X

Διεθνής «συναγερμός» για την κατάσταση στην Ουκρανία

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η διεθνής κοινότητα για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και την περιοχή της Κριμαίας.

Ant1news



Οι καταιγιστικές εξελίξεις στην Ουκρανία και οι πληροφορίες για το τελεσίγραφο της Μόσχας να παραδώσουν τα όπλα τους οι ουκρανικές δυνάμεις στην περιοχή της Κριμαίας, έχουν προκαλέσει παγκόσμιο «συναγερμό» και στο πλαίσιο αυτό διεξάγεται ένα μπαράζ διπλωματικών διαβουλεύσεων και έκτακτων συνεδριάσεων όλων των αρμόδιων διεθνών οργανισμών, προκειμένου να αποφευχθεί μία πολεμική σύγκρουση, που αποτελεί απειλή για την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή.

Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι η Ρωσία απείλησε να προχωρήσει στη χρήση ένοπλης βίας εναντίον των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στην Κριμαία, αυτή είναι μια σοβαρή κλιμάκωση της κατάστασης, έκρινε τη Δευτέρα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Αυτά τα δημοσιεύματα σήμερα περί απειλών χρήσης βίας εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων της Ουκρανίας, εάν είναι αληθή, κατά την άποψή μας συνιστούν μια επικίνδυνη κλιμάκωση της κατάστασης για την οποία θα καταστήσουμε τη Ρωσία άμεσα υπεύθυνη», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζένιφερ Ψάκι, στους δημοσιογράφους.

Η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο, επανέλαβε την Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, καλώντας και πάλι τη Μόσχα να κάνει κινήσεις για την αποκλιμάκωση της κατάστασης και προειδοποιώντας εκ νέου με κυρώσεις.

Για την κατάσταση στην Ουκρανία συνεδρίασαν τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, προειδοποιώντας ότι θα επανεξεταστούν όλες οι διμερείς σχέσεις με την Μόσχα, εάν η τελευταία συνεχίσει την εισβολή της στην περιοχή της Κριμαίας, ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών. 

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει εκ νέου εκτάκτως για 3η φορά μέσα σε διάστημα τριών ημερών για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ νέες κατεπείγουσες συζητήσεις για την κατάσταση θα πραγματοποιήσει την Τρίτη το ΝΑΤΟ, μετά από αίτημα της Πολωνίας.

Παράλληλα, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον, θα συναντηθεί την Τρίτη στη Μαδρίτη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, για να συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της.

Την Τετάρτη η Κάθριν Άστον θα επισκεφθεί το Κίεβο, μία ημέρα πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. «Ο διάλογος σε όλα τα επίπεδα είναι πολύ σημαντικός», τόνισε η Κάθριν Άστον κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου μετά το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Θέλουμε πραγματικά αυτή η κατάσταση να επιλυθεί σύντομα, και το σημαντικότερο, με τρόπο ειρηνικό», πρόσθεσε.

Συνεχίζεται η ένταση ανάμεσα σε ΗΠΑ και Μόσχα

Στο "΄κόκκινο" εξακολουθούν να βρίσκονται την ίδια ώρα οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Η Μόσχα χαρακτήρισε τη Δευτέρα «απαράδεκτες» τις απειλές του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος κατήγγειλε την Κυριακή την ρωσική «εισβολή» στην Ουκρανία, προειδοποιώντας με διεθνείς κυρώσεις τη Ρωσία.

«Εκτιμούμε ότι οι απειλές που εξέφρασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, εναντίον της Ρωσίας όσον αφορά τα τελευταία γεγονότα στην Ουκρανία και την Κριμαία είναι απαράδεκτες», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. Το υπουργείο κατηγόρησε τον Κέρι ότι επανέρχεται σε «στερεότυπα του Ψυχρού Πολέμου» και πως δεν προσπάθησε να κατανοήσει την περίπλοκη διαδικασία που συντελείται στην ουκρανική κοινωνία. 

Η Μόσχα επέκρινε επίσης τον Αμερικανό υπουργό, υποστηρίζοντας ότι κλείνει τα μάτια στην «κατάφωρη ρωσοφοβία και τον αντισημιτισμό» των αντικυβερνητικών διαδηλωτών, εκπρόσωποι των οποίων έλαβαν θέσεις εξουσίας στο Κίεβο. «Οι Δυτικοί είναι πλέον σύμμαχοι με πραγματικούς νεοναζί που καταστρέφουν ορθόδοξες εκκλησίες και συναγωγές», τονίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. 

Σε άλλη ανακοίνωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, εκτίμησε ότι η απόφαση κάποιων μελών της G8 να αναστείλουν τις προπαρασκευαστικές συνομιλίες για τη Σύνοδο Κορυφής της G8 που ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο στο Σότσι της Ρωσίας, εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης, «δεν βασίζεται πουθενά». Η απόφαση «είναι αβάσιμη» και «βλάπτει όχι μόνο τις χώρες της G8, αλλά επίσης και το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», τόνισε ο Λουκασέβιτς.

Μέσα σε αυτό το φόντο, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν αντιπροσώπους του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία. «Ο πρόεδρος Ομπάμα συνεχίζει να υποστηρίζει ακλόνητα όλους τους αθλητές που θα συμμετάσχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες και τους εύχεται καλή επιτυχία στις προσπάθειές τους», ανέφερε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Κέιτλιν Χέιντεν.

Παράλληλα, ο Αμερικανός γερουσιαστής, Τζον Μακέιν, εξέφρασε την άποψη τη Δευτέρα ότι μία στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στην Ουκρανία είναι αδιανόητη και επέκρινε σφορά  τον πρόεδρο των ΗΠΑ, καταλογίζοντάς του έλλειψη ηγεσίας σε σύγκριση με τον ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Πρόκειται για μια στυγερή ενέργεια εκ μέρους του Βλαντίμιρ Πούτιν και αυτό δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό από τον κόσμο», ανέφερε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής. «Οφείλω να είμαι πολύ ειλικρινής μαζί σας, δεν υπάρχει στρατιωτική επιλογή που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τώρα, όμως η ισχυρότερη, η μεγαλύτερη και η σθεναρότερη χώρα του κόσμου διαθέτει πολλές επιλογές», πρόσθεσε.