X

«Στοχευμένες κυρώσεις» κατά των υπευθύνων για τη βία στην Ουκρανία

Το εύρος εφαρμογής των κυρώσεων θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην Ουκρανία σύμφωνα με την Κάθριν Άστον.

Ant1news



«Στοχευμένες κυρώσεις» κατά των υπευθύνων για τη βία στην Ουκρανία και την επιβολή εμπάργκο σε υλικά που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για βίαιη καταστολή, αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασαν εκτάκτως στις Βρυξέλλες για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, οι «στοχευμένες κυρώσεις» κατά των υπευθύνων για τη βία στην Ουκρανία, αφορούν αφενός στην απαγόρευση της θεώρησης διαβατηρίων και αφετέρου στο πάγωμα των τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζονται τα ονόματα των υπευθύνων.  Επίσης, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν την επιβολή εμπάργκο σε υλικά και σε εξοπλισμό που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τις ουκρανικές αρχές σε πράξεις βίαιης καταστολής. 

Επιπλέον, στα συμπεράσματά του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, επισημαίνεται ότι «το εύρος εφαρμογής των κυρώσεων θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις στην Ουκρανία». Όπως εξήγησε η Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Κάθριν Άστον, το εύρος εφαρμογής των κυρώσεων θα εξαρτηθεί από την πρόοδο των συνομιλιών των υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, της Γερμανίας, Ουόλτερ Σταινμάγερ και της Πολωνίας, Ράντοσλαβ Σικόρσκι, οι οποίοι παραμένουν στο Κίεβο συνεχίζοντας τις επαφές με την ουκρανική ηγεσία.  

Εξάλλου, στην προσπάθεια να σταλεί ένα θετικό μήνυμα προς τον Ουκρανικό λαό, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αναφέρουν στα συμπεράσματά τους ότι η ΕΕ διατηρεί τη δυνατότητα να προωθήσει τη διαδικασία απελευθέρωσης θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Ουκρανούς πολίτες.  

Στο κείμενο συμπερασμάτων οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υπογραμμίζουν την «ανησυχία της ΕΕ για την επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία», σημειώνοντας ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί την καταστολή». Επιπλέον, κάνουν έκκληση για «άμεσο τερματισμό της βίας και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα», ενώ καλούν την κυβέρνηση της Ουκρανίας «να επιδείξει τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης «να κρατήσουν αποστάσεις από αυτούς που καταφεύγουν σε ριζοσπαστικές δράσεις και σε πράξεις βίας».

Επιπλέον, στα συμπεράσματα επισημαίνεται ότι η ΕΕ είναι έτοιμη συνδράμει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις, παρέχοντας φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό.

Στη συνέχεια, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ τονίζουν ότι «μια βιώσιμη λύση στην πολιτική κρίση πρέπει να περιλαμβάνει τη μεταρρύθμιση του συντάγματος, τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης και τη δημιουργία προϋποθέσεων για δημοκρατικές εκλογές». «Παραμένουμε σε ετοιμότητα να στηρίξουμε την Ουκρανία στη μεταρρυθμιστική διαδικασία για ένα σταθερό, ευήμερο και δημοκρατικό μέλλον για τους πολίτες της. Η προσφορά  μας για πολιτική συνεργασία και οικονομική ολοκλήρωση παραμένει στο τραπέζι» αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων.

Τέλος σημειώνεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν να μην επιβάλουν εμπάργκο όπλων στην Ουκρανία, ενώ από το κείμενο των τελικών συμπερασμάτων διεγράφη η παράγραφος σχετικά με το πάγωμα των χρηματοδοτήσεων της ΕΤΕπ προς τη χώρα. Επίσης, απορρίφθηκε η πρόταση ορισμένων χωρών-μελών να συμπεριληφθεί και η Ρωσία, ως μέρος της λύσης για τον Ουκρανικό λαό. 

Πολιτική λύση προτείνουν Μέρκελ, Ομπάμα και Πούτιν  

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έκριναν σήμερα πως είναι απαραίτητο «να βρεθεί μία πολιτική λύση στην κρίση της Ουκρανίας όσο το δυνατόν συντομότερα». «Η καγκελάριος και οι πρόεδροι συμφώνησαν και δήλωσαν ότι πρέπει να βρεθεί μία πολιτική λύση στην κρίση στην Ουκρανία όσο το δυνατόν γρηγορότερα και το λουτρό αίματος πρέπει να σταματήσει» ανέφερε η γερμανική κυβέρνηση σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Μέρκελ με τον Πούτιν και τον Ομπάμα.

