X

Ατμόσφαιρα καρναβαλιού σε όλη τη χώρα

Σερπαντίνες, κομφετί, μάσκες και αποκριάτικες στολές θα γεμίσει αυτό το Σαββατοκύριακο ολόκληρη η Ελλάδα. Ιδέες για ξεφάντωμα!

Ant1news

Στους ρυθμούς του Καρναβαλιού θα κινείται αυτό το Σαββατοκύριακο ολόκληρη η χώρα, με τους καρναβαλιστές να μην πτοούνται από τον βροχερό καιρό.

Επιστρατεύστε κέφι, « τρέλα», καλή διάθεση, εφοδιαστείτε με σερπαντίνες, κομφετί, μάσκες, φορέστε την πιο αστεία αποκριάτικη στολή, συνδυάστε τη και με ομπρέλα για να αντιμετωπίσετε τον βροχερό καιρό και «ξεχυθείτε» στους δρόμους, σε όποιο σημείο της Ελλάδας κι αν βρίσκεστε, για να γιορτάσετε την Αποκριά.

Οι καρναβαλιστές ετοιμάζονται πυρετωδώς να χορέψουν και να ξεφαντώσουν καθώς πλήθος εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη την Ελλάδα. Το κλίμα είναι εδώ και πολλές μέρες γιορτινό στην βασίλισσα του καρναβαλιού, την Πάτρα, ενώ πλήθος κόσμου αναμένεται να κατακλύσει και φέτος τόσο το καρναβάλι της Ξάνθης, όσο και το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι.

Το κέφι, η διασκέδαση και η χαρά κυριαρχούν σε όλες τις πόλεις της χώρας και τα ξέφρενα πάρτι ήδη έχουν αρχίσει σε πολλές από αυτές, τα οποία και θα κορυφωθούν το τελευταίο Σαββατοκύριακο της αποκριάς.

Η Αθήνα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση γι αυτό κι αν δεν καταφέρετε να αποδράσετε για το τριήμερο, ο δήμος της πρωτεύουσας έχει ετοιμάσει πλήθος εκδηλώσεων για την Αποκριά. Στο κέντρο της Αθήνας έχουν προγραμματιστεί διάφορα δρώμενα, γι αυτό μην εκπλαγείτε αν στην χαλαρή βόλτα σας «πέσετε» πάνω στη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων που θα παίζει μουσική σε αποκριάτικους ρυθμούς.

Οι περισσότερες εκδηλώσεις αφορούν τους μικρούς μας φίλους, αλλά και όσους από εσάς νιώθετε ακόμη παιδιά. Παραστάσεις με Καραγκιόζη, υπαίθριες συναυλίες και παρέλαση καρναβαλιστών στην Πλάκα, είναι μερικές από αυτές, ενώ τον… παλμό του καρναβαλιού στο Λεκανοπέδιο θα δώσουν οι εκδηλώσεις στο Μοσχάτο. Αντίστοιχες εκδηλώσεις θα διεξαχθούν στο Παλαιό Φάληρο, τον Άλιμο, στου Ρέντη αλλά και στον Πειραιά.Το Σάββατο έγιναν εκδηλώσεις στο Μεταξουργείο. 

Γενίτσαροι και Μπούλες στη Νάουσα

Στη Νάουσα για μία ακόμη χρονιά έχουν την τιμητική τους Γενίτσαροι και Μπούλες, ένα δρώμενο που εδώ και χρόνια συγκεντρώνει τα βλέμματα χιλιάδων επισκεπτών, καθώς είναι μοναδικό και δίνει ένα ιδιαίτερο παραδοσιακό χρώμα στην αποκριά.

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί το ολοήμερο γλέντι στο κέντρο της πόλης, με τίτλο "Μια πόλη, μια γιορτή" και θα περιλαμβάνει μουσικές μπάντες, χάλκινα συγκροτήματα, λαϊκές ορχήστρες με ξινόμαυρο κρασί Νάουσας και τοπικούς μεζέδες.

Την Κυριακή, οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες θα μαζευτούν σε μπουλούκια και αφού πάρουν στις 11 το πρωί την άδεια από τον δήμαρχο της πόλης θα βγουν στους δρόμους χορεύοντας μαζί με τους χιλιάδες ντόπιους και επισκέπτες, αποκαλύπτοντας αργά το απόγευμα τα πρόσωπα τους. Επίσης, την Κυριακή θα γίνει το κάψιμο του Βασιλιά καρνάβαλου υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής.

Καρναβάλι σε Έδεσσα, Κρύα Βρύση, Κοζάνη και Καστοριά

Στην Έδεσσα, το Σάββατο στις 6 το απόγευμα, πενήντα τυμπανιστές και πενήντα μαζορέτες ανοίγουν τη μεγάλη παρέλαση αρμάτων και 4000 καρναβαλιστών. Την Κυριακή το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου στο γήπεδο της πόλης με υπερθέαμα από πυροτεχνήματα.

