X

Πάπας:« Δεν είμαι σούπερμαν, ούτε σταρ»

Προσβεβλημένος δηλώνει ο Πάπας Φραγκίσκος από τα δημοσιεύμτα που τον παρουσιάζουν ως σούπερμαν ή σταρ.

Ant1news


Εφ'  όλης της ύλης ήταν η συνέντευξη που παραχώρησε ο Πάπας Φραγκίσκος στις εφημερίδες La Repubblica και La Stampa,  με αφορμή την επικείμενη πρώτη επέτειο από την ανάδειξή του στο θώκο του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας (13η Μαρτίου 2013).

Ο Πάπας τάχθηκε κατά της «εξιδανίκευσης» του προσώπου του, των «ιδεολογικών ερμηνειών» της σκέψης του, και διέψευσε ότι «βγαίνει τα βράδια και ταΐζει άστεγους». Αρνήθηκε ότι είναι ένα «είδος σούπερμαν ή σταρ» και επικαλέστηκε φράση του Φρόυντ λέγοντας πως «κάθε εξιδανίκευση είναι επίθεση».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η ιεραρχία της εκκλησίας της οποίας προΐσταται έχει κάνει «περισσότερα από κάθε άλλον» θεσμό για «την καταπολέμηση της παιδεραστίας» μολονότι είναι «η μόνη» που επικρίνεται και «δέχεται επιθέσεις», ενώ επανέλαβε ότι ο γάμος «είναι μια ένωση ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα», μια προσέγγιση που συνάδει με την επίσημη απόρριψη από την εκκλησία των γάμων προσώπων του ιδίου φύλου.

Τοποθετήθηκε προσεκτικά όσον αφορά τα σύμφωνα συμβίωσης επισημαίνοντας πως «χρήζουν αξιολόγησης ανά περίπτωση» καθώς είναι ρυθμίσεις που έχουν θεσπιστεί από «κοσμικά Κράτη» για να ρυθμίζονται «οικονομικές διαστάσεις» και άλλα πρακτικά θέματα, όπως π.χ. υγείας, κληρονομιάς κ.ά.

Σχετικά με την παγκοσμιοποίηση, ο Αργεντινός ποντίφικας υπογράμμισε ότι «είναι αλήθεια ότι έσωσε από την φτώχεια εκατομμύρια άτομα, αλλά, παράλληλα, καταδίκασε τόσα άλλα στο να πεθαίνουν από πείνα» και επανέλαβε πως «στο επίκεντρο της παγκοσμιοποίησης αυτής δεν βρίσκεται ο άνθρωπος, αλλά το χρήμα».

Σε ότι αφορά τις σχέσεις με τους ορθόδοξους είπε πως «όλοι ανυπομονούμε να φτάσουμε σε αποτελέσματα. Αλλά ο δρόμος προς την ένωση με τους ορθοδόξους σημαίνει, κυρίως, ότι πρέπει να βαδίσουμε  και να δουλέψουμε μαζί».

«Η ορθόδοξη θεολογία είναι ιδιαίτερα πλούσια. Και θεωρώ ότι αυτή την στιγμή έχουν μεγάλους  θεολόγους. Το πώς βλέπουν την Εκκλησία και το πώς αντιλαμβάνονται τον συνοδικό χαρακτήρα της Εκκλησίας,  είναι κάτι το θαυμάσιο», ανέφερε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.