X

«Παγίδα τεκμηρίου» η δήλωση τόκων από το πρώτο λεπτό του ευρώ

Στην φάκα των τεκμηρίων θα πιαστούν ακόμη κι όσοι έχουν μοναδικό εισόδημα από τόκους έστω κι ένα λεπτό του ευρώ, καθώς δεν ισχύει φέτος το όριο των 250 ευρώ που είχε τεθεί στις περσινές φορολογικές δηλώσεις.

Ant1news

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Απειλή τεκμηρίου και φόρου αποτελεί για χιλιάδες φορολογούμενους η υποχρεωτική αναγραφή στην φορολογική δήλωση που θα υποβληθεί τους επόμενους μήνες για τα εισοδήματα του 2013 των τόκων που πήραν για τις καταθέσεις τους, ακόμη κι αν αυτοί ανέρχονται σε μόλις ένα λεπτό του ευρώ.

Στο άρθρο 61 του νόμου 2238/1994, προβλέπεται η υποχρεωτική αναγραφή στην φορολογική δήλωση όλων των εισοδημάτων, ακόμη και των αυτοτελώς φορολογούμενων, όπως οι τόκοι καταθέσεων. Μάλιστα, τα πεδία αναμένεται να είναι προσυμπληρωμένα από την ΓΓΠΣ, ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις εσκεμμένης αποφυγής δήλωσης των τόκων.

Μέχρι στιγμής το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει υιοθετήσει απόφαση για όριο τόκων κάτω από το οποίο δεν χρειάζεται η αναγραφή του ποσού στην φορολογική δήλωση και τα… παρεπόμενα της, όπως είχε κάνει μόνο για την περσινή δήλωση με διάταξη του νόμου 4170/2013, θέτοντας τότε την  διαχωριστική γραμμή στα 250 ευρώ.

Αυτή η… παράλειψη απαιτεί την ιδιαίτερη προσοχή όλων των φορολογουμένων, καθώς θα πρέπει να δηλώσουν το ποσό των τόκων, ανεξαρτήτως ύψους. Αυτό σημαίνει όμως ότι υπάρχει η πιθανότητα φορολογούμενοι χωρίς άλλα έσοδα, με μόνο εισόδημα έστω κι ένα λεπτό του ευρώ από τόκους, να πιαστούν στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων και να κληθούν να πληρώσουν τον ελάχιστο φόρο, για τεκμαρτό εισόδημα 3.000 ευρώ, που είναι το κατώτατο τεκμήριο διαβίωσης για έναν άγαμο δίχως εισόδημα, σπίτι ή αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με την φοροτεχνικούς, η φορολόγηση αυτού του τεκμαρτού εισοδήματος των 3.000 ευρώ, θα πρέπει να γίνει με φορολογικό συντελεστή 10% (κλίμακα εισοδημάτων από κινητές αξίες), αν και δεν αποκλείεται τελικώς να εφαρμοστεί το 22% της πρώτης κλίμακας που ισχύει για εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων κι επομένως σε μοναδικό «πραγματικό» ετήσιο εισόδημα ακόμη και 0,01 ευρώ, για τον φορολογούμενο να προκύπτει αρχικός φόρος από 300 ως και 660 ευρώ.

Το πρόβλημα έχει τεθεί από την κοινότητα των λογιστών στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, ζητώντας να δοθεί λύση στο πρόβλημα με την λήψη απόφασης ανάλογης με την περσινή, ώστε να ισχύσει όριο δήλωσης τόκων (πάλι στα 250 ευρώ ή σε άλλο ύψος) και για τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν φέτος για την οικονομική χρήση του 2013, ώστε να μην πιαστούν στο δόκανο του φόρου πολίτες δίχως ουσιαστικό εισόδημα.