X

Μέτρα για την ενίσχυση της βιομηχανίας

Τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία εξέτασε η διυπουργική επιτροπή που συνεδρίασε σήμερα.

Ant1news

 

Της Φαίης Χρυσοχόου

Η βιωσιμότητα των βιομηχανιών και η διατήρηση  των θέσεων εργασίας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Στην πρώτη  συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για τη βιομηχανική πολιτική συμφωνήθηκε ότι η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων μπορεί να προέλθει από τη μείωση του ενεργειακού κόστους , την ενίσχυση των επιχειρήσεων από το νέο  ΕΣΠΑ , την επίσπευση των αδειοδοτήσεων για τους επενδυτές  σε συνδυασμό και με την μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης « Βιομηχανία σημαίνει απασχόληση και ο  κλάδος της βιομηχανίας αντιστοιχεί περίπου με το 10% του ΑΕΠ».

Ο υπουργός περιβάλλοντος  Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης κάλεσε τις βιομηχανίες που θα αξιοποιήσουν τα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους ύψους 150 εκ ευρώ  να συμβάλλουν στην αύξηση της απασχόλησης  « Η μακροχρόνια ύφεση και η γεωγραφική θέση της χώρας δεν διευκολύνει τις ενεργοβόρες βιομηχανίες να είναι ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές. Το πακέτο μέτρων  για τη μείωση του ενεργειακού κόστους συνολικού ύψους περίπου 150 εκ. ευρώ,  θα κατανεμηθεί αναλογικά  στις βιομηχανίες της χώρας αλλά και στα νοικοκυριά,» υπογράμμισε μετά το τέλος της διυπουργικής.

Στη μάχη για την ενίσχυση της βιομηχανίας έρχεται  να προστεθεί η μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9% που αντιστοιχεί σε 700 εκ ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα εξεταστούν δυο σενάρια η εφάπαξ μείωση έως το τέλος του 2014 ή η σταδιακή μείωση μέχρι το 2016.  Σύμφωνα με τον κ Βρούτση η μείωση του μη μισθολογικού κόστους  θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στο σύνολο της αγοράς εργασίας και  θα προσδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα που θα είναι πολύ σημαντικά για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Ο ΣΕΒ που συμμετείχε στη σύσκεψη τηρεί στάση αναμονής με τον πρόεδρο κ Δασκαλόπουλο να χαρακτηρίζει θετική τη συνάντηση καθώς στόχος είναι, όπως είπε , να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια βιομηχανία που θα δώσει σταθερές δουλειές και θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη. Η ευρεία  σύσκεψη της διυπουργικής έγινε με εντολή Σαμαρά ώστε να συντονιστούν όλα τα συναρμόδια υπουργεία και να  διαμορφωθεί ο οδικός χάρτης με δράσεις για την  ενίσχυση της ελληνικής βιομηχανικής επιχειρηματικότητας.