X

Διορία 100 ημερών για το Ε9

Ως την προτελευταία ημέρα του Μαΐου η δήλωση αλλαγών στην ακίνητη περιουσία το 2013 ή η επιβεβαίωση της ορθότητας των στοιχείων στις παλαιές δηλώσεις.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Τα μάτια τους «δεκατέσσερα» στην ορθή συμπλήρωση του Ε9 ή την διόρθωση τυχόν λαθών σε παλαιότερες δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης πρέπει να έχουν πεντέμισι εκατομμύρια ιδιοκτήτες, καθώς από τα τελικά στοιχεία που θα έχει στην διάθεση του το Υπουργείο Οικονομικών, θα υπολογίσει τόσο τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων όσο και τον πρόσθετο φόρο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ. 

Η υποβολή του Ε9 γίνεται πλέον μόνο ηλεκτρονικά. Η ειδική εφαρμογή στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, για την δήλωση της ακίνητης περιουσίας το 2013, άνοιξε και θα παραμείνει ενεργή μέχρι της 30 Μαΐου. 

Μέσα στις επόμενες 100 ημέρες όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει ή να υποβάλλουν νέα δήλωση Ε9 με τις μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους ή να μπουν με τον προσωπικό τους κωδικό στο TAXISNET και να ελέγξουν αν είναι σωστά τα στοιχεία που υπάρχουν στην βάση δεδομένων, από παλαιότερες δηλώσεις Ε9. Σε περίπτωση εντοπισμού λαθών, θα πρέπει να υποβάλλουν διορθωτική δήλωση. 

Η εκκαθάριση των δηλώσεων θα ολοκληρωθεί το αργότερο στις 30 Ιουνίου και βάσει αυτής θα προκύψουν ο Ενιαίος Φόρος για όλα τα ακίνητα που διαθέτει κάθε ιδιοκτήτης (εντός και εκτός σχεδίου οικόπεδα και κτίσματα, αγροτεμάχια κτλ), αλλά και ο συμπληρωματικός φόρος για όποιον έχει ακίνητη περιουσία, η αντικειμενική αξία της οποίας ξεπερνά τις 300.00 ευρώ.

Η εξόφληση τους θα γίνει σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, η πρώτη των οποίων θα λήγει στις 31 Ιουλίου και η τελευταία στις 31 Δεκεμβρίου 2014.