X

Μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία

Πακέτο μέτρων 150 εκατ. ευρώ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία προωθεί η κυβέρνηση.

Ant1news

Της Φαίης Χρυσοχόου

Ανάσα σε χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες και μεταλλευτικές επιχειρήσεις  που κινδυνεύουν λόγω του υψηλού κόστους λειτουργιάς τους με λουκέτο δίνουν τα μέτρα που θα προωθήσει η κυβέρνηση το επόμενο 10ημερο. Το πακέτο ύψους 150 εκ ευρώ  έχει στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας και την  ενίσχυση των βιομηχανιών. 

Σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη τίθεται αύριο η βιομηχανική πολιτική με τα μέτρα που θα πρέπει να λήφθούν για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών . 

Στο πακέτο στήριξης  των 150 εκ ευρώ περιλαμβάνεται η  εξίσωση του τέλους  υπέρ ΑΠΕ  των βιομηχανιών μέσης τάσης με την υψηλή  που θα μειώσει το συνολικό ενεργειακό κόστος .  Διατηρείται μέχρι το 2015  η κατηγορία των μεγάλων πελατών  στη ΔΕΠΑ ακόμη και για τις βιομηχανίες που λόγω της κρίσης έχουν μειώσει την κατανάλωση τους    Προωθείται υπουργική απόφαση για την αντιστάθμιση των ρύπων ώστε να  στηριχτούν οι ελληνικές ενεργοβόρες βιομηχανίες που προσπαθούν να επιβιώσουν εν μέσω ύφεσης  

Το περίσσευμα των 35 από τα 40 εκ ευρώ που  είχαν υπολογιστεί  για την αιθαλομίχλη θα προταθεί να διατεθεί σε δράσεις που θα μειώσουν επιπλέον το ενεργειακό  κόστος των βιομηχανιών .

Δευτέρα με Τρίτη έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με την  Τρόικα για την οριστικοποίηση του μέτρου της διακοψιμοτητας που δίνει  τη δυνατότητα  στον διαχειριστή να κόβει το ρεύμα στη βιομηχανία όποτε χρειαστεί άλλα και να την αποζημιώνει

Προτείνεται η συνέχιση του μέτρου εξοικονομώ κατ οίκον  με νέα φορολογικά κίνητρα προς όφελος των πολιτών αλλά και των ελληνικών βιομηχανιών που   συμμετέχουν.  

Η ΔΕΠΑ αναμένεται να διανείμει ως εμπορική της πολιτική μέρη των κερδών της σε όλους τους πελάτες που σημαίνει ανάσα με μειωμένα τιμολόγια σε βιομηχανίες και καταναλωτές. 

Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται και  η διαπραγματεύση με την Gazprom που θα φέρει μείωση  της τιμής του φυσικού αερίου με αναδρομικότητα από τον Ιούνιο του 2013 για βιομηχανίες και καταναλωτές.