X

Στην κόψη του ξυραφιού η κατάσταση στην Κριμαία

Τα Στενά του Κερτς, που χωρίζουν την Κριμαία από τη Ρωσία έκλεισαν από ρωσικά πολεμικά πλοία. Σκληρό μπρα ντε φερ της Μόσχας με τη Δύση.

Ant1news

Με σκάκι πάνω σε ναρκοπέδιο παρομοιάζουν οι αναλυτές το σκληρό μπρα ντε φερ της Μόσχας με τη Δύση για το ζήτημα της Ουκρανίας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αν και αναδιπλώθηκε σε ό,τι αφορά τους πολεμικούς τόνους του προηγούμενου 24ωρου, διαμήνυσε ότι η Μόσχα κρατά το όπλο στο τραπέζι και έθεσε- εμμέσως πλην σαφώς- τους όρους για να αλλάξει στάση έναντι των διαδόχων του Γιανουκόβιτς. 

Από την πλευρά του, ο Μπαράκ Ομπάμα, παρόλο που ανακοίνωσε οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και έστειλε τον υπουργό των Εξωτερικών στο Κίεβο, διατηρεί ανοιχτούς τους διπλωματικούς διαύλους. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με την Άγκελα Μέρκελ, όπου συζήτησαν για την κατάσταση στην Ουκρανία και μια πιθανή επίλυση της κρίσης.

Ωστόσο, η κατάσταση στην Κριμαία παραμένει στην κόψη του ξυραφιού και ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτραπεί απο ένα θερμό ατύχημα σαν αυτό που συνέβη χθες το πρωί, έξω από την αεροπορική βάση του Μπελμπέκ κοντά στη Σεβαστούπολη.

Εν τω μεταξύ, η ουκρανική υπηρεσία φύλαξης των συνόρων, έκανε γνωστό το απόγευμα της Τρίτης ότι τα Στενά του Κερτς, που χωρίζουν την Κριμαία από τη Ρωσία έκλεισαν από ρωσικά πολεμικά πλοία.  Πλέον ρώσοι στρατιώτες ελέγχουν την ουκρανική πλευρά των Στενών, σύμφωνα με την ουκρανική συνοριοφυλακή, που κάνει λόγο και για την εμφάνιση ρωσικών τεθωρακισμένων στη ρωσική πλευρά. 

«Δύο ρωσικά πλοία έχουν κλείσει τα Στενά του Κερτς, από τον βορρά και τον νότο», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πάβελ Σισούριν, ο αναπληρωτής διοικητής των συνοριοφυλάκων. Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δεν έχουν επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.

Παράλληλα, το βράδυ της Τρίτης, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις υποστήριξαν ότι απώθησαν, χωρίς τη χρήση όπλων, ένοπλους Ρώσους πεζοναύτες που είχαν επιχειρήσει να καταλάβουν ένα πολεμικό σκάφος αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.

"Οι ένοπλοι προσέγγισαν με ένα ρυμουλκό το πλοίο Slavoutitch, έκαναν μια απόπειρα να ανέβουν στο πλοίο, να αιχμαλωτίσουν τους ναύτες και να κατασχέσουν τα όπλα τους", ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας από το Κίεβο. «Το πλοίο δέχτηκε επίθεση από ένστολους Ρώσους πεζοναύτες που έφτασαν με ένα ρωσικό σκάφος», διευκρίνισε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι οι ναυτικοί «ήρθαν στα χέρια και η επίθεση απωθήθηκε».

Σύμφωνα με το Ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, ρωσικά πλοία συνεχίζουν τον αποκλεισμό των ουκρανικών πλοίων στη Σεβαστούπολη.

Εν τω μεταξύ, την στιγμή που η ένταση μεταξύ της Ρωσίας, της ΕΕ και των ΗΠΑ κλιμακώνεται διαρκώς, η Ρωσία προχώρησε στην επιτυχή εκτόξευση ενός διηπειρωτικού πυραύλου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.