X

Εκπρόθεσμη δήλωση, μεταχρονολογημένο πρόστιμο

Με καθυστέρηση θα επιβληθούν τα πρόστιμα σε όσους φορολογούμενους καταθέσουν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις ΦΠΑ ή ΦΜΥ ή δεν καταθέσουν καθόλου.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Μπορεί οι φορολογούμενοι που θα καταθέσουν εκπρόθεσμα ή δεν θα καταθέσουν καθόλου δηλώσεις ΦΠΑ ή ΦΜΥ να επισείουν πρόστιμα, όμως δεν θα επιβληθούν τώρα, αλλά όταν ψηφιστεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με τα νέα μειωμένα πρόστιμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, οι παραβάσεις θα βεβαιώνονται, όμως τελικά θα επιβληθούν τα μειωμένα πρόστιμα τα οποία θα εισάγει το υπουργείο Οικονομικών στο επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο.

Οι εισηγήσεις για τα νέα μειωμένα πρόστιμα:

  • Το πρόστιμο των 1.000 €, το οποίο επιβάλλεται στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν απλογραφικά βιβλία θα μειωθεί είτε στα 400 €, είτε στα 250 €, ένα το αποδεχθεί η τρόικα.
  • Το πρόστιμο των 2.500 €, το οποίο επιβάλλεται στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία θα μειωθεί είτε στα 800 €, είτε στα 500 € εάν το αποδεχθούν οι δανειστές.