X

Παπαγεωργίου: Θέμα ημερών η οριστική συμφωνία με την Gazprom

Η μειωμένη τιμή θα είναι ανταγωνιστική αυτής με την οποία αγοράζουν οι γειτονικές μας και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και θα περάσει άμεσα στην κατανάλωση, σύμφωνα με τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Πολύ σύντομα θα καταλήξει και θα επισημοποιηθεί η συμφωνία με την Gazprom για σημαντική μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η ΔΕΠΑ από τον κρατικό, ενεργειακό κολοσσό της Ρωσίας , όπως αποκάλυψε ο Ασημάκης Παπαγεωργίου. 

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, «μαρτυρώντας» μάλιστα και το αποτέλεσμα της πολύμηνης και σκληρής διαπραγμάτευσης με τους Ρώσους, είπε πως η νέα τιμή με την οποία θα αγοράζει η Ελλάδα θα είναι παρεμφερής και ανταγωνιστική εκείνης που προσφέρει η Gazprom στην υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως στις γειτονικές μας χώρες. 

Ουσιαστικά ο κ. Παπαγεωργίου ανήγγειλε ότι η Gazprom θα ικανοποιήσει το βασικό ελληνικό αίτημα, που είναι ο περιορισμός της τιμής από τα 460 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που πληρώνει η χώρα μας, σε 360-370 δολάρια για την ίδια ποσότητα, όσο δηλαδή χρεώνει άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δη τις γειτονικές, ευθέως ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα, όπως η Βουλγαρία. 

Σε συνέντευξη του στον ΒΗΜΑ FM, o Υφυπουργός ΠΕΚΑ είπε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία μετά και τις συζητήσεις Σαμαρά-Πούτιν κι εντός των επόμενων ημερών θα ολοκληρωθεί. Πολύ σύντομα θα έχουμε τη νέα συμφωνία με τη Gazprom, για καλή μείωση στην τιμή του φυσικού αερίου, η οποία θα περάσει αμέσως στην αγορά. 

Με την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom, θα υπάρξει άμεση, ανάλογη μείωση στα τιμολόγια φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων πάνω από εκατό μεγάλες βιοτεχνίες και βιομηχανίες, οι οποίες θα μπορέσουν να μειώσουν σημαντικά το ενεργειακό τους κόστος κι επομένως να γίνουν ανταγωνιστικότερες. 

Πέρα της τελικής τιμής της προσφοράς των Ρώσων πάντως, αγκάθια για την διαπραγμάτευση αποτελούν και άλλα ζητήματα, όπως: 

-η αναδρομική ισχύς της χαμηλότερης τιμής 

-η ρήτρα ελάχιστης κατανάλωσης 

- η χρονική διάρκεια του νέου συμβολαίου με την μειωμένη τιμή. 

Η Ελλάδα πάντως έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει αίσια κατάληξη στην διμερή διαπραγμάτευση με της Gazprom, η χώρας μας θα προσφύγει σε διεθνή διαιτησία, αξιώνοντας μεταβολή των όρων του συμβολαίου προμήθειας φυσικού αερίου από τους Ρώσους, με βασικότερο αίτημα ην μείωση της τιμής.