Στην Κρύα Βρύση του νομού Πέλλας, το πρόγραμμα του φετινού 23ου καρναβαλιού περιλαμβάνει για το Σάββατο παιδικές αποκριάτικες δραστηριότητες, ενώ την Κυριακή, στη 1 το μεσημέρι, θα γίνει η παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών στον πεζόδρομο.

Στην Κοζάνη κυριαρχούν οι παραδοσιακοί Φανοί, δηλαδή οι φωτιές που συμβολίζουν τον εξαγνισμό, τη λατρεία της φύσης που ανανεώνεται και ξαναγεννιέται σηματοδοτώντας το καλωσόρισμα της άνοιξης και την έναρξη της καρποφορίας της γης.

Κυρίαρχος είναι ο ρόλος του κορυφαίου τραγουδιστή, ο οποίος τραγουδά συγκεκριμένα τραγούδια που λέγονται μόνο την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς. Οι παρευρισκόμενοι σχηματίζουν έναν κύκλο γύρω από τη φωτιά και τον κορυφαίο τραγουδιστή και με ρυθμικό τρόπο επαναλαμβάνουν τα λόγια του υπό το χτύπημα των χεριών τους.

Οι εκδηλώσεις της Κοζάνης θα κορυφωθούν με την παρέλαση αρμάτων την Κυριακή, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας θα ανάψουν όλοι οι φανοί σε 14 διαφορετικά σημεία.

Ο Δήμος Καστοριάς για το τριήμερο καλεί τους επισκέπτες στις αποκριάτικες εκδηλώσεις "Μπουμπούνες - Χάσκαρι - Καθαρά Δευτέρα" σε όλες τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες. Οι "Μπουμπούνες" θα διοργανωθούν το βράδυ του Σαββάτου,  σε κεντρικές πλατείες της πόλης.

Χάλκινα και φανοί στα Γρεβενά, κυνήγι θησαυρού στο Κιλκίς

Στα Γρεβενά, χάλκινες μπάντες θα ξεκινήσουν το Σάββατο από τις γειτονιές της πόλης για να καλέσουν τον κόσμο σε χορό. Την Κυριακή θα ανάψουν οι Φανοί, ενώ την Καθαρά Δευτέρα ο δήμος θα αποχαιρετίσει την αποκριά με "Κούλουμα" στην Πλατεία Λαχαναγοράς, προσφέροντας παραδοσιακή φασολάδα και λαγάνες.

Στο Κιλκίς εκδηλώσεις θα έχει μόνο το Σάββατο. Με πλούσιο πρόγραμμα ο δήμος θα αποχαιρετίσει τη φετινή αποκριά και τιμώμενο πρόσωπο θα είναι ο Καρνάβαλος. Μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθούν "Κυνήγι Θησαυρού", χοροί zumba και latin, αλλά και διαγωνισμός για την ανάδειξη του καλύτερου καρναβαλιού.

Τυρναβίτικο καρναβάλι και Μπουρανί

Χαρακτηριστικές εκδηλώσεις γίνονται και στον Τύρναβο, όπου ο Δήμος διοργανώνει για μια ακόμη χρονιά έναν πανάρχαιο θεσμό ανά το Πανελλήνιο, ένα έθιμο με διονυσιακές καταβολές, το Τυρναβίτικο Καρναβάλι και το «Μπουρανί» της Καθαράς Δευτέρας. Πρόκειται για έναν θεσμό που βγάζει τους πολίτες του Τυρνάβου στους δρόμους, στις πλατείες και τα μαγαζιά κάθε ημέρα με την έναρξη του Τριωδίου και αποκορύφωμα την μεγάλη παρέλαση των αρμάτων και των χιλιάδων καρναβαλιστών την Κυριακή της Τυροφάγου και της φαλλοκρατίας την Καθαρά Δευτέρα με το παραδοσιακό Μπουρανί.

Απόκριες στη Ζάκυνθο

Για όσους θέλουν να ζήσουν την αποκριά σε κάποιο νησί η Ζάκυνθος είναι το κατάλληλο μέρος, καθώς θα διοργανωθούν ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Ανάμεσά τους, ζακυνθινές παραδοσιακές «Ομιλίες» (λαϊκό θέατρο που παίζεται στους δρόμους και σε πλατείες από μεταμφιεσμένους άνδρες), παιχνίδια στους δρόμους της πόλης και μια ποδηλατάδα, καρναβαλική.

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη παρέλαση ενώ μετά το τέλος της, ακολουθεί το ιστορικό σατυρικό δρώμενο «Η Κηδεία της Μάσκας», που κλείνει και την αυλαία των καρναβαλικών εκδηλώσεων στη Ζάκυνθο. Οι καρναβαλιστές, με πόνο ψυχής, θα συνοδεύσουν το Βασιλιά Καρνάβαλο στην… «τελευταία του κατοικία».