X

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για τις ΜΚΟ

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις αναφορικά με τη δράση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, καθώς ακόμη μία απάτη ήρθε στο φως.

Ant1news

Τον ασκό του Αιόλου σχετικά με τις δραστηριότητες των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων άνοιξαν οι αποκαλύψεις για την απάτη σε βάρος του Δημοσίου από την ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης».

Ήδη με εντολή εισαγγελέα ελέγχονται από την οικονομική αστυνομία κι άλλες ΜΚΟ, σχετικά με τη διαχείριση χρημάτων που πήραν από το ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να αναπτύξουν ποικίλες δράσεις, ενώ την Τετάρτη αποκαλύφθηκε νέα ΜΚΟ για τη δασοπυρόσβεση, που  με τη μορφή συνδρομών ή χορηγιών, από Δήμους και ιδιωτικές επιχειρήσεις, είχε αποσπάσει χρηματικό ποσό που υπερβαίνει τα 2.500.000 ευρώ.

Μετά τις αποκαλύψεις για την ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος οκτώ εμπλεκομένων, ενώ ο ιθύνων νους και πρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, Κώστας Τζεβελέκος, έχει προφυλακιστεί. Σε βάρος των υπολοίπων επτά κατηγορουμένων ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης και της απιστίας σχετικά με την υπηρεσία.

Στην υπόθεση εμπλέκονται κορυφαίοι συνταξιούχοι και εν ενεργεία διπλωματικοί υπάλληλοι, μεταξύ των οποίων, ο Άλεξ Ρόντος, στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.

«Κάποιοι σχολιαστές, παρά το ότι γνωρίζουν από το ρεπορτάζ στοιχεία της υπό συζήτηση υπόθεσης για μια ΜΚΟ και μάλιστα, τα γνωρίζουν από το ρεπορτάζ που οι ίδιοι κάνουν, συνεχίζουν να παριστάνουν ότι τα αγνοούν και μαζί βεβαίως, συνεχίζουν να εκτίθενται», σχολίασε ο Γιώργος Ελενόπουλος, στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. 

«Και επειδή, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα συνεχίσουν να το πράττουν για τους δικούς τους λόγους, ακριβώς γι' αυτό αποκρύπτουν συνειδητά την αλήθεια. Ποιά είναι η αλήθεια; Η υπόθεση οδηγήθηκε σε διερεύνηση από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου», κατέληξε ο κ. Ελενόπουλος.

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Τζεβελέκος 

Ο εμπνευστής της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Απονακροθέτησης» που κατάφερε να αποσπάσει το ποσό των 9 εκατομμυρίων ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, Κώστας Τζεβελέκος, διέμενε στη Ρόδο τα τελευταία εννέα χρόνια και διέθετε υπερπολυτελή βίλα στους πρόποδες του Φιλερήμου, η αξία της οποίας υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 800.000 ευρώ καθώς επίσης και ένα ακόμα διαμέρισμα στην πόλη της Ρόδου.

Ο ίδιος κυκλοφορούσε μόλις ήρθε στη Ρόδο με πολυτελή αυτοκίνητο – λιμουζίνα, διέθετε προσωπική φρουρά, διέδιδε στις επαφές του ότι είναι προσωπικός φίλος του Γιώργου Παπανδρέου και μάλιστα υποστήριζε ότι τον είχε φιλοξενήσει κατά καιρούς και στο σπίτι αυτό. Η βίλα του, στην Ιαλυσό Ρόδου διέθετε επίσης εκτός από πανάκριβα συστήματα φύλαξης, κάμερες και ειδικά ραντάρ εντοπισμού επισκεπτών στην αυλή και ένα ειδικό κουβούκλιο με αλεξίσφαιρα τζάμια για την φρουρά που κάποτε μπορούσε να πληρώνει για να το φυλάει.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, ότι σε κάποιες οικογενειακές γιορτές ή άλλες συγκεντρώσεις στο σπίτι του, ο Κώστας Τζεβελέκος που παρουσιάζονταν άλλοτε ως δημοσιογράφος, άλλοτε ως Θεολόγος, άλλοτε ως Οικονομολόγος, άλλοτε ως βιολογικός καλλιεργητής αλλά πάντα ως στέλεχος της ΜΚΟ του «Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης» χρησιμοποιούσε ακόμα και ιδιωτικούς σερβιτόρους!

«Κορυφή ενός παγόβουνου» η απάτη με τη ΜΚΟ, λέει ο Δένδιας

«Κορυφή του παγόβουνου» σε ό,τι αφορά τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος επί σειρά ετών, χαρακτήρισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, τη μεγάλη απάτη μέσω της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ), που, σύμφωνα με το καταστατικό της, δραστηριοποιούνταν σε αποναρκοθετήσεις σε τρίτες χώρες και στην οποία εμπλέκονται υψηλά ιστάμενοι κρατικοί υπάλληλοι.

Το μεσημέρι, ο κ. Δένδιας, προσερχόμενος σε εκδήλωση της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ζήτημα των ελέγχων σε ΜΚΟ, απάντησε: «Θα ήθελα να σας πω αυτό που, ήδη, ξέρετε. Από την υπόθεση η οποία ανακοινώθηκε αποδείχθηκε κάτι που είναι, ήδη, γνωστό.

Ο τεράστιος ρόλος που έχουν η ελληνική αστυνομία και η οικονομική αστυνομία για την προστασία του υστερήματος του Έλληνα φορολογούμενου. Η γνωστή ιστορία με τη ΜΚΟ είναι, ίσως, η κορυφή ενός παγόβουνου. Δεν σημαίνει, με κανέναν τρόπο, ότι όλες οι ΜΚΟ είναι στο ίδιο καλάθι. Όμως, υπάρχει ένα πολύ μεγάλο έδαφος ανεύρεσης τρόπων διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, το οποίο έγινε ανεκτό επί μακρόν».

Κεδίκογλου: Η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της

«Η κυβέρνηση αυτή έκανε αυτό που έπρεπε και όταν έπρεπε. Σας θυμίζω ότι το Σεπτέμβριο του 2012 ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να σταματήσει κάθε χρηματοδότηση στις ΜΚΟ και να γίνει κοσκίνισμά τους», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα. Συνέχισε δε λέγοντας: « Ήταν μόλις ουσιαστικά είχαμε αναλάβει, τέλη Ιουνίου του 2012, και ο πρώτος μήνας ήταν μάλλον δραματικές οι εξελίξεις, διότι η πρώτη σύνοδος κορυφής ήταν δύσκολη και έπρεπε να εξασφαλίσουμε την παραμονή της χώρας στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Αμέσως μετά, στο δεύτερο μήνα ουσιαστικά της διακυβέρνησής μας, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή να κοσκινιστούν οι ΜΚΟ».