X

Βαρύτατα πρόστιμα για αδήλωτη εργασία

Ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια ευρώ τα πρόστιμα για «μαύρη εργασία» μέσα σε διάστημα 4,5 μηνών.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Στα 10.839.987 ευρώ ανέρχονται τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013 έως τις 31 Ιανουαρίου φέτος, σε 7.878 επιχειρήσεις, στις οποίες εντοπίστηκαν 1.063 αδήλωτοι εργαζόμενοι, μετά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο της εφαρμογής του ειδικού Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ».

Στο μέτωπο της ανασφάλιστης εργασίας, σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, οι στοχευμένοι έλεγχοι που διεξάγονται από μικτά κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας και της ΕΥΠΕΑ του ΙΚΑ κατά βάση σε κλάδους και δραστηριότητες υψηλής παραβατικότητας, επιβεβαιώνουν την τάση αποκλιμάκωσης της καταγεγραμμένης  ανασφάλιστης εργασίας μετά την εφαρμογή του Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ» και την επιβολή των νέων, υψηλών προστίμων.

Οι θετικές αυτές εξελίξεις, όπως υπογράμμισε ο κ.Βρούτσης,  αντανακλώνται και στην πορεία εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, τον Ιανουάριο του 2014, τα έσοδα του ΙΚΑ παρουσίασαν αύξηση, για πρώτη φορά απο το 2009 μέχρι σήμερα.

Αυτό είναι αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, της επιτυχούς εφαρμογής του Σχεδίου «ΑΡΤΕΜΙΣ», αλλά και των πρόσφατων μέτρων ενίσχυσης της εισπρακτικής ικανότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο τα πρόστιμα άγγιζαν τα 6 εκατομμύρια ευρώ.