Ανακοίνωση για την τηλεφωνική επικοινωνία του Μπαράκ Ομπάμα με την Άγγελα Μέρκελ εξέδωσε και ο Λευκός Οίκος: οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι είναι κρίσιμο οι ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσουν να βρίσκονται σε στενή επαφή στις επόμενες ημέρες (. . .) για να υποστηρίξουμε το τέλος της βίας και την επίτευξη μιας πολιτικής συμφωνίας προς το συμφέρον των πολιτών της Ουκρανίας».

Εκτός από τη Γερμανίδα καγκελάριο ο Ρώσος πρόεδρος συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον σήμερα, ενώ όλοι τους εξέφρασαν τη «μέγιστη ανησυχία» τους για τη φονική βία στην Ουκρανία, τόνισε το Κρεμλίνο. «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπογράμμισε ότι έχει κρίσιμη σημασία να τερματιστεί άμεσα η αιματοχυσία, την ανάγκη να ληφθούν επείγοντα μέτρα με στόχο να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και να καταπνιγούν οι εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές επιθέσεις» ανέφερε το Κρεμλίνο στο δελτίο τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.  

Τουσκ: Ο Γιανουκόβιτς συμφωνεί για πρόωρες εκλογές το 2014

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα ότι οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατάφεραν να λάβουν τη διαβεβαίωση από τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ότι θα γίνουν πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές εντός του 2014.

«Συμφωνήθηκε με τον Γιανουκόβιτς ότι θα διεξαχθούν φέτος προεδρικές και βουλευτικές εκλογές», ενώ ο πρόεδρος της Ουκρανίας «είναι έτοιμος» να συμφωνήσει να συσταθεί «μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα συσταθεί μέσα στις επόμενες 10 ημέρες και να προχωρήσει η τροποποίηση του Συντάγματος (της Ουκρανίας) ως το καλοκαίρι» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Τουσκ.

«Όμως η εμπειρία μας μάς έχει δείξει ότι οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η ουκρανική κυβέρνηση σπάνια υλοποιούνται» προσέθεσε ο Τουσκ χωρίς να κρύβει τις επιφυλάξεις του.

Αφού έσπευσαν εκτάκτως στο Κίεβο, όπου οι συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων μέσα σε 3 ημέρες, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς και της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι πραγματοποίησαν πολύωρες συνομιλίες με τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης. 

Διαψεύδει η Μόσχα παροχή πολιτικού ασύλου στον Γιανουκόβιτς

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, διέψευσε απόψε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτωρ Γιανουκόβιτς, ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Ρωσία, χαρακτηρίζοντας τη σχετική είδηση, που μετέδωσαν ουκρανικά και ρωσικά ΜΜΕ, «αρβύλα» και μέρος του «επικοινωνιακού πολέμου» γύρω από την Ουκρανία, για τον οποίο έκανε πρώτος λόγο νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Μια ακόμη διάψευση, πάντως, επιβεβαίωσε με τον τρόπο της τη δυστοκία της ρωσικής διπλωματίας και του Κρεμλίνου στους χειρισμούς του Ουκρανικού, καθώς ο πρώην Συνήγορος της Ρωσίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Βλαντίμιρ Λουκίν, αρνήθηκε ότι μεταβαίνει άμεσα στο Κίεβο ως εντεταλμένος εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν, όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος Ντ. Πεσκόφ. «Προς το παρόν όχι, αυτό μόνο μπορώ να πω» δήλωσε ο κ. Λουκίν, ο οποίος έχει φιλελεύθερο πολιτικό παρελθόν και έχει θητεύσει στη μετριοπαθή αντιπολίτευση στον Β. Πούτιν. 

Καθώς η κατάσταση στην ίδια την Ουκρανία τίθεται σταδιακά εκτός κάθε ελέγχου, ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της ουκρανικής Δημοκρατίας, Αντρέι Λισένκο, ανακοίνωσε με τη σειρά του ότι δεν έχει πληροφορίες πως τα μέλη των οικογενειών των δύο γιων του προέδρου Γιανουκόβιτς αναχώρησαν από το Κίεβο.  

Τιμοσένκο: «Ο Γιανουκόβιτς να δικαστεί για μαζικές δολοφονίες»

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς πρέπει να δικαστεί με την κατηγορία ότι διέπραξε «μαζικές δολοφονίες» και δεν πρέπει να γίνει καμιά διαπραγμάτευση μαζί του, δήλωσε η φυλακισμένη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο μετά τα επεισόδια χωρίς προηγούμενο που συγκλόνισαν σήμερα το Κίεβο.

«Το να τεθεί άμεσα ο Γιανουκόβιτς στο περιθώριο και να ασκηθούν διώξεις εναντίον του με την κατηγορία των μαζικών δολοφονιών πολιτών θα πρέπει να είναι η μοναδική απαίτηση του λαού, της αντιπολίτευσης και της διεθνούς κοινότητας», υπογράμμισε η πρώην πρωθυπουργός σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του κόμματός της.