X

Ύποπτο δημοσίευμα των FT για τις ελληνικές τράπεζες

Πολιτικά παιχνίδια βλέπουν οι τραπεζίτες πίσω από το δημοσίευμα των Financial Times.

Ant1news



Φωτιές άναψε δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times που κάνει λόγο για νέα αντιπαράθεση της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα, αυτή τη φορά για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών. 

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα Financial Times, η Ελλάδα και η τρόικα έχουν εγκλωβισθεί σε μία νέα αντιπαράθεση, καθώς η Αθήνα υπολογίζει σε λιγότερα από 6 δισ. ευρώ τα νέα κεφάλαια που χρειάζεται το τραπεζικό σύστημα της χώρας, ενώ οι διεθνείς δανειστές επιμένουν ότι χρειάζεται τουλάχιστον το τριπλάσιο ποσό.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η εκτίμηση για τις κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 6 δισ. ευρώ έγινε από την Τράπεζα της Ελλάδος μετά την ανάλυση που έκανε η BlackRock και δόθηκε στους επόπτες της τρόικας εν όψει της άφιξής τους στην Αθήνα σήμερα για να συνεχίσουν την τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.


Σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της τρόικας, τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα, η διαφωνία έχει γίνει τόσο έντονη, ώστε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) απείλησε να δημοσιοποιήσει τις δικές του εκτιμήσεις για τις κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού τομέα -που είναι κοντά στα 20 δισ. ευρώ- εάν η Αθήνα προχωρήσει με τη δική της εκτίμηση των 6 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) -η οποία, σύμφωνα με αξιωματούχους, έχει παρόμοιες εκτιμήσεις με το ΔΝΤ- έχει ασκήσει επίσης πίεση για να εξετάσει η Ελλάδα καλύτερα τα συμπεράσματά της. Η ΕΚΤ, η οποία αναλαμβάνει την εποπτεία των τραπεζών της ΕΕ αργότερα το 2014, έχει την έγνοια να συμφωνεί η αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών με τον έλεγχο που θα κάνει η ίδια στις τράπεζες της Ευρωζώνης πριν το τέλος του έτους, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει δηλώσει ότι θα ανακοινώσει στα τέλη του μήνα το αποτέλεσμα των ασκήσεων ελέγχων (stress tests) με βάση την έρευνα της BlackRock. Εάν η διαφωνία για το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης δεν λυθεί κατά τη διάρκεια αυτού του γύρου των διαπραγματεύσεων με την τρόικα στην Αθήνα, η άσκηση της BlackRock μπορεί να παραμερισθεί και να αφεθεί η επίλυση της διαφοράς στην άσκηση αντοχής που θα κάνει η ΕΚΤ, αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη δήλωση αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών. Ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο να το καλωσορίσει η τρόικα, ιδιαίτερα το ΔΝΤ, το οποίο απαιτεί να είναι διαθέσιμη η χρηματοδότηση της Ελλάδας για τον επόμενο χρόνο πριν προχωρήσει σε πρόσθετες εκταμιεύσεις των δόσεων του δανείου του στη χώρα, αναφέρει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι το ΔΝΤ είναι πιθανό να αναγκασθεί να μην προχωρήσει σε μελλοντικές πληρωμές χωρίς μία απόφαση για τις συνολικές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης και ένα τρίτο πρόγραμμα.

Η διαφωνία, σημειώνει το δημοσίευμα, ενέχει τον κίνδυνο να προσθέσει ένα νέο σημείο, δυνητικά εκρηκτικό, στην αντιπαράθεση μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας, καθώς θα έχει άμεσο αποτέλεσμα στο αν η Αθήνα θα χρειασθεί ένα τρίτο πακέτο διεθνούς βοήθειας, όταν τελειώσει η απομένουσα χρηματοδότηση από την Ευρώπη ύψους 10,1 δισ. ευρώ, αργότερα στο έτος. Εάν η Αθήνα, σημειώνει το δημοσίευμα, πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα υφιστάμενα ταμειακά διαθέσιμά της που βρίσκονται στο ταμείο διάσωσης τραπεζών (σ.σ.: το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) για να ανακεφαλαιοποιήσει το τραπεζικό της σύστημα, θα αναγκασθεί να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό με νέα βοήθεια, καθιστώντας αναγκαίο ένα τρίτο πρόγραμμα. 

Τι απαντά η ΤτΕ και οι Τραπεζών για το δημοσίευμα 

Η εκτίμηση κύκλων της τράπεζας της Ελλάδος και τραπεζιτών είναι ότι πρόκειται καθαρά για πολιτική πίεση ενόψει της διαπραγμάτευσης. Από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν ενημερωθεί οι τράπεζες για τα αποτελέσματα της BlackRock. Αρκετά στοιχεία έχουν πιστοποιηθεί από την Ernst & Rothrchild. Μπορεί επίσης να ερμηνευθεί και ως πίεση για να λάβει η χώρα νέο δάνειο αφού εξαντληθούν τα αποθέματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

Συνέντευξη Τόμσεν στην «Καθημερινή» στις 24 Νοεμβρίου 2013

Στις 24 Νοεμβρίου στην Καθημερινή ο Πόουλ Τόμσεν είχε υποστηρίξει ότι οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως και ότι είναι σε καλή κατάσταση.

 

«Οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως μέσω ενός συνδυασμού δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων. Τα στρες τεστ έχουν στόχο να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες είναι αρκετά εύρωστες ώστε να διαχειρισθούν ακόμη και πολύ δυσμενή σενάρια στο μέλλον. Αυτά τα τεστ θα ολοκληρωθούν και τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά τον Δεκέμβριο. Το ΕΤΧΣ εξακολουθεί να διατηρεί σημαντικά αποθέματα που, αν χρειασθεί, θα χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν επιπλέον απαιτήσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν από τα στρες τεστ, εάν αυτές δεν καλυφθούν από ιδιώτες επενδυτές. Αυτό θα βοηθήσει να διασφαλισθεί η συνέχιση της διατήρησης των ισολογισμών των τραπεζών σε υγιή κατάσταση και την ασφάλεια των καταθέσεων. Για να επανέλθω στο ερώτημά σας, ναι, το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε καλή υγιή κατάσταση», είχε πει χαρακτηριστικά ο Πολ Τόμσεν στην συνέντευξή του στην Καθημερινή.