X

«Μετωπική» Ομπάμα-Πούτιν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Μιάμιση ώρα μιλούσαν στο τηλέφωνο Ομπάμα και Πούτιν για την Ουκρανία, με τον αμερικανό πρόεδρο να προειδοποιεί για «κόστος» σε περίπτωση ρωσικής επέμβασης.

Ant1news

 

Να αποσύρει τις ρωσικές δυνάμεις από την Κριμαία ζήτησε ο Ομπάμα από τον Πούτιν, ο οποίος απάντησε ότι η Ρωσία έχει δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της στην Ουκρανία, επικαλούμενος απειλές για τη ζωή και την υγεία των ρώσων πολιτών στην ουκρανική επικράτεια.

 «Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν την στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην ουκρανική επικράτεια» ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε σχετική του ανακοίνωση σχετικά με την 90λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Ομπάμα και Πούτιν για την κρίση στην Ουκρανία.  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τον Βλάντιμιρ Πούτιν να αποσύρει τις ρωσικές δυνάμεις από την Κριμαία και προειδοποίησε εναντίον μιας αυξανόμενης διεθνούς απομόνωσης, εάν η Ρωσία συνεχίσει να παρεμβαίνει στην Ουκρανία. 

Ο πρόεδρος Ομπάμα είπε στον ρώσο ομόλογό του ότι με την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία υπήρξε παραβίαση του διεθνούς δικαίου και προέτρεψε τον Πούτιν να συνομιλήσει ειρηνικά με τις αρχές του Κιέβου. 

Ο Λευκός Οίκος διευκρίνισε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναστείλουν τη συμμετοχή τους στις προπαρασκευαστικές συναντήσεις για τη σύνοδο κορυφής της ομάδας της G8 στο Σότσι της Ρωσίας.  

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του, σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση ότι ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε στον Ομπάμα ότι η Μόσχα διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντα της και εκείνα των ρωσόφωνων στην Ουκρανία. 

«Σε απάντηση για τις εκφρασμένες ανησυχίες από τον Ομπάμα σχετικά με τα σχέδια για την πιθανή χρήση των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας, ο Πούτιν επέστησε την προσοχή στις προκλητικές και εγκληματικές ενέργειες από τους υπερεθνικιστές, που στην ουσία ενθαρρύνονται από τις σημερινές αρχές στο Κίεβο», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.  

«Ο ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι υπάρχουν πραγματικές απειλές για τη ζωή και την υγεία των ρώσων πολιτών και των συμπατριωτών μας στην ουκρανική επικράτεια. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε ότι αν η βία εξαπλωθεί περαιτέρω στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και της Κριμαίας, η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να προστατεύσει τα συμφέροντά της αλλά και αυτά των ρωσόφωνων που ζουν εκεί» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου. 

Συστάσεις Ολάντ προς τον Πούτιν για αποφυγή της βίας 

Με τον Βλαντιμίρ Πούτιν συνομίλησε τηλεφωνικά και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος του εξέφρασε την σοβαρή ανησυχία του  για την κατάσταση στη Ουκρανία και τον παρότρυνε να «αποφευχθεί κάθε χρήση βίας και να αναζητηθεί με τη διεθνή κοινότητα μια λύση στην κρίση».

 «Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί η εξωτερική παρέμβαση και ο κίνδυνος μιας εξαιρετικά επικίνδυνης κλιμάκωσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας. 

«Αντιμέτωποι με την κλιμάκωση των κινδύνων με την απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εγκρίνει την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων» ο πρόεδρος Ολάντ «επισήμανε τη σημασία μιας κοινής θέσης που βασίζεται στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας, στην υποστήριξη της ουκρανικής κυβέρνησης για τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας αλλά και την αναγνώριση των δικαιωμάτων των διαφόρων κοινοτήτων στην Ουκρανία, όπως οι δεσμοί που συνδέουν τη Ρωσία με αυτή τη χώρα», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας. 

Ο πρόεδρος Ολάντ κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν ταχεία και αποφασιστική δράση για να βρεθεί διέξοδος από την κρίση στην Κριμαία και σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα. 

