσει το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητας της NSA εναντίον των μέσων ενημέρωσης» και ζήτησε τον Ισπανό πρώην δικαστή Μπαλτάσαρ Γκαρθόν, ο οποίος έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Ασάνζ και του ιστότοπου, να προετοιμάσει «την προσήκουσα απάντηση».

Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης ο Σνόουντεν

Ο πρώην τεχνικός σύμβουλος της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας, της NSA,  Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος κατηγορείται για κατασκοπεία στις ΗΠΑ και του έχει χορηγηθεί προσωρινό άσυλο στη Ρωσία, εξελέγη στην -καθαρά τιμητική- θέση του Πρύτανη του πανεπιστημίου της Γλασκόβης.

Ο Σνόουντεν προτιμήθηκε έναντι του Σκωτσέζου πρώην πρωταθλητή της ποδηλασίας Γκρέιαμ Ομπρί, του συγγραφέα Άλαν Μπίσετ και του κληρικού Κέλβιν Χολντσγουόρθ. Διαδέχεται τον πρώην αρχηγό του βρετανικού κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Τσαρλς Κένεντι.

Μεταξύ των προηγούμενων Πρυτάνεων συγκαταλέγονται η πρώην σύζυγος του Μαντέλα, Ουίνι και ο ισραηλινός Μορντεχάι Βανούνου, ο οποίος είχε καταγγείλει το οπλικό πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας του.