X

Δεύτερος μήνας με «θετικό» PMI

Ως βασική αντανάκλαση της πορείας της οικονομίας αντιμετωπίζουν αναλυτές και αγορά την πορεία διαρκούς ανόδου του δείκτη το τελευταίο τετράμηνο.

Ant1news



Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου

Ο Δείκτης των Υπευθύνων Προμηθειών στην Βιομηχανία (PMI) συνέχισε τον Φεβρουάριο την βελτίωση του, έστω και κατά 0,1 μονάδα, ανεβαίνοντας στις 51,3 από 51,2 και ευρισκόμενος για δεύτερο συνεχόμενο μήνα πάνω από τις 50 μονάδες, που αποτελούν το όριο που διαχωρίζει την ύφεση από την ανάπτυξη της οικονομίας.

Όπως επισημαίνει στην ανάλυση της η εταιρεία Markit, που δημοσιεύει τον Δείκτη, αυτή είναι η πρώτη φορά που ο δείκτης για την Ελλάδα καταγράφεται από τις 50 μονάδες για 2 συναπτούς μήνες (back to back) εδώ και 5,5 χρόνια. 

Ο Φεβρουάριος ήταν ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας βελτίωσης του PMI, κάτι που οφείλεται κυρίως στην αύξηση της παραγωγής για επίσης τέταρτο συνεχόμενο μήνα (ο ταχύτερος ρυθμός αύξησης από τον Αύγουστο του 2008), αλλά και στην άνοδο των νέων παραγγελιών για τρίτο συναπτό μήνα (η πλέον αξιοσημείωτη από τον Φεβρουάριο επίσης του 2008).

Τα δεδομένα δείχνουν αύξηση της ζήτησης για προϊόντα ελληνικής παραγωγής τόσο στο εσωτερικό όσο και σε αγορές  του εξωτρικού.

Σύμφωνα με την Markit, η αγοραστική δραστηριότητα τον Φεβρουάριο επίσης σημείωσε αύξηση, έστω κι αν ήταν οριακή, για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2009.

Οικονομικοί αναλυτές υπογραμμίζουν την σταθερότητα που καταγράφεται στην βελτίωση του Δείκτη από τον Νοέμβριο κι έπειτα., ως αντικατοπτρισμό της πορείας ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, δείχνοντας την πορεία ανάπτυξης την οποία ήδη βαδίζει. 

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Φιλ Σμιθ, συγγραφέα της έρευνας για τον ελληνικό PMI, «τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι βιομηχανίες στην Ελλάδα συνεχίζουν να οργανώνουν πιο αποδοτικά τις λειτουργίες τους με κύριο στόχο τον περιορισμό του κόστους, κατορθώνοντας έτσι να προσφέρουν μειωμένες χονδρικές τιμές, κάτι που αποτελεί βασικό παράγοντα για την ανάκαμψη των πωλήσεων».