Ο γάλλος πρόεδρος συνομίλησε επίσης για την κατάσταση στην Κριμαία με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι. 

Ομπάμα, Ολάντ και Χάρπερ ενώνουν τις δυνάμεις τους για την Ουκρανία 

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και με τον καναδό πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ όπου εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για τη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

«Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», σημειώνει ο Λευκός Οίκος.  

Οι ηγέτες συμφώνησαν να συντονίσουν στενά τις ενέργειες τους και μέσω των διεθνών οργανισμών, ενώ  «επιβεβαίωσαν τη σημασία της ενότητας της διεθνούς κοινότητας για τη στήριξη του διεθνούς δικαίου ως προς το μέλλον της Ουκρανίας και της δημοκρατίας της». 

Οι Ομπάμα, Ολάντ και Χάρπερ δεσμεύτηκαν επίσης να συνεργαστούν ως προς το οικονομικό πακέτο στήριξης και βοήθειας προς την Ουκρανία, δεδομένου ότι το Κίεβο επιδιώκει σειρά μεταρρυθμίσεων και σταθεροποίησης της ουκρανικής οικονομίας συμπληρώνεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. 

Μάλιστα ο  Στίβεν Χάρπερ προειδοποίησε ότι θα αποσύρει τη συμμετοχή του στη σύνοδο κορυφής της G8 στο Σότσι μετά το πράσινο φως του ρωσικού κοινοβουλίου στον πρόεδρο Πούτιν να προχωρήσει σε μια στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, ενώ ανακλήθηκε και ο καναδός πρεσβευτής στη Μόσχα.  

Πιέζει τη Μόσχα η Δύση 

Οι ηγέτες της Δύσης αυξάνουν τις πιέσεις επί της Μόσχας, μετά το πράσινο φως του ρωσικού κοινοβουλίου χθες στον πρόεδρο Πούτιν να προχωρήσει σε στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, όπου κατάσταση κόκκινου συναγερμού εκεί κηρυχθεί στο στρατό απέναντι στους κινδύνους που απειλούν την Κριμαία και την ανατολική χώρα. 

Η Ατλαντική Συμμαχία αποφάσισε τη σύγκληση σήμερα έκτακτης συνεδρίασης των 28 πρεσβευτών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, πριν από την διεξαγωγή της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας το απόγευμα, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.  

Την παραμονή της έκτακτης συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, της χώρας που ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, μεταβαίνει σήμερα στο Κίεβο όπου θα  συναντηθεί με τη νέα ουκρανική ηγεσία. Θα συνοδεύεται από τον βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ. 

Από χθες οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Ρωσία να αποσύρει τις δυνάμεις που έχει αναπτύξει στην Κριμαία της νότιας Ουκρανίας, διαφορετικά απειλείται με διεθνή απομόνωση και με "βαθιά" επίπτωση στις σχέσεις της με την Ουάσινγκτον. 

Η ενέργεια της Μόσχας απειλεί την ειρήνη και την ασφάλεια 

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προειδοποίησε το Σάββατο ότι η ενέργεια της Μόσχας να αναπτύξει ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία απειλεί την «ειρήνη και την ασφάλεια» στην περιοχή και θα μπορούσε να έχει «βαθιές» επιπτώσεις στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία. 

«Αν η Ρωσία λάβει άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για τη διευθέτηση των εντάσεων, η επίδραση στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας σχετικά με τη διεθνή θέση της Ρωσίας θα είναι βαθιά», προειδοποίησε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Δεν είναι μόνο «η εισβολή και η κατοχή εδάφους της Ουκρανίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία », είναι « η παραβίαση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» και των διεθνών συμβάσεων, αλλά επίσης αποτελεί «απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της Ουκρανίας και της περιοχής» ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας. 

Ο Τζον Κέρι ενημέρωσε επίσης για μια κοινή τηλεδιάσκεψη με τους ομολόγους του, υπουργούς Εξωτερικών κυρίως ευρωπαϊκών κρατών ώστε να «συντονίσουν τα επόμενα βήματα τους», προκειμένου να « είμαστε ενωμένοι στις εκτιμήσεις μας» για την κατάσταση. 

