X

Μείωση ως 12% στα τιμολόγια φυσικού αερίου

Βαθιά ανάσα για νοικοκυριά και πνοή ζωής για την βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων από την συμφωνία ΔΕΠΑ-GAZPROM για έκπτωση στην τιμή του αερίου.

Ant1news



Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Καταλυτικό ρόλο στον περιορισμό των δαπανών θέρμανσης νοικοκυριών και κλιματισμού μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων και κυρίως στην μείωση του ενεργειακού  κόστους των μεγαλύτερων παραγωγικών μονάδων  της χώρας, επιφέρει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ΔΕΠΑ και GAZPROM για μείωση κατά 15% της χονδρικής τιμής προμήθειας φυσικού αερίου από τον ρωσικό κολοσσό στην Ελλάδα.

Επίσης σημαντική θετική επίπτωση ης συμφωνίας με την Gazprom αναμένεται να είναι η μείωση της τιμής του ρεύματος, καθώς το φυσικό αέριο αποτελεί το 25% των καυσίμων που χρησιμοποιεί η ΔΕΗ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόσθετο όφελος 100 εκατομμυρίων προκύπτει για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις από την αναδρομική εφαρμογή της έκπτωσης από 1ης Ιουλίου 2013.

Μείωση τιμής στον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Η διαπραγμάτευση με της ρωσική πλευρά ήταν δύσκολη και πολυεπίπεδη, ωστόσο σύμφωνα και με τους αναλυτές τελείωσε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την Ελλάδα, η οποία κράδαινε μεν διαρκώς την απειλή προσφυγής σε διεθνή διαιτησία σε περίπτωση διατήρησης των αποκλίσεων που είχαν εκφραστεί στην αρχή των συζητήσεων, ωστόσο όπως επισημαίνεται τέτοια εξέλιξη θα τραβούσε εις μάκρος, στερώντας από την ελληνική οικονομία την πολλαπλή ανακούφιση από την άμεση μείωση της τιμής.

Η συμφωνία προβλέπει σημαντική έκπτωση κατά 15% σε σχέση με την τρέχουσα τιμή αγοράς φυσικού αερίου από την Gazprom. Από τα 465 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που ήταν η μέση τιμή το 2013, μετά την μείωση του 15%, το κόστος πέφτει στα 395 δολάρια, δηλαδή στο μέσο όρο που αγοράζουν οι περισσότερες χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης  και σε επίπεδο από τα χαμηλότερα, συγκριτικά με γειτονικές μας χώρες που έχουν επίσης μακροχρόνια συμβόλαια με την Gazprom.

Ο πρώτος άμεσος αντίκτυπος της συμφωνίας θα είναι η μείωση από το τέλος Μαρτίου των τιμολογίων που πληρώνουν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις κατά 10% ως 12%, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μεταξύ αυτών που θα ωφεληθούν των εξελίξεων είναι περισσότερες από 100 μεγάλες βιομηχανίες της χώρας, οι οποίες θα δουν το ενεργειακό τους κόστος να μειώνεται σημαντικά και να ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα τους στο εσωτερικό και κυρίως το εξωτερικό της χώρας, με ότι αυτό επιφέρει για την αύξηση της παραγωγής και την δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ώστε να καλυφθεί η επιπλέον ζήτηση.

Στην συμφωνία προβλέπεται και σειρά άλλων όρων που αναμένεται να τονώσουν την ευελιξία της ΔΕΠΑ και συνακόλουθα των βιομηχανικών καταναλωτών φυσικού αερίου, ενισχύοντας την προσπάθεια περιορισμού του ενεργειακού κόστους. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν η διάρκεια της και οι προοπτικές επέκτασης της αλλά και η μείωση της ρήτρας ελάχιστης ετήσιας  κατανάλωσης από την ΔΕΠΑ, από τα 2,4 στα 2,1 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Αναδρομικά η ισχύς της έκπτωσης

Η νέα χαμηλότερη τιμή θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιουλίου του 2013, φέρνοντας όφελος από βάθος 8μήνου συνολικά 100 εκατομμυρίων ευρώ σε οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.

Αυτή η αναδρομική έκπτωση θα αρχίσει να συμψηφίζεται με τους λογαριασμούς που θα εκτυπωθούν στο τέλος Μαρτίου κι αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σύντομα, το αργότερο ως το τέλος του 2014, ώστε να αποτελέσουν ουσιαστική τονωτική ένεση για την πραγματική οικονομία.

Καθοριστική η παρέμβαση Σαμαρά

Η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα στους Ρώσους για μείωση της τιμής του φυσικού  αερίου στα τέλη Ιουνίου.  Έκτοτε εξελισσόταν μια σκληρή διαπραγμάτευση πότε με αμιγώς οικονομικούς πότε με γεωστρατηγικούς και πότε με καθαρά πολιτικούς όρους.

Καθοριστικής σημασίας για την αίσια για τα ελληνικά συμφέροντα έκβαση των συζητήσεων με τους Ρώσους, θεωρείται η προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν, πριν από λίγες εβδομάδες, η οποία σηματοδότησε την αρχή του τέλους των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, αναμένεται μέσα στον Μάρτιο, η νέα σύμβαση να υποβληθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο και την Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΠΑ προς έγκριση, ώστε να ακολουθήσει πιθανότατα πριν από το τέλος Μαρτίου η επίσημη τελετή υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ ΔΕΠΑ και GAZPROM στην Ρωσία, σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες.