X

16.000 αιτήσεις προστασίας α κατοικίας

Να κρατήσουν ανοιχτή την «ομπρέλα» προστασίας της πρώτης κατοικίας τους από τους πλειστηριασμούς μέχρι το τέλος του χρόνου, επέλεξαν 16.000 δανειολήπτες.

Ant1news

Του Γιώργου Παπακωνσταντίνου

Συγκεκριμένα, 16.000 ήταν μέχρι και εχθές Πέμπτη όσοι είχαν καταθέσει τις αιτήσεις στα υποκαταστήματα των τραπεζών για να υπαχθούν στη ρύθμιση του νόμου 4224.

«Ο νόμος για τους για τους πλειστηριασμούς φαίνεται ότι δουλεύει, κάτι που μας ικανοποιεί διότι δείχνει ότι άνθρωποι που είχαν διακόψει τις σχέσεις τους με το τραπεζικό σύστημα, είδαν ότι ο νόμος αυτός τους επιτρέπει να υπάρξει μια επανεκκίνηση στις σχέσεις τους με τις τράπεζες, χωρίς μεγάλη επιβάρυνση στους οικογενειακούς τους προυπολογισμούς, αλλά και χωρίς φυσικά να υπάρχουν οι κίνδυνοι έαν δεν είχαμε αυτές τις προβλέψεις», σημείωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Η προθεσμία υποβολής λήγει σήμερα, όπως υπενθύμισε όμως ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ.Γιώργο Ζανιάς δεν είναι καταληκτική ημερομηνία για όλους τους οφειλέτες: «Μπορούν να προσέλθουν οι δανειολήπτες οι οποίοι έχουν πρόβλημα και δύο μήνες μετά την έκδοση της διαταγής πληρωμής που θα στείλει η τράπεζα. Συνεπώς νομίζουμε ότι θα μαζευτούν αρκετοί που θα κάνουν χρήση αυτού του ευεργετικού νόμου», δήλωσε ο κ. Ζανιάς.

Εξαπλασιάστηκαν σε 5 χρόνια τα «κόκκινα» δάνεια

Για το οικονομικό επιτελείο πάντως πρώτη προτεραιότητα σε συνεργασία με τις τράπεζες αποτελεί η συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των κόκκινων δανείων.Ο εξαπλασιασμός τους σε μια πενταετία αποτελεί την αντανάκλαση του καθρέπτη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που η πραγματική-λόγω της ύφεσης-αδυναμία δεν τους επιτρέπει να είναι συνεπείς. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το Σεπτέμβριο του 2013 ενα στα τρια δάνεια δεν εξυπηρετείτo, από 5,1% του συνόλου το 2008.

Σχεδόν ένας στους δυο(45,8%) δεν πλήρωνε τις δόσεις του καταναλωτικού δάνειου ή της πιστωτικής κάρτας του. Σε καθυστέρηση ήταν περισσότερα από τρια στα δέκα επιχειρηματικά δάνεια(31,2%), ενώ χαμηλότερο ήταν το ποσοστό των στεγαστικών, στο 25,8%. Ανάχωμα στην έκρηξη των κόκκινων δάνειων και ανάσα για τους οφειλέτες, θα  είναι η πάγια ρύθμιση, που θα ισχύσει από το 2015. Ο καθορισμός των αντικειμενικών δαπανών διαβίωσης, απασχόλησε το κυβερνητικό συμβούλιο διαχείρισης ιδιωτικού χρέους. Οι αντικειμενικές δαπάνες θα αφαιρούνται από το καθαρό οικογενειακό εισόδημα του δανειολήπτη,και η διαφορά θα πηγαίνει στην εξυπηρέτηση της οφειλής.

Σύμφωνα πληροφορίες αυτό το ποσό  θα είναι αρκετά πάνω από το όριο της φτώχειας και εκτιμάται ότι τελικώς θα οριστεί γύρω στα 1.100 ως 1.300 ευρώ μηνιαίως για μια τετραμελή οικογένεια. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι το θέμα του προσδιορισμού των αντικειμενικών δαπανών θα έχει λήξει το αργότερο μέχρι το Πάσχα.