Όπως είπε επίσης ο Τζον Κέρι «θα συνεργαστούμε για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και τον λαό της σε αυτές τις ιστορικές ώρες», και κάλεσε εν νέου τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από το ουκρανικό έδαφος. 

Για κίνδυνο περαιτέρω αστάθειας προειδοποιεί το αμερικανικό Πεντάγωνο 

Η στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί κίνδυνο για την πρόκληση περαιτέρω αστάθειας και κλιμάκωσης που θα απειλήσει την ευρωπαϊκή και τη διεθνή ασφάλεια, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χάγκελ στον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου. 

«Ο υπουργός Χάγκελ τόνισε ότι, χωρίς αλλαγή επί του εδάφους,(απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων) η Ρωσία ρισκάρει περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή, την απομόνωσης της στη διεθνή κοινότητα και την κλιμάκωση που θα απειλήσει την ευρωπαϊκή και τη διεθνή ασφάλεια», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποναύαρχος Τζον Κέρμπι. 

«Απαράδεκτη» η στρατιωτική επέμβαση 

Ο αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι 'Αμποτ δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να αποφύγει με κάθε τρόπο μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία και θα πρέπει να κάνει υποχωρήσεις. 

"Προφανώς πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση και το τελευταίο που θέλουμε είναι να επιδεινωθεί. Η  Ρωσία θα πρέπει να γνωρίζει ότι είναι απαράδεκτο να επέμβει στρατιωτικά στη γειτονική της χώρα" είπε ο Αυστραλός πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι αυτό θα αποτελέσει κίνδυνο για την πρόκληση περαιτέρω αστάθειας και κλιμάκωσης που θα απειλήσει την ευρωπαϊκή και τη διεθνή ασφάλεια. "Δεν μπορεί να το κάνει αυτό η Ρωσία. Απλά δεν μπορεί" είπε ο κ. 'Αμποτ. 

Την έντονη ανησυχία της  για τις εξελίξεις στη Ουκρανία  και ειδικά για την παρουσία Ρώσων στρατιωτών στην Κριμαία εξέφρασε και η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Τζούλι Μπίσοπ η οποία συνέστησε "ψυχραιμία και πολιτική λύση". 

Με ταξιδιωτική της σύσταση η αυστραλιανή κυβέρνηση συστήνει στους Αυστραλούς που βρίσκονται ή πάνε στην Ουκρανία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Παρατηρητές του ΟΗΕ στην Ουκρανία ζητούν οι ΗΠΑ 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν το Σάββατο την ταχεία ανάπτυξη στην Ουκρανία, διεθνών παρατηρητών από τα Ηνωμένα Έθνη και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ώστε να ανακοπεί η κλιμάκωση της κρίσης. 

«Οι ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία παραβιάζουν την κυριαρχία της Ουκρανίας και απειλούν τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», ανέφερε η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη Σαμάνθα Πάουερ μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με κυρίαρχο θέμα την κρίση στην Ουκρανία. 

Η ίδια κάλεσε για γίνει "άμεση ανάπτυξη" των παρατηρητών του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ καθώς το κοινοβούλιο της Ρωσίας ενέκρινε το αίτημα του προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν να σταλούν ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στην αυτόνομη ουκρανική περιοχή της Κριμαίας. 

Συνεδρίαση και στο ΝΑΤΟ για την Ουκρανία 

Οι πρεσβευτές των χωρών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Κυριακή για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ο Γενικός Γραμματέας της συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. 

«Το βορειοατλαντικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει αύριο και θα ακολουθήσει συνεδρίαση της επιτροπής του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας» έγραψε ο Ράσμουσεν. Ένας διπλωμάτης του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η συνεδρίαση του βορειοατλαντικού Συμβουλίου (αποτελείται από τους πρεσβευτές του ΝΑΤΟ) θα πραγματοποιηθεί στις 13:00 τοπική ώρα (12:00GMT) και θα ακολουθήσει η συνάντηση της επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας στις 4 μ.μ. (15:00 